Gimdytojams priminė jų pamirštą kūdikį

komunalinis naujokaitis
Nuotr. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Algirdas Naujokaitis ir bendrovės buhalterė Aušra Bizaitė jungtinio komiteto posėdžio metu turėjo paaiškinti tarybos nariams, kokia finasinė padėtis yra įmonėje, kokias veiklos perspektyvas mato pats direktorius ir kas trukdo įmonei efektyviai dirbti.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 26 d. į posėdį svarstyti, ką daryti su UAB „Šakių komunalinis ūkis“ rinkosi Ūkio ir verslo bei Finansų ir rajono plėtros jungtinio komiteto nariai. Situacija savivaldybės šimtu procentų valdomoje bendrovėje kelinti metai ta pati – įmonė skęsta finansinėje duobėje, dirba neefektingai, o prie apskrito stalo jau ne kartą sėdintys ir įmonės veiklą aptariantys tarybos nariai, jos akcijų šeimininkai, vis neranda tinkamo sprendimo. Gal šis kartas jau bus paskutinis ir duos rezultatų?

Kaip sako savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius, kuriam tarybos nariai yra patikėję savivaldybės valdomų įmonių akcijų paketą, ši uždaroji akcinė bendrovė nuo pirmos jos darbo dienos buvo galvos skausmas, nes tiek įmonės steigimo metu, tiek vėliau ieškant atsakymų, kodėl ji dirba nuostolingai, netrūko politikavimo, o patys bendrovės akcijų šeimininkai (tarybos nariai) nesiėmė jokių veiksmų. Baigiantis dabartinei tarybos narių kadencijai administracijos direktorius klausia: ką su įmone daryti toliau?

Įmonėje tvyro įtampa

Posėdis prasidėjo nuo įmonės dabartinio direktoriaus Algirdo Naujokaičio pasisakymo apie esamą situaciją – kas įmonėje vyksta, kokių skolų yra, kaip vyksta renovacijos procesas ir ko šiuo metu įmonei labiausiai trūksta, kad atsitiestų. Padėtį pristatė ir bendrovės buhalterė Aušra Bizaitė. Anot buhalterės, įmonės padėtis finansiškai tragiška – dirba 11 darbuotojų, netrukus grįš ekonomistė, dar viena darbuotoja, iš vaiko auginimo atostogų, bus 12. Kas mėnesį įmonė už suteiktas paslaugas renka 8,5 tūkst. eurų įplaukų, o 12 žmonių kolektyvui reikės 11 tūkst. eurų algoms sumokėti. Tarybos narys Arūnas Tarnauskas klausė buhalterės, kokiu pagrindu įmonė kurį laiką algų mokėjimui naudoja kaupiamojo fondo lėšas, t.y. pinigus, kuriuos kaupia gyventojai savo namo tvarkymui. Šį fondą galima naudoti, kai tam pritaria ne mažiau kaip 51 proc. namo gyventojų, tačiau įmonė šios tvarkos, atrodo, nepaisė. Paklausta, kokiu teisės aktu buhalterė vadovavosi kišdama rankas į kaupiamąjį fondą, ši atsakė, kad ji vadovavosi mokėjimo principo eiliškumu – t.y. pirmiausia įmonėje reikia išmokėti dirbantiesiems atlyginimus, įmokas „Sodrai“, mokesčius. Maža to, paaiškėjo, kad „pravalgyta“ apie 36 tūkst. eurų ir iš Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) lėšų, kuri iš anksto sumokėjo už daugiabučių namų renovacijos proceso vykdymą, o vėliau kai kurie namai iš šio proceso pasitraukė. Bendrovės direktorius ir buhalterė komiteto nariams aiškino, kad jie apyvartinių lėšų arba pinigų algoms išmokėti turėtų, jeigu visi gyventojai laiku atsiskaitytų už įmonės suteiktas administravimo paslaugas. Šiuo metu, anot A. Naujokaičio, vien socialinių būstų skolos yra 3,5 tūkst. eurų, o tų, kurie piktavališkai kas mėnesį nemoka, skola siekia 7 tūkst. eurų. Dar negana šio balagano dėl finansų, įmonei tenka prižiūrėti pačius prasčiausius (turima omeny kokybę) daugiabučius namus, kurie, suprask, atliko nuo konkurento. Vienas tokių – neseniai gautas administruoti šešiabutis namas Kęstučio gatvėje, kur jau dabar matyti, kad iš šešių butų mokūs bus vos kokie du, o namo techninė būklė tragiška. Komiteto narių paklaustas, kodėl tokių namų neima administruoti konkurentas, direktorius patikino, kad jie (UAB „Nemuno būstas“) įvairiais neaiškiais būdais išsirinkę tiek Šakiuose, tiek Gelgaudiškyje administruoti techniškai pačius kokybiškiausius  namus, o į nugyventus net nežiūri. Įsisiūbavus kalboms apie situaciją įmonėje, tarybos nariai rėmė direktorių A. Naujokaitį prie sienos ne tik dėl išnaudotų lėšų, skolų, neefektyvios veiklos. Tarybos narys Romas Pukinskas konstatavo, kad trūksta ir paties vadovo idėjų, kaip įmonė turėtų dirbti, kad jos veikla pasiteisintų. Tačiau šioje vietoje teisingą pastabą davė tarybos narys Arūnas Tarnauskas, kuris sakė:

„Keturis metus vaidinome savininkus, dabar radome direktorių, kuris dirba pusmetį, ir prašome iš jo rezultatų.“

Apibendrindamas kalbas apie tai, kas gerai ar blogai per penkerius įmonės gyvenimo metus padaryta ar nepadaryta, dabartinis vadovas A. Naujokaitis rėžė tiesiai šviesiai:

„Jūs, tarybos nariai, pagimdėte luošą kūdikį, prie kurio lovelės nuo gimimo ir nebuvote priėję, o dabar reikalaujama kažkokių rezultatų.“

Administracijos direktoriaus vizija

Komiteto posėdžiui pirmininkaujantis vicemeras Bernardinas Petras Vainius prašė nesileisti į diskusijas, nes situacija jau seniai žinoma, o kiekvieną komisijos narį ragino duoti patarimą administracijos direktoriui, ką daryti su įmone toliau.

Administracijos direktorius D. Grincevičius teigė jau su specialistais apskaičiavęs, kiek kainuotų visi galimi variantai. Anot direktoriaus, savivaldybė turi užtikrinti ir vykdyti jai deleguotas daugiabučių namų administravimo (priežiūros) ir modernizavimo funkcijas, nepaisant to, kas jas vykdys. Direktorius įsitikinęs, kad yra vienintelė išeitis – daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) funkciją perkelti į Šakių savivaldybę steigiant čia du naujus etatus. Papildomai pinigų iš biudžeto šiems etatams nereikėtų, nes, per 20 pastarųjų mėnesių pertvarkius etatų struktūrą, savivaldybėje pinigų yra susitaupyta.

„Likviduoti įmonės nereikėtų, nes tai brangiai kainuotų mums – iki 130 tūkst. eurų. Bet ne uždarant, o paliekant įmonę, ji turi persižiūrėti savo struktūrą, kuri turi žymiai sumažėti. Persitvarkius struktūrą, ją sumažinus, įmonė išsilaikytų iš tų pinigėlių, kuriuos surinktų už jiems likusių funkcijų vykdymą, nes mes nuimtume nuo jos pečių naštą, t. y. daugiabučių, už kuriuos įmonė negaudavo pinigų, administravimą“, – dėstė viziją D. Grincevičius.

Taip pat administracijos direktorius sako, gal pavyktų susitarti (rašyti garantinius raštus) ir su BETA dėl išnaudotų pinigų (pasak administracijos direktoriaus, beveik 22 tūkst. eurų), kuriuos įmonė panaudojo išsimokėdama algas, kad agentūra šiuos pinigus traktuotų kaip avansą, nes ateityje agentūrai vis tiek tektų pervesti tam tikras lėšas už kitų daugiabučių renovaciją, kuri dar laukia. Be to, pasak direktoriaus, dar būtina atstatyti gyventojų kaupiamojo fondo lėšas ir tam pinigų jau yra numatyta šių metų biudžete – 50 tūkst. eurų, iš kurių, direktorius mano, 30 tūkst. reikėtų skirti to kaupiamojo fondo atstatymui, o 20 tūkst. reiktų pasilikti rezervui.

Išklausę administracijos direktoriaus kalbos, komiteto nariai pritarė planui, jog reikia siaurinti įmonę, išimant renovacijos funkcijos įgyvendinimą, ir reikia neatleisti vadžių bei stebėti, kaip įmonė gyvuoja toliau. Anot administracijos direktoriaus, toks variantas šiuo metu būtų pats geriausias ir užtikrintų galimybę toliau įmonei dirbti nenuostolingai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.