Apžiūrai pateikta daugiau trofėjų

trofejai
Nuotr. Šiais metais sertifikuotai ekspertų komisijai rajono medžiotojai vertinti pateikė 31 trofėjumi daugiau negu pernai.


Balandžio 13 d. rajono medžiotojai būriais traukė į Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos būstinę – čia vyko kasmetinė medžioklės trofėjų apžiūra. Trofėjus vertino sertifikuotų ekspertų komisija, vadovaujama vyresniojo medžioklės trofėjų eksperto Algimanto Kamičaičio.  
 
Kaip ir kasmet, trofėjų apžiūroje buvo vertinama, ar tinkamai sumedžioti elnių, briedžių, stirnų patinai. Ar tarp jų nėra sveikų, jaunų žvėrių, kurie galėjo duoti stiprių palikuonių. Medžiojami yra ligoti, silpni arba labai brandūs, savo dauginimosi misiją jau atlikę gyvūnai. Šįmet rajono medžiotojai pristatė 225 trofėjus, iš kurių 193 buvo stirninų ragai, 15 danielių, 13 tauriųjų elnių, 4 briedžių ragai. Pernai apžiūrai medžiotojai pateikė 178 stirninų, 6 danielių, 8 elnių ir du briedžių trofėjus.

Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas bei komisijos narys Gintautas Liepuonis sakė, kad trofėjų apžiūra nebuvo kažkuo išskirtinė – kaip ir kasmet, pasitaiko, kada sumedžiojami perspektyvūs žvėrys (kurie dar medžiojimui buvo netinkami), tačiau taip atsitinka dėl to, jog laukuose medžiotojams vien tik žiūrint į ragus sunku įvertinti žvėries amžių ir produktyvumą. Tokiais atvejais medžiotojai gauna įspėjimą, jog sumedžiotas perspektyvus žvėris, o šįmet buvo apžiūrai pateikta 10 sumedžiotų perspektyvių stirninų ragų, 2 danielių ir vieno tauriojo elnio ragai. Tarp apžiūrai pateiktų trofėjų buvo tokių, kurie bus įvertinti medaliais ir dalyvaus įvairiose respublikinėse parodose – iš 193 stirninių ragų netgi 30 keliaus į parodas, taip pat medalių verti pasirodė 4 danielių bei 3 tauriųjų elnių trofėjai. Kaip ir kasmet, medžiotojai į apžiūrą atneša ir tokius trofėjus, kurie nėra privalomi, bet jeigu medžiotojai to nori ar jaučia, kad trofėjus vertas parodos, parodo juos ekspertams. Tai gali būti ir kailinių žvėrelių trofėjai – kaukolės, kaulai. Iš šįmet pateiktų tokių trofėjų keletas taip pat buvo puikiai įvertinti ekspertų – už dvi lapių ir barsuko kaukoles jų savininkai gaus medalius. Anot G. Liepuonio, šįmet nei rajone, nei kituose miestuose, kur žinovas dalyvauja apžiūros komisijose, kažkokių ypatingų trofėjų, kurie iš karto atkreiptų dėmesį savo įspūdingumu, išskirtinumu, nebuvo. Pasak medžioklės žinovo, įspūdingi trofėjai yra labai reti ir pasitaiko tikrai ne kasmet.

Komisijoje dalyvavęs aplinkosaugos atstovas, Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Kęstutis Lopeta sako, jog dar nežinant vertinimo rezultatų, buvo matyti, kad šių metų trofėjų apžiūroje buvo labai gerų trofėjų, kurie keliaus į parodas, o ir keletas tokių, kurie rodo, jog sumedžiotas perspektyvus žvėris. Tačiau, anot aplinkosaugos atstovo, rajono medžiotojai jau išmokę selekcinės medžioklės pagrindus ir perspektyvių žvėrių sumedžiojama kasmet vis mažiau arba apylygiai. Už sumedžiotą perspektyvų raguotį ir pažeistas medžioklės taisykles medžiotojų būreliui gresia kitais metais sumažintas raguotų žvėrių medžiojimo licencijų skaičius arba būrelio vadovas gali riboti nusižengusiam medžiotojui tokių žvėrių medžiojimą, nesuteikdamas jam licencijos. Anot K. Lopetos, vertinti šių metų trofėjus rajone dar anksti, nes ne visi medžiotojai juos pateikė per vykusią apžiūrą – tikėtina, kad kiti rajono trofėjai buvo ar dar bus vertinami kituose rajonuose vykstančiose apžiūrose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.