Bičiulių susitikime aptartos bitininkų problemos

vaiksnorieneSpalio 8 dieną Šakių kultūros namų mažojoje salėje rinkosi rajono bitininkų draugijos nariai. Negausiai susirinkę bičiuliai aptarinėjo bitininkystėje vyraujančias problemas bei diskutavo apie jų sprendimo galimybes.   
 
Nuotr. Bitininkų draugijos pirmininkė D. Vaikšnorienė. 
 
Spalio 8 dieną Šakių kultūros namų mažojoje salėje rinkosi rajono bitininkai, dar vadinami bičiuliais, kaip teigė Dalia Vaikšnorienė, vienijami ne tik draugijos, bet ir bičiulystės. Į seminarą ir popietę bitininkams atėjo tik apie dvidešimt bitininkų, nors buvo tikėtasi, jog susirinks kur kas gausiau. Kaip ir visuomet, tokių susirinkimų metu bitininkai galėjo įsigyti įvairios literatūros. Naujesnius leidinius rajono bitininkams pristatė Šakiuose viešėjęs redaktorius, mokslų daktaras Vytautas Salinka. Daugelis jo leidinių, tokių kaip „Bitininko kalendorius”, „Bitininkystės naujienos”, jau keletą metų džiugina ir moko bičiulius sėkmingos bitininkystės.

Šįkart seminaras buvo skirtas bičių priežiūros naujovėms aptarti. Dar kartą buvo akcentuotas rudeninis bičių gydymas nuo erkių naudojant ne vieną, o kelias priemones. Bitininkai vėl aptarė naują bičių nozematozės atmainą „Nosema Ceranae“. Susirinkime buvo aptartos bičių ligų profilaktinės ir gydymo priemonės, vaistinių augalų panaudojimas bitininkystėje.

Kaip žinia, jau ne vienerius metus bitininkams rūpestį kelia žemės ūkyje naudojama chemija. Bitininkai pastebi, kad neretai ūkininkai užmiršta įspėti kaimynystėje laikomų bičių savininkus apie laukų purškimą. Bitininkai mano, jog žemdirbiai laukus turėtų purkšti vakarais arba naudoti bitėms pavojaus nekeliančius  preparatus. Bičiuliai turėjo progą pasidalinti ir savo patirtimi, ir abejonėmis dėl bitininkystės ateities, vis labiau plintant chemijai, modifikuotiems augalams, didėjant gamtos užterštumui ir gyvenimo tempui.
 
Kad bičiuliai nepaskęstų rūpesčiuose susirinkusiuosius linksmino kolektyvas “Šakija”. Bičiuliai kartu su dainininkais traukė romansus. Ir vieniems, ir kitiems padainavus, gera buvo paragauti midaus, paskanauti „Bitutės” torto. Svečių ir bičiulių manymu, bendra daina ir bendras hobis vienija žmones. „Žinių ir bendravimo niekada nebūna per daug. Kai tik baigsime rudens darbus, apkamšysime žiemai bites, išsikepsime naminės duonos, rinksimės vėl. Tebūnie vėl gera nuotaika, teskamba dainos ir bičiuliška šneka“,- teigė draugijos pirmininkė D. Vaikšnorienė.   

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.