Savivaldybės biudžete – vargo vakarienė

grigaitiene3Gintarė MARTINAITIENĖ

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, kalbėdama apie rajono biudžetą, pripažino, kad lėšų trūksta visose srityse ir gana akivaizdžiai. „Vargo vakarienė“, - situaciją apibūdino vedėja.

Nuotr. Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė pripažino, kad, kaip niekad akivaizdžiai, lėšų trūksta visose srityse.

Rajono savivaldybės biudžetas iš dalies keičiamas ir pildomas faktiškai kiekvieną mėnesį. Ne išimtis ir praėjęs mėnuo, kai šiam sprendimui, kaip visada, pritarė rajono taryba. Tik šįkart Biudžeto ir turto skyriaus vedėja E. Grigaitienė pripažino, kad, kaip niekad akivaizdžiai, lėšų trūksta visose srityse. „Problemų su lėšų stygiumi daug ir visose srityse. Tokia vargo vakarienė ir žaidimas.

Ten, kur vieną mėnesį nereikia - nuimame, kitą jau atstatinėjame ir taip bus ir toliau“, - komitetų posėdžių metu kalbėjo Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Ji akcentavo, kad situaciją komplikavo minimalios algos padidinimas, kai funkcijos vykdymui nebuvo skirta nė lito, be to, jos darbo praktikoje šie metai pirmieji, kai nerenkamas gyventojų pajamų mokestis. „Jo palieka mažesnę dalį, o planuoja, kad turime surinkti daugiau. Iš ko?“, - viename iš posėdžių retoriškai teiravosi E. Grigaitienė. Pasak vedėjos, įstatymo projektas rodo, kad kitais metais gyventojų pajamų mokesčio bus paliekama ne 61 proc., kaip dabar, o 57 proc. Tad, jeigu šis mokestis nerenkamas jau dabar, tai ką bekalbėti apie ateitį ir niūrias perspektyvas...
 
Be gyventojų pajamų mokesčio žemės mokestis  yra antras šaltinis, iš ko savivaldybė gyvens. Čia yra galimybė užsidirbti ir koks bus mokesčio dydis, taryba spręs ateinantį mėnesį. „Žemės mokestis tik nuo 2013 metų bus skaičiuojamas nuo žemės rinkos vertės. Čia vėlgi nuleista ant savivaldybių ir paliktos didžiausios galimybės. Jei anksčiau nuo rinkos vertės buvo 0.55 proc., tai nuo 2013 metų padaroma nuo 0.001 iki 4 proc. ir pati taryba turės priimti sprendimą, kokio dydžio mokestį taikyti“, - kalbėjo E. Grigaitienė. Ji informavo, kad artimiausiai tarybai bus parengtas sprendimo projektas su įvairiais skaičiavimais, kuri, išanalizavusi visus siūlymus, turės priimti tinkamiausią sprendimą. Ūkio komiteto posėdžio metu Kęstutis Gudelevičius svarstė, kad reikėtų galvoti apie šio mokesčio padidinimą, nes kitaip savivaldybės finansine prasme laukia itin liūdnos dienos. Tai pripažino ir E. Grigaitienė, ne itin optimistiškai pasisakiusi apie ateinančių metų biudžetą. „Matysite prieš jį tvirtindami, kad mes tiesiog nepavežame“, - situaciją apibūdino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja. Pasak jos, žvelgiant į ankstesnius metus, tokiu laiku kaip dabar, savivaldybė jau turėdavo viršplaninių lėšų ir užsikamšydavo visas skyles. Dabar tuo nė iš tolo nedvelkia, nes nesurinktas 1 mln. litų. Situaciją pablogino ir tai, kad anksčiau biudžetą papildydavęs šaltinis – baudos už administracinės teisės pažeidimus, dabar atitenka tų įstaigų biudžetams, kurių pareigūnai surašė pažeidimų protokolus. Dėl to savivaldybės biudžetas netenka apie pusės milijono litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.