Žmones su negalia telkianti organizacija mini jubiliejų

neigalieji20Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Praėjusį penktadienį Gelgaudiškio kultūros centre paminėtas Žmonių su negalia sąjungos Šakių skyriaus 20-metis. Prisiminta sąjungos kūrimosi istorija, čia dirbę žmonės. Jubiliejaus proga išdalinta dešimtys padėkų aktyviausiems nariams.

Nuotr. Neįgaliųjų klubai ir jų pirmininkai sveikino pirmininkę Stasę Vasaitienę (dešinėje), linkėjo nepavargti ir toliau vadovauti sąjungai.

Nuoširdi veikla

Rajono žmonių su negalia sąjunga įkurta 1996 m. gegužės 3 d. Daugiau nei 15 metų jai vadovavo sąjungos įkūrėja Marija Mačaitienė. Prieš renginį sąjungos nariai aplankė buvusios pirmininkės kapą, uždegė žvakelę, prisiminti ir kiti nariai, kurie išėjo Amžinybėn. Jie pagerbti tylos minute.

Nuo 2009 metų sąjungai vadovauja lukšietė Stasė Vasaitienė, kuri su darbuotojomis Danute Grimalauskiene, Terese Intupiene įdėjo daug pastangų įgyvendinant sveikatinimo, donorystės, kultūrinius, bendradarbiavimo su jaunimu projektus. Nuo pat įsikūrimo dienos sąjunga vykdo socialines paslaugas: teikia transporto, siuvimo, skalbimo paslaugas, veikia „Užimtumo“ būrelis, kur nariai gali lavinti meninius gebėjimus. Per tą laikotarpį įsikūrė Janukiškių ir Šakių dienos centrai, aštuoni klubai, kurių veikla gana skirtinga, įvairiapusiška. Keitėsi ir sąjungos narių skaičius. Šiandien Šakių rajono žmonių su negalia sąjunga vienija per 300 narių. Tarp jų buvo ir yra aktyvių savanorių, kurie vežiojo neįgaliesiems maistą į namus, kiti įsijungė į „Maisto banko“ akcijas. Sąjungos nariai mokėsi kompiuterinio raštingumo, paskaitas apie sveiko gyvenimo būdą skaitė medikai, visuomenės sveikatos biuro darbuotojai. Vis daugiau narių praktikuoja šiaurietišką ėjimą kaip puikią laisvalaikio leidimo, bendravimo ir sveikatos stiprinimo priemonę. Sąjungos vadovų ir klubų iniciatyva suorganizuotas ne vienas renginys, sąjunga glaudžiai bendradarbiauja su įvairiomis organizacijomis, palaiko ryšius su lietuvių bendruomene Baltarusijoje.

„Galiu didžiuotis kiekvienu klubu, kiekvienu nariu, kadangi jie visi aktyvūs, draugiški, išradingi ir dar pilni gražių sumanymų, naujų idėjų. Esam dėkingi nuolatiniams rėmėjams. Kiekviena organizacijos diena buvo pragyventa prasmingai, dalijant šilumą kitiems, sėjant viltį ir šilumą neįgaliesiems“, – kalbėjo sąjungos pirmininkė S. Vasaitienė.

Padėkos už rūpestį kitais

Rajono meras J. Bertašius Šakių rajono žmonių su negalia sąjungos 20-jo jubiliejaus proga padėkos raštus įteikė pirmininkei S. Vasaitienei, kapelos „Sveikuoliai“ muzikantams – Marytei Vemerytei ir Romualdui Guzovijui, pirmiesiems rajono žmonių su negalia sąjungos nariams – Onai ir Pranui Karūnaičiams, Joanai Žilaitienei, Zuzanai Jasiulevič, už savanorystę ir aktyvią veiklą apdovanota Zita Pilypaviečienė. Meras linkėjo stiprybės, geros sveikatos ir ateityje išlikti sąjungos nariais.

Šventėje dalyvavęs Seimo narys Mindaugas Bastys padėkojo pirmininkei už įgyvendintus projektus, surengtus gražius ir prasmingus renginius, už veiklumą, nuoširdų darbą, O. ir P. Karūnaičiams – už aktyvų ir iniciatyvų dalyvavimą sąjungos veikloje. Seimo narys linkėjo ir toliau prasmingai darbuotis, kad visų gyvenimas būtų geresnis, laimingesnis.

Sunku išvardinti visus pasisakiusius, sveikinusius. Daug šiltų žodžių  S. Vasaitienei ir darbuotojoms D. Grimalauskienei bei T. Intupienei išsakė neįgaliųjų klubai. Klubo „Ramunės“ vadovė Renė Stepaitienė visų klubų vardu dėkojo už nuoširdumą, išsakytus gerumo žodžius, už nuolatinius organizacinius rūpesčius. Linkėjo nepavargti ir toliau dalinti ramybę, džiaugsmą.

Iš sąjungos pirmininkės S. Vasaitienės rankų kaip padėkos ženklas už bičiulystę į klubų pirmininkų, svečių ir rėmėjų rankas nutūpė simboliniai angelai.

Gera bičiuliška dvasia

Po tokios gausybės kalbų, sveikinimų tikra atgaiva sielai ir malonumas ausiai buvo Lekėčių laisvalaikio centro mišraus ansamblio „Mikyta“ dainos apie meilę ir Gelgaudiškio kultūros centro kapelos vokalisto, rajono vicemero E. Pilypaičio pamąstymas, kad žmogaus sveikata yra ne tik jo fizinė sveikata, bet ir tai, kad žmogus jaučiais gerai, jaučiasi laimingas. Gelgaudiškiečiai susirinkusiems dovanojo liaudiškos muzikos dainų ir melodijų pynę.

„Paleiskim iš širdies po gerą žodį pasiganyti, draugų paieškoti“, – šių poetės Ritos Mockeliūnienės žodžių pakviesti šventės dalyviai bendravo prie arbatos puodelio, bičiuliškai šnekučiavosi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.