Naktinis pasivaikščiojimas po Zanavykų muziejų

muzieju naktysGegužės 21-ąją muziejai vykdė tarptautinę akciją „Europos muziejų naktis“, kurioje jau 5-ąjį kartą dalyvavo ir Zanavykų muziejus. „Rožės pražydėjimas nakty”– taip šiemet buvo pavadinta ši šventė.

Nuotr. Jau penktąjį kartą Zanavykų muziejaus darbuotojos ir jų vadovė Rima Vasaitienė (viduryje) dalyvavo tarptautinėje akcijoje ir kvietė lankytojus po muziejų pasižvalgyti naktį.

Paprastai rožės nepražysta tamsoj, kaip ir muziejai nedirba naktį, tačiau akcija suteikia unikalią galimybę apsilankyti muziejuose ne tik nemokamai, bet ir kiek neįprastu laiku – naktį. Zanavykų muziejus akcijai rengėsi atsakingai – buvo parengęs specialią „Muziejų nakties“ programą.
 
Popiet vyko Zanavykų krašto muziejininkų pasveikinimas Tarptautinės muziejų dienos proga. Šiltų žodžių jiems negailėjo Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė – visų muziejininkų rankose sužydo rožės. Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, meras Juozas Bertašius džiaugėsi, jog muziejininkai yra aktyvūs, jiems linkėjo lankytojų gausos ir supratingumo. Vėliau visus muziejininkus ir svečius džiugino Kidulių dvaro senovinių šokių studijos programa. Pasižiūrėjęs, kaip buvo šokami senoviniai šokiai, ne vienas panoro ir pats pabandyti to pasimokyti.

Renginio metu taip pat vyko Šakių rajono meno mokyklos Dailės skyriaus XX laidos moksleivių baigiamųjų darbų pristatymas-paroda. Šią laidą baigė mokytojo Mindaugo Pauliuko mokiniai – Monika Povilaitytė (tapybinė kompozicija „Pasakos ir jų siužetai“) ir Guoda Vilčinskaitė (tapybinė kompozicija „Vakaras didmiestyje“), Kęstučio Dovydaičio ruošti mokiniai –Simona Čereškevičiūtė (skulptūra „Mąstytojas“), Laurynas Vilčinskas (lino raižinys „Autoportretas“), Raminta Majauskaitė (skulptūra „Trys embrionai“) ir Mykolas Adomaitis (skulptūra „Bulius“), Lolitos Rūgytės moksleiviai – Vaiga Grabauskaitė (tapybinė kompozicija „Trys pojūčiai“) ir Austėja Levišauskaitė (tapybinė kompozicija „Mano gyvenimo medis“).

Baigiamuosius darbus pristačiusius moksleivius sveikino Dailės skyriaus vadovė ir moksleivių mokytoja Lolita Rūgytė. Ji visiems moksleiviams įteikė nuotraukas, kuriose užfiksuotos akimirkos iš baigiamųjų darbų gynimo.

Dailės skyriaus 20-os laidos moksleivių buvo paprašyta savo darbais perteikti „Muziejų nakties“ temą. Moksleivių darbai tapo dovana muziejui. Tuo metu antrajame aukšte vyko Zanavykų muziejaus kūrybinės dirbtuvės, kurių metu buvo mokomasi pasigaminti šiaudinį sodą arba jo elementą – reketuką. 21 val. vyko Jokūbo Giedraičio ir grupės koncertas, kuris visiems susirinkusiems dovanojo ne tik gyvai atliekamą muziką, bet ir gerą nuotaiką.

„Muziejų naktį“ užbaigė filmų peržiūra. Susirinkusiesiems buvo pristatyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaizdo režisūros studento Dariaus Šilėno 2015 m. diplominis darbas „Trumpos istorijos apie teatrą“ bei studentės Linos Pranaitytės 2015 m. diplominis darbas „Punktum“.

Beje, Zanavykų muziejaus darbuotojos kartu su Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais vykdė „Saugaus eismo“ projektą. Priemones parūpino eismo saugumo specialistas Egidijus Lovkis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.