
Edukacinės duonos šventės dalyvius restoranas „Kuchmistrai“ vaišino ypatinga zanavykiška duonos sriuba – duonzupe. D. Pavalkio nuotr.
Nuo seno mūsų protėviams duona buvo šventa, tad nenuostabu, kad pagarba jai išliko iki mūsų dienų. Puoselėdamas senąsias tradicijas, Zanavykų muziejus kasmet visus sukviečia į edukaciją, primenančią, koks ilgas procesas turi praeiti, kol ant mūsų stalo atsiranda iškepta duona. Gausiam pradinukų būriui duonos grūdo kelią pristatė Sintautų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“. Čia pat šventėje vaikai galėjo ir patys kulti rugius spragilais, valyti grūdus specialiu prietaisu – arpa, malti rankinėmis akmeninėmis girnomis, sijoti miltus, piestoje grūsti grucę. Be abejo, mažiesiems edukacijos dalyviams, ypač berniukams, labai knietėjo pačiupinėti naujausius Lukšių žemės ūkio bendrovės traktorius, pasukioti vairą, nuspausti garsinį signalą.
Į šventę atvyko ir koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Liaudies instrumentų katedros vedėja kanklininkė Aistė Bružaitė, Lietuvos kariuomenės orkestro vyr. dirigentas ir vadovas birbynininkas Egidijus Ališauskas bei mažoji solistė Akvilė Ališauskaitė.
Po darbų į žaidimų ratelį pradinukus sukvietė Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro folkloro ansamblis „Vaiguva“, ypatinga zanavykiška duonzupe (duonos sriuba) visus susirinkusius vaišino restoranas „Kuchmistrai“. Tai yra vienas iš krašto kulinarinį paveldą pristatančių patiekalų. Šventės metu šalia Zanavykų muziejaus tarp augančių medžių buvo iškabinti mokinių piešiniai. Juos parodai „Duonos kelias“ pateikė net 20 klasių iš mūsų rajono mokyklų, kurios buvo apdovanotos saldžiais rėmėjų prizais.
Zanavykų muziejaus vadovė Rima Vasaitienė džiaugėsi šventės populiarumu ir dalyvių gausa – nė vienais metais nebuvo sulaukta tiek daug lankytojų. Vadinasi, per septyniolika metų susidomėjimas Duonos kelio edukacija nė kiek nesumažėjo, o vienija vis daugiau vaikų ir suaugusių.