Su savo duona visur rasi suolą

duonos sriuba
Edukacinės duonos šventės dalyvius restoranas „Kuchmistrai“ vaišino ypatinga zanavykiška duonos sriuba – duonzupe. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienį Zanavykų muziejuje jau 17-tą kartą vyko tradicinė edukacinė duonos šventė „Su savo duona visur rasi suolą“, į kurią susirinko per 500 dalyvių iš Šakių, Jurbarko ir Kauno rajonų mokyklų. Jie mielai įsitraukė į savotišką žaidimą, kuriame galėjo praeiti visą kelią nuo grūdo iki duonos ant mūsų stalo, iš arčiau apžiūrėti senovinius įrankius ir naujausią techniką, kurią pristatė Lukšių žemės ūkio bendrovė.

Nuo seno mūsų protėviams duona buvo šventa, tad nenuostabu, kad pagarba jai išliko iki mūsų dienų. Puoselėdamas senąsias tradicijas, Zanavykų muziejus kasmet visus sukviečia į edukaciją, primenančią, koks ilgas procesas turi praeiti, kol ant mūsų stalo atsiranda iškepta duona. Gausiam pradinukų būriui duonos grūdo kelią pristatė Sintautų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“. Čia pat šventėje vaikai galėjo ir patys kulti rugius spragilais, valyti grūdus specialiu prietaisu – arpa, malti rankinėmis akmeninėmis girnomis, sijoti miltus, piestoje grūsti grucę. Be abejo, mažiesiems edukacijos dalyviams, ypač berniukams, labai knietėjo pačiupinėti naujausius Lukšių žemės ūkio bendrovės traktorius, pasukioti vairą, nuspausti garsinį signalą.

Į šventę atvyko ir koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Liaudies instrumentų katedros vedėja kanklininkė Aistė Bružaitė, Lietuvos kariuomenės orkestro vyr. dirigentas ir vadovas birbynininkas Egidijus Ališauskas bei mažoji solistė Akvilė Ališauskaitė.

Po darbų į žaidimų ratelį pradinukus sukvietė Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro folkloro ansamblis „Vaiguva“, ypatinga zanavykiška duonzupe (duonos sriuba) visus susirinkusius vaišino restoranas „Kuchmistrai“. Tai yra vienas iš krašto kulinarinį paveldą pristatančių patiekalų. Šventės metu šalia Zanavykų muziejaus tarp augančių medžių buvo iškabinti mokinių piešiniai. Juos parodai „Duonos kelias“ pateikė net 20 klasių iš mūsų rajono mokyklų, kurios buvo apdovanotos saldžiais rėmėjų prizais.

Zanavykų muziejaus vadovė Rima Vasaitienė džiaugėsi šventės populiarumu ir dalyvių gausa – nė vienais metais nebuvo sulaukta tiek daug lankytojų. Vadinasi, per septyniolika metų susidomėjimas Duonos kelio edukacija nė kiek nesumažėjo, o vienija vis daugiau vaikų ir suaugusių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.