Žmonės savo elgesiu gąsdina gerves

gerviu stebejimas zmones
Ornitologai perspėja: toks žmonių ėjimas arčiau gervių joms sukelia stresą, todėl Panemunių regioninio parko direkcija planuoja kitais metais riboti smalsuolių patekimą į raistą. M. Greičiuvienės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau rugsėjo viduryje ne tik rajono, bet ir aplinkinių miestų žmonės traukia į Novaraisčio valstybinį ornitologinį draustinį palydėti išskrendančių gervių. Čia nuo rugsėjo iki spalio mėnesio vidurio nakvoti susiburia maždaug 3–4 tūkstančiai gervių, tačiau ornitologai jau mato problemą – ramybę gervėms pradėjo trikdyti patys žmonės. Planuojama draustinyje riboti lankomumą, įvesti ir daugiau draudimų.

Šiomis dienomis paskutinės gervės palieka Novaraisčio ornitologinį draustinį, jos prieš išskrisdamos į pietus nuo rugsėjo iki spalio vidurio būriuojasi raiste. Iš čia kone visą mėnesį gervės anksti ryte kasdien skrisdavo į laukus maitintis, o vakare sugrįždavo nakvoti.

Jau rugsėjo viduryje buvo surengtos gervių išlydėtuvės Novaraistyje, į renginį suplūdo nemažai smalsuolių. Tačiau ir kitais vakarais kone visą mėnesį kas vakarą, maždaug nuo 18 val., automobiliai sukdavo į draustinį, o žmonės nešini žiūronais lipdavo į apžvalgos bokštelį laukti parskrendančių gervių. Ko gero, žmonės nesupranta, ką reiškia žodis „draustinis“ ar užrašas „Prašome laikytis rimties“.

„Jau gal dešimtmetį kasmet atvažiuojam stebėti gervių gyvenimo ir pastebiu, kad prieš nusileidžiant saulei gervės atskrenda vis vėliau, suka ratus ilgiau ir leidžiasi į raistą vis toliau. Jeigu ir toliau žmonės taip elgsis atvykę į draustinį, šūkaliodami, statydami mašinas tam neskirtose vietose ar laipiodami ant puikios meistro Raimondo Uždravio gervių skulptūros, sunaikinsim šį gražų gamtos kampelį. Gaila, kad yra žmonių, nežinančių ir nepaisančių elementarių taisyklių, kaip reikia elgtis gamtoje“, – pastebėjimais dalinosi lekėtiškis fotografas Algirdas Jonas Repšys po apsilankymo Novaraisčio ornitologiniame draustinyje.

Panemunių regioninio parko direktorius Mindaugas Janušonis sako, kad dėl tokio žmonių antplūdžio ir  ne visai tinkamo jų elgesio išskirtiniame mūsų krašto gamtos kampelyje – Novaraisčio ornitologiniame draustinyje – jau mato problemą. Todėl kitais metais Panemunių regioninio parko specialistai imsis priemonių.

„Galimai ribosime transportą, nes dabar su automobiliais privažiuoja iki pat apžvalgos bokštelio. Greičiausiai dėsime užtvarus su ženklais, draudžiančiais eiti į raistą. Nes jau žmonės eina pas gerves. Neištveria laukti, kol atskris, todėl eina patys. Kadangi šiemet sausa, žmonės eina į raistą“, – sako pašnekovas.

Panemunių regioninio parko direktorius pasakojo, kad numatomi įrengti nauji informaciniai stendai, kuriuose bus pateikta daugiau informacijos, kaip elgtis draustinyje, nes tai yra saugoma teritorija.

Pasak M. Janušonio, direkcija ne prieš, kad Novaraistyje vyktų renginiai. Anot jo, jei tai būtų vienos dienos kad ir didesnis renginys, nieko tokio, jeigu gervės tą dieną ir būtų šiek tiek patrikdomos.

„Bet jeigu Novaraistyje kiekvieną vakarą šimtais rinksis žmonių, kurie suvažiuoja su mažais vaikais, šunimis. Tie šunys loja, žmonės klykauja. Pastebėjau žmonės ir puodus vežasi, tuoj ir šašlykus pradės kepti ir tuomet laukti gervių parskrendančių. Žmonės iki tiek dasirito. Suvalgyti sumuštinį tikrai nedraudžiam“, – svarstė M. Janušonis.
Jis kategoriškas ir priduria, kad žmonės turėtų suprasti, kad važiuoja ne šou žiūrėti ar į cirką, kur į dresuotus gyvūnus žiūrim, bet stebim gyvąją gamtą natūralioje aplinkoje ir privaloma laikytis rimties.

„Gervės nakvoti į raistą leisis toliau nuo žmonių triukšmo. Ir jų greičiausiai nebesimatys. Pastebėjome, kad jau šiemet jos leidosi toliau nuo apžvalgos bokštelio. Iš vienos pusės džiaugiamės, kad suintensyvėjo žmonių susidomėjimas Novaraisčio ornitologiniu draustiniu, gamta, tačiau ateityje teks riboti žmonių srautus“, – tokias ateities gaires Novaraistyje brėžė M. Janušonis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.