Stoginė sukiršino savivaldą su policija

policija stogineGiedrė MERČAITIENĖ  
 
Naujojo policijos komisariato pastato rekonstrukcija eina į pabaigą, o sutarimo dėl jo ir, daugelio nuomone, miesto vaizdą gadinančios tarnybinių automobilių pastogės nėra. Negana to, savivaldybininkų tikinimu, stoginė bei automobilių stovėjimo aikštelės pastatyti nelegaliai. Situacijai išsiaiškinti rajono meras Juozas Bertašius išsikvietė policijos atstovus.  
 
Nuotr. Administracijos direktorius Evaldas Sniečkus (antras iš kairės): „Suprojektuodami stoginę architektai nesilaikė reikalavimų. Statiniai turi derėti prie kraštovaizdžio.”
 
Gražu – negražu
 
„Susitikome pasikalbėti, rasti sprendimo būdą dėl pastato renovacijos ir atsiradusių pastatų, gadinančių miesto centro įvaizdį. Policijos vadovai, jeigu jums atrodo, kad viskas gerai, tai žmonėms ir man atrodo, kad negerai“, – ketvirtadienį savivaldybėje pasiaiškinti iškviestiems Marijampolės apskrities policijos komisariato viršininkui Skirmantui Andriušiui, jo pavaduotojui Harimantui Poškevičiui, Šakių policijos komisariato viršininkui Mindaugui Akelaičiui sakė meras. Tačiau viršininkas S. Andriušis įsitikinęs, kad grožio vertinimas – subjektyvus dalykas.

„Kas vienam labai gražu, tas kitam gali būti labai bjauru. Kalbant apie bendrą pastato foną turime paminėti, kad yra įnamiai – parduotuvė, vėlgi ar tai yra gražu? Parduotuvės savininkas prisidėti prie renovacijos nenorėjo, jo priversti negalėjome. Kitoje pusėje – parduotuvė „Iki“, „apsiūta“ geltona skarda. Tai kalbėti apie išskirtinį landšaftą...“ – pasisakė S. Andriušis. Mero įsitikinimu, protu nesuvokiama lyginti parduotuvės ir komisariato pastatus.

Savavališka statyba

Marijampolės apskrities policijos komisariato viršininko pavaduotojas H. Poškevičius priminė, kad iki objekto projektavimo atlikta daugybė suderinimų su institucijomis.

„Tada visiems viskas tiko, niekas neužkliuvo, visi suderinimai buvo gauti“, – tikino H. Poškevičius.

Rugsėjo 9 d. Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus raštiškai kreipėsi į policiją ir išdėstė, kad statybos neatitinka teisės aktų reikalavimų.

„Buvo išduotas rašytinis pritarimas atlikti pastato kapitalinį remontą. Naujos statybos antros grupės statiniams – dviem automobilių stovėjimo aikštelėms ir stoginei rašytinis pritarimas neišduotas. Pagal teisės aktus jis yra privalomas ir jūsų statyba laikoma savavališka“, – sakė E. Sniečkus.

Pabirus pretenzijoms ir abejonėms dėl stoginės įrengimo teisėtumo, policijos atstovai kreipėsi į UAB „Nacionalinių projektų rengimas“ architektus, Valstybinę teritorijų planavimo statybos inspekciją prie LR Aplinkos ministerijos.

„Inspekcija, kuri kontroliuoja teisės aktų laikymąsi, rašo visai kitaip. Šakių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrius, išduodamas rašytinį pritarimą statinio projektui, išdavė visus reikalingus dokumentus ir šitų priklausinių statybai yra gautas statybą leidžiantis dokumentas“, – tikino H. Poškevičius. J. Bertašius turi kitą nuomonę ir yra įsitikinęs: šis ginčas nekiltų, jeigu viskas būtų derinta su juo.

„Gerbiamas mere, tai yra kompetentinga institucija, kuri vykdo statybų kontrolę ir priežiūrą. Tai kuo tada remtis, kuo tikėti?“ – klausė S. Andriušis.

Pastogės negriaus

Savivaldybės administracijos direktorius įsitikinęs – projektuotojai padarė grubią klaidą.

„Suprojektuodami stoginę architektai nesilaikė reikalavimų. Statiniai turi derėti prie kraštovaizdžio, – kalbėjo E. Sniečkus. – Architektas suprojektavo nelabai gražų statinį. Prie kraštovaizdžio nedera. Jūsų projektuotojas kreipėsi tik dėl pačio pastato kapitalinio remonto ir paskirties keitimo. Išėjo taip, kad šie statiniai liko be statybą leidžiančio dokumento.“

Aštrių pasisakymų nestokojančiame posėdyje tyliai sėdėjusios Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Vitos Valaitienės buvo paprašyta paaiškinti, kiek kalti architektai.
„Matot, mes administruojame statybos leidimo išdavimą. Šitas projektas buvo įkeltas per išorinę sistemą ir gautas vienintelis prašymas – statinio kapitaliniam remontui ir paskirties pakeitimui. Toje apimtyje ir buvo tikrintas projektas. Sistema sufokusavo leidimą ir jis yra toks, koks yra“, – paaiškino V. Valaitienė.

Naujojo Šakių rajono policijos komisariato pastato rekonstrukcija valstybei atsieis beveik 1 mln. 160 tūkst. eurų. Apie 5 tūkst. eurų kainavusios pastogės nugriovimą ir perstatymą į kitą vietą, kaip patikino S. Andriušis, svarstymų nėra.

„Nematau alternatyvos nugriauti ir padaryti, kad kažkam būtų gražu. Jeigu vadovaučiau UAB, disponuočiau savais pinigai, tikrai labai greitai rasčiau kompromisą. Dabar darbai aktuoti, apmokėti valstybės pinigais“, – sakė S. Andriušis.

Kaip patikino E. Sniečkus, nuostolius galėtų padengti projektuotojai, kurie pagal šalyje galiojančius įstatymus draudžiami privalomuoju draudimu.

„Turi nukentėti tas, kuris padarė klaidą“, – pridūrė E. Sniečkus. Neatmetama galimybė, kad stoginės klausimas pasieks ir teismą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.