Plokščių seniūnijoje susibūrė dar viena aktyvi bendruomenė

Asta GVILDIENĖ

Kovo 19 diena buvo lemtinga Kubilių ir šio krašto gyventojams. Jie ne tik savo kaime įsteigė saugią kaimynystę, bet ir pagaliau įgyvendino seniai brandintą mintį susiburti į atskirą bendruomenę. Susitikę po savaitės jie penkerių metų kadencijai išsirinko valdybos narius ir pirmininkę. Tai jau trečiasis Plokščių krašte veikiantis bendruomenės centras.

Nuotr. Kubilių krašto bendruomenės pirmininkė O. Urbaitienė.

Kubilių krašto bendruomenės centro pirmininke buvo paprašyta tapti Kubiliuose gyvenanti, tačiau iki šiol Plokščių bendruomenei vadovavusi Odeta Urbaitienė, kuriai nieko kito nebeliko, kaip tik sutikti. Jos dešiniąja ranka išrinktas kitas aktyvus Kubilių kaimo gyventojas Algis Ambrazaitis, valdybos narėmis tapo Jotyškių kaimo atstovė, gerai žinoma gardžios duonos kepėja Lina Daraškienė, Kisielių kaimo gyventoja Angelė Juodaitienė ir šilvėniškė ūkininkė Odeta Štrimaitienė. Naujai įkurtos bendruomenės pirmininkė  atviravo, kad nemažą įtaką Kubilių krašto gyventojų susibūrimui turėjo praėjusiais metais įkurtas Voniškių bendruomenės centras.

Pasak  nemažą vadovavimo bendruomenei patirtį turinčios O.Urbaitienės, centras buvo pavadintas  Kubilių krašto bendruomenės centru todėl, kad ir aplinkinių kaimų gyventojai pareiškė norą prisijungti prie kubiliečių. Į pirmąjį susirinkimą atėjo net 26 gyventojai – po vieną atstovą iš kiekvienos sodybos. Tiesa, svarbiausias darbas, kuris dar laukia - bendruomenės įregistravimas, tačiau Įstatai jau baigiami ruošti ir tai tikimasi padaryti per ateinančias dvi savaites. Įstatymiškai naujai susibūrusi bendruomenė turi būti įregistruota per du mėnesius.

Kubilių krašto žmonių, skirtingai nei šakiečių, neišgąsdino stojamasis 20 litų ir metinis 10 litų mokestis. Daugelis pasisakė už jo didinimą – žmonės supranta, kad kuo daugiau susirinks pinigų, tuo daugiau gerų darbų galės padaryti savo kraštui. „Kaimas suskaičiavo, kad, jei iš kiekvieno namo į bendruomenės centrą stotų po vieną gyventoją, surinktume 1600 litų, - teigė naujoji bendruomenės pirmininkė. – Pinigų prireiks daug, nes ir rimtų planų ateičiai turime nemažai. Jų labiau reikės ne šokiams ir dainoms, bet rimtiems projektams, – nuo kelių asfaltavimo iki vandenvalos ir kanalizacijos įrengimo. Aišku, orams atšilus, planuojamos ir kelios kelionės ne tik po rajoną, bet ir į tolimesnius aplinkinius kraštus.“

„Aktyvūs Kubilių krašto žmonės savo patalpas, įruoštas buvusios parduotuvės sandėliuose, jau turi, tad ir laimėje, ir nelaimėje bus kur susieiti, - sveikindama šią iniciatyvą kalbėjo Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė. – Aišku, dabar Plokščių bendruomenė liko be vadovo, tačiau tarp daugybės aktyvių miestelio gyventojų, manau, yra ne vienas lyderis. Tikėkimės, jog dar šią savaitę Plokščių bendruomenės centras turės naują pirmininką.“   Pasak O.Urbaitienės, matyt, ne veltui kovo 25 dieną susirinkime dalyvavęs  ne tik žodžiais, bet ir pinigais naujos bendruomenės steigimą parėmęs savivaldybės taryboje dirbantis Vytautas Bitinas paminėjo, jog anksčiau Plokščių krašte buvo trys kolūkiai, dabar jų vietoje veikia trys stiprios žemės ūkio bendrovės, o nuo šiol – ir trys bendruomenių centrai.

Iš tiesų, per Plokščių bendruomenės centro projektinę veiklą jau pastatyta  nedidelė vaikų žaidimų aikštelė, bendruomenės namams nupirkta elektrinė viryklė, laisvalaikio praleidimui įsigytas teniso stalas, dabar dar ruošiamasi pirkti treniruoklius ir atnaujinti Kubilių sporto aikštyną. Taip tikimasi į savo kraštą pritraukti jaunimą, besimokantį šalies didžiuosiuose miestuose. „Skatiname jų iniciatyvą bendruomenės namuose rengti diskotekas ir įvairius vakarėlius, kurie dažnai tęsiasi iki vėlyvos nakties. Nors kai kurie aplinkiniai gyventojai skundžiasi iš čia sklindančiu triukšmu ir muzika, tačiau, manau, geriau tegul jie linksminasi prieš mūsų akis negu važiuoja kažkur kitur, - atviravo O.Urbutienė. – Aš pati atrakinu duris ir laukiu jų skambučio, kad galėčiau užrakinti.“

Naujai susibūrusi bendruomenė tikisi aktyviai įsitraukti ir į Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos bei Šakių krašto vietos veiklos grupės veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.