Šimtukininkų įspūdžiai iš pirmųjų lūpų

ugne 100Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Baigėsi brandos egzaminų sesija, abiturientai gali lengviau atsipūsti, nemigo naktys jau praeity. Egzaminų rezultatai jau aiškūs, tad galime pasidžiaugti neblogais rezultatais. Kaip ir kasmet, kalbiname tuos, kurie iš egzaminų gavo šimtukus. Šiemet jų – keturi.

Ugnė Belevičiūtė
Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija
Lietuvių kalba ir literatūra 100 taškų

Abiturientė Ugnė Belevičiūtė iš Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos vienintelė iš visų rajono abiturientų iš lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino surinko 100 taškų. U. Belevičiūtė pasakojo, jog tokio rezultato nė už ką nesitikėjo.

„Nesitikėjau gauti 100 taškų, nes niekada nebuvau parašiusi rašinio maksimaliam balui. Pamačiusi rezultatus labai nustebau ir negalėjau patikėti. Be abejo, buvau laiminga“, – pasakojo šimtukininkė.

Mergina iš visų kitų egzaminų surinko virš 50 taškų, tačiau sakė, jog tikėjosi daugiau, todėl nėra savimi visiškai patenkinta. Beje, Ugnės nuomone, praėjusių metų egzaminų užduotys buvo lengvesnės nei šiųmetinės, bet lietuvių kalbos ir literatūros egzamino temos šiemet pasitaikė geresnės.

Dažnai abiturientai pasiskirsto į dvi stovyklas: vieni būna šiek tiek atsipalaidavę ir egzaminams ruoštis pradeda likus keliems mėnesiams iki jų, o kiti nuosekliai mokosi, kaupia informaciją, todėl atskiro pasiruošimo jiems kaip ir nereikia. Ugnė egzaminams ruošėsi visus metus, o jiems artėjant pradėjo konspektuoti ir kartotis 11–12 klasių kursą.

Geri egzaminų rezultatai – laimės dalykas ar ilgai ir sunkiai dirbto darbo vaisiai? U. Belevičiūtės nuomone, be darbo nebus nei laimės, nei gerų rezultatų, tačiau visgi egzaminai – loterija. Iki šiol besimėgaujanti vasara ir atostogaujanti, tačiau greitu metu pradėsianti dirbti Ugnė mėgins stoti į Vilniaus universitetą, o vaikystėje, kaip ir dauguma mažų mergaičių, svajojo būti dainininke. Vinco Kudirkos gimnazijos abiturientė būsimiems dvyliktokams linki nepersimokyti ir pasidžiaugti paskutiniais metais mokykloje.

Lukas Liudžiuslukas 100
Šakių „Žiburio“ gimnazija
Anglų kalba 100 taškų

Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientas Lukas Liudžius maksimalių rezultatų pasiekė laikydamas anglų kalbos egzaminą – vaikinas surinko 100 taškų, kitus egzaminus išlaikė surinkęs virš 70 taškų. Lukas mano, jog egzaminų užduotys buvo įkandamos.

„Žinoma, kaip ir kiekvienais metais, pasitaiko apmaudžių Nacionalinio egzaminų centro klaidų, kurios kartais lemia daug. Kalbant apie sunkumą, užduotys tikrai nebuvo lengvos, tačiau nebuvo ir labai sunkios ar neįveikiamos“, – mintimis dalijosi abiturientas.

Tiesa, vaikinas pasakojo, jog vykdamas į anglų kalbos egzaminą tikėjosi šimtuko, tačiau po egzamino visos viltys atrodė žlugusios, nes nelabai pasisekė klausymo užduotis. Vis dėlto rašymas yra Luko stiprioji pusė, ten pavyko išvengti klaidų, todėl įvertinimas išliko geras. Kaip minėjo abiturientas, specialaus pasiruošimo egzaminams, tarp jų ir anglų kalbos egzaminui, nebuvo.

„Čia jau mano mokytojos Audronės Cibulskienės nuopelnas. Savotiškas pasiruošimas egzaminams pas mus vyko jau nuo pat trečios gimnazijos klasės pradžios – mokėmės labai daug žodžių, rašėme rašinius, darėme daugybę klausymo ir skaitymo užduočių. Buvome paruošti tikrai stipriai. Taip pat svarbus šeimos narių palaikymas“, – atvirai kalbėjo Lukas.

Tiesa, vaikino nuomone, be žinių egzaminuose nenuveiksi nieko. Jis daug mokėsi ir dabar džiaugiasi, jog pavyko žinias panaudoti.

„Vis dėlto laimės ir sėkmės faktorius yra tikrai svarbus, nes nežinia, gal vertintojas tą rytą iš lovos ne ta koja išlipo“, – juokavo vaikinas.

Lukas planuoja studijuoti Kauno technologijos universitete (KTU). Jei tiksliau – informatikos inžinerijos studijų programoje. Jis nuo mažens mėgo kompiuterius tvarkyti mechaniškai ir programiškai.

auguste 100Augustė Rinkevičiūtė
Šakių „Žiburio“ gimnazija
Anglų kalba 100 taškų

„Žiburio“ gimnazistė Augustė Rinkevičiūtė 100 taškų taip pat gavo iš anglų kalbos egzamino. Beje, visų kitų laikytų egzaminų rezultatai taip pat labai geri, visi jie viršija 60 taškų. Tiesa, Augustė pasakojo, jog šimtuko iš anglų kalbos egzamino ne tiek tikėjosi, kiek norėjo.

„Vis nerimavau, ar pavyks surinkti šimtukui reikiamą taškų skaičių, nes kalbėjimo dalis man asmeniškai visada sudėtingiausia, o po jos net neaišku, kiek taškų galima tikėtis. Todėl sužinojus, kad gavau siektą šimtuką, tarsi akmuo nuo širdies nusirito“, – atvirai pasakojo A. Rinkevičiūtė.

Multimedijų technologijas planuojanti studijuoti Augustė mano, kad egzaminams pradedama ruoštis nuo pirmos klasės. Tačiau vien per pamoką egzaminui nepasiruoši. Abiturientė ėjo į visas mokytojų rengtas konsultacijas, kai kuriems egzaminams padėjo pasiruošti popamokinės veiklos (pavyzdžiui, programavimo būrelis). Tačiau, jos manymu, labiausiai pasiruošti padeda nuoširdus domėjimasis dalyku. Nors Augustė ir neabejojo, kad išlaikys visus egzaminus, jie vis tiek pareikalavo daug jėgų ir nervų. Abiturientė juokauja, jog per egzaminų laikotarpį gavo bent du širdies smūgius – supratusi, kad teks rašyti literatūrinį lietuvių kalbos rašinį ir pamačiusi programavimo užduotis.

julius 100Julius Stanevičius
Lukšių Vinco Grybo gimnazija
Anglų kalba 100 taškų

Julius Stanevičius iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos triumfavo maksimalius 100 taškų surinkęs taip pat iš anglų kalbos egzamino. Beje, vos vieno taško Juliui iki šimtuko pritrūko ir iš informacinių technologijų egzamino. Vaikinas mano, jog šiemet egzaminų užduotys nebuvo sunkios, o sužinojęs, jog iš vieno jų surinko 100 taškų, per daug nenustebo. J. Stanevičius atviravo, kad egzaminams itin daug nesiruošė, tiesiog prieš juos pasikartojo pagrindinius dalykus. Tiesa, vaikino nuomone, jam labai pagelbėjo mokytojai, už tai Julius jiems labai dėkingas. Vaikinas planuoja studijuoti KTU informatikos fakultete. Kodėl būtent ten? Abiturientas pasakojo, jog turėjo puikų informatikos mokytoją, todėl nusprendė lankyti informatikos būrelį. Tai vėliau padėjo apsispręsti, jog vaikinas norėtų savo gyvenimą sieti su programavimu. Beje, būsimiems dvyliktokams J. Stanevičius linki užsispyrimo mokytis.


Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.