Darbo rinkoje – optimistinės perspektyvos

darbo birzaGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriuje pristatytos 2016 m. darbo rinkos prognozės bei įsidarbinimo galimybės. Socialiniams partneriams – darbdaviams įteiktos padėkos. Prognozės džiugina, nes bedarbių neturėtų daugėti, darbo vietų bus steigiama daugiau nei likviduojama. Tiesa, toks rajono bedarbis, kuris gyvena kaime, neturi motyvacijos dirbti, yra nekvalifikuotas, per daug nedžiugina.

Nuotr. Vedėja Aldona Stasiulienė džiaugėsi, kad rajone UAB „Lauksva“ pati apsimoko darbuotojus. Nuotraukoje – įmonės administracijos vadovė Asta Gvildienė (dešinėje) pristatė, kaip tai vyksta.

Darbdaviams – padėkos

Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius Kęstutis Šnipas pripažino, kad į Šakių skyrių jam visuomet malonu užsukti. Džiaugiasi jis ir vedėjos Aldonos Staniulienės vadovaujamu kolektyvu, nes mato, jog įstaigos santykiai su darbdaviais puikūs.

„Visada sakau, kad jeigu jums paskambino darbdavys, tai paskambino dievas. Toks mano požiūris“, – tikino K. Šnipas.

Šakių rajono darbdaviams – socialiniams partneriams, aktyviausiai besinaudojantiems biržos programomis, renginyje, skirtame Europos darbdavių dienoms paminėti, buvo įteiktos padėkos. Jomis apdovanoti UAB „Mediresta“ (Juozas Medveckas), Lukšių seniūnija (Vidas Cikana), Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė (Petras Puskunigis), UAB „Lauksva“ (Loreta Valaitienė), Dalios Zaleskienės ambulatorija (Dalia Zaleskienė) ir UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ (Edmundas Rinkevičius). Jau šį penktadienį Vilniuje vyks renginys, kuriame bus apdovanotos įmonės už darbo vietų sukūrimą, už integravimą socialiai pažeidžiamų asmenų į darbo rinką, už iniciatyvą pradėti verslą bei jaunimo garantijų iniciatyvų įgyvendinimą. Būtent už tai apdovanojimas bus įteitas ir mūsų rajono įmonei – UAB „Gulbelė“ (Arūnas Tarnauskas).

Perspektyvos optimistinės

Darbo rinkos prognozes ir įsidarbinimo galimybes 2016 m. pristačiusi Marijampolės teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Rita Mockuvienė informavo, kad buvo apklausti 249 darbdaviai, turintys 19,3 tūkst. darbuotojų. Iš Šakių skyriaus apklausoje dalyvavo 75 darbdaviai (3,3 tūkst. dirbančiųjų). Duomenys rodo, jog įmonių veiklos perspektyvos šiais metais vertinamos gana optimistiškai. 31 proc. respondentų nurodė, kad didės įmonės apyvarta, daugelis numato didinti algas bei darbuotojų skaičių.

„Pernai beveik nebuvo planuojama pokyčių, tad šiais metais šie rodikliai džiugina“, – tikino R.Mockuvienė.

Visuose sektoriuose prognozuojama, kad bus priimta daugiau asmenų nei atleista. Optimistiškiausios nuotaikos pramonės sektoriuje (maisto pramonė, medienos apdirbimas, transportas), didžiausias darbo vietų likvidavimas – švietimo srityje. Šakiuose daugiausiai darbo vietų (59,4 proc.) numato sukurti paslaugų sektorius. Visgi, pasak Darbo išteklių skyriaus vedėjos, nors darbuotojų kaita mažės, dėl darbuotojų kaitos išliks aukštas atleidimų lygis.

Bedarbio portretas

Svarbiausios priežastys, lemiančios darbuotojų trūkumą, – nepakankama kvalifikacija bei motyvacijos stoka, emigracija. Skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė pateikė ir bedarbio portretą. Paskutiniais duomenimis, rajone buvo 2032 bedarbiai, iš kurių didžiąją dalį (54 proc.) sudaro vyrai. Taip pat daug bedarbių yra iš kaimiškų, atokių vietovių (74,2 proc.), kurie yra nemobilūs, o tai įsidarbinimo galimybes taip pat apsunkina. Be to, kaip teigė A. Stasiulienė, bedarbiai sensta – vyresni kaip 55 m. sudaro 23,5 proc. Beveik 52 proc. rajono bedarbių yra nekvalifikuoti, 43,6 proc. sudaro ilgalaikiai bedarbiai. Jaunimas iki 29 m. sudaro apie 5 proc., tačiau specialistai pastebi, kad dažnai jie būna iš tų šeimų, kur tėvai yra ilgalaikiai bedarbiai, tad ir jaunimui parodyti, jog darbas yra galimybė, o ne grėsmė, gana sunku. Nors tai liūdina, tokia šiandienos realybė.

Rajone įdarbinamas kas antras, besikreipiantis dėl darbo.

Nedarbas mažės nežymiai

R. Mockuvienė džiaugėsi, kad beveik 50 proc. darbdavių per paskutinius metus organizavo savo darbuotojams mokymus, nes sparčiai keičiasi technologijos, būtina kelti darbuotojų kvalifikaciją. Apskrities darbdaviai nematytų problemų į darbą priimti pabėgėlių, jei atitiktų jų kvalifikacija.

Planuojama, kad paklausiausios profesijos bus pardavėjų, padavėjų, virėjų, medienos apdirbimo įrenginių operatorių, plataus profilio statybininkų.

2016 m. darbdaviai ketina įregistruoti 8,7 tūkst. darbo pasiūlymų. 59 proc. būtų skirti kvalifikuotiems darbininkams, 23 proc. nekvalifikuotiems, 18 proc. – specialistams. Pagal prognozes šiais metais Marijampolės teritorinėje darbo biržoje numatoma įregistruoti 12,9 tūkst. bedarbių. Šakių rajone turėtų išlikti daugmaž toks pat bedarbių skaičius – apie 2 tūkst. Nedarbas mažės, tačiau nežymiai. Planuojama, jog rajone per metus bedarbystė nuo 11,3 proc. būtų sumažinta iki 10,4 proc.

Žiūri vangiai

Šakių skyriaus vedėja A. Stasiulienė susirinkusiems darbdaviams papasakojo apie tris įgyvendinamus Europos Sąjungos projektus. Tai projektai, kurių metu siekiama prisidėti prie vyresnio amžiaus bedarbių grąžinimo į darbo rinką, nekvalifikuotų asmenų kompetencijos didinimo bei ilgalaikių bedarbių įdarbinimo. Pasak vedėjos, ypač kaimo žmonės į siūlomas galimybes žiūri gana vangiai, nors tai puikus būdas įgyti profesiją bei gauti darbą. Tiesa, yra net keletas sėkmės istorijų, kurias pristatė A. Stasiulienė, kai asmenys pasinaudojo galimybe, įgijo kvalifikaciją ir sėkmingai dirba rajono įmonėse.

Apsimoko pati

Nors Lietuvoje ne naujiena, tačiau rajone vienintelė UAB „Lauksva“ pati apsimoko reikiamus darbuotojus. Trumpai susirinkusiems apie tai papasakojo įmonės administracijos vadovė Asta Gvildienė. Įmonėje buvo apmokyti ir sėkmingai joje dirba tokie specialistai kaip apmušalų siuvėjai, medienos staklių operatoriai.

„Tai tikrai naudinga, nes gamybos vadovai turi patirties ir paruošia kvalifikuotai. To negalima pasakyti apie grįžusius iš apmokytų, nes kartais jie net staklių nebūna matę“, – sakė A. Gvildienė.

Klipas apie įmones

Renginyje buvo pristatytas filmukas apie įmones. Iš rajono įmonių klipe pristatoma UAB „Gulbelė“, UAB „Mediresta“, UAB „Audrokesta“, D.Zaleskienės ambulatorija bei Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė. Pasak K. Šnipo, buvo nupirkti penki televizoriai, kurie bus pakabinti matomose vietose visuose Marijampolės teritorinės darbo biržos skyriuose, ir reklaminis klipas bus nuolat transliuojamas.

„Norime, kad atėję matytų, jog apskritai yra toks dalykas kaip darbas“, – šmaikštavo Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius.

Tikimasi, kad ateityje reklaminiame klipe dalyvaus ir daugiau rajono įmonių, o jų veiklos pristatymas bus puiki motyvacinė priemonė bedarbiams. Darbo biržos specialistai džiaugėsi, kad jie tokį filmą sukūrė pirmieji Lietuvoje.

Renginio pabaigoje K.Šnipas ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės vadovas Arūnas Tarnauskas pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.