Zanavykų krašto muziejuje pristatyti Alytaus piliakalniai

alytaus parodaVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Penktadienį Zanavykų muziejuje buvo atidaryta Alytaus kraštotyros muziejaus paroda „Mūsų protėvių dvasia – Alytaus piliakalniai“. Lankytojai buvo kviečiami susipažinti su piliakalnių istorija ir pažiūrėti, kaip jie atrodo šiandien.
 
Nuotr. Parodą pristatė iš Alytaus kraštotyros muziejaus atvykę jos kūrėjai Vilma Jenčiulytė ir Artūras Balčiūnas.
 
Alytaus rajono piliakalniai pristatyti ne tik ant informacinių drobių ir pasitelkiant kitą vaizdinę medžiagą, bet ir pačių parodos kūrėjų – Alytaus kraštotyros muziejaus atstovų Vilmos Jenčiulytės ir Artūro Balčiūno. Kurdami parodą jie atrinko svarbiausią informaciją apie kiekvieną iš 28 Alytaus rajono piliakalnių. Informacinėje drobėje galima susipažinti su objekto istorija, jo teritorijoje rastais archeologiniais radiniais, piliakalnių atsiradimo legendomis, jei tokios yra, taip pat sužinoti jų amžių. Savaime suprantama, galima apžiūrėti ir nuotraukas, kuriose piliakalniai užfiksuoti iš įvairių pusių. Panorusiems apžiūrėti piliakalnius patiems, pateikiamas žemėlapis su tikslia jo vieta ir nurodoma, kaip jį pasiekti. Negana to, parodoje galima pamatyti šešių piliakalnių maketus. Kaip sakė parodos kuratorė V. Jenčiulytė, tai nėra tikslios kopijos, bet greičiau improvizacijos. Taip pat yra sukurtas ir filmas, kuriame nufilmuoti visi piliakalniai, ir žiūrovai susipažindinami su jų istorija. Šį filmą galės pamatyti visi norintys parodos lankytojai.

Zanavykų muziejuje savo ekspozicijas yra pristatę jau ne vieni svečiai iš kaimyninių Lietuvos rajonų. Tai – kraštotyros muziejai iš Prienų, Lazdijų, o dabar – ir iš Alytaus. Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė teigė, jog muziejai bendradarbiauja ir tarpusavyje keičiasi parodomis. Taigi šie mainai nėra vienpusiai – Zanavykų muziejus taip pat veža savo ekspozicijas į kitus muziejus ir supažindina žmones su Šakių kraštu. Mobilios parodos yra patogios pervežti ir todėl jos pasiekiamos didesniam žiūrovų ratui. Kaip teigė alytiškė V. Jenčiulytė, sukurti parodą užtrunka daug laiko, todėl smagu, kad yra kilnojamų parodų ir jomis galima keistis. Ji sakė jau negalinti suskaičiuoti, kiek vietovių teko aplankyti su dabar Zanavykų muziejuje pristatoma paroda „Mūsų protėvių dvasia – Alytaus piliakalniai“. Ši paroda buvo sukurta būtent tam, kad būtų galima laisvai keliauti iš vieno muziejaus į kitą. Ekspozicija keliauja ne vien per Lietuvą, bet yra pabūvojusi ir kaimyninėse šalyse – Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Kad užsienio publika galėtų susipažinti su Alytaus rajono piliakalniais, visa informacija yra pateikiama anglų kalba. Be abejo, Zanavykų muziejuje pristatoma lietuviškoji parodos versija.

Tarp parodoje pristatomų piliakalnių – ir ko gero garsiausias Alytaus krašte Punios piliakalnis, dar vadinamas Margio kalnu. Jis yra vienas didžiausių Lietuvoje. Spėjama, kad ant Punios piliakalnio stovėjusi garsioji Pilėnų pilis, kurios valdovas buvo Margiris. Pasak istorinių pasakojimų, 1336 metais kryžiuočiai apgulę Pilėnų pilį kelias dienas bei naktis ją puldinėjo. Galiausiai kryžiuočiams pavykę palaužti pilies užtvaras. Lietuviai, matydami, kad nebegalės užpuolikams atsispirti, ryžosi nepaprastam žygiui: pilies viduje jie sukūrė laužą, į jį sumetė visą savo turtą, o tada į laužo liepsnoms atidavė moteris su vaikais ir patys šoko į ugnį. Kai džiūgaudami kryžiuočiai įsiveržę į pilies vidų, jie per dūmus išvydę tik seną vaidilutę, žengiančią į liepsnojantį laužą. Ši istorija – tik viena iš daugelio pristatomų parodoje. Susipažinti su dar 27 legendomis apipintomis istorinėmis vietomis galima Zanavykų muziejuje iki rugsėjo 10 dienos. Parodos lankymas nemokamas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.