Zyplių dvare nutūpė Sidabrinės gervės

sidabrines gervesVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Šeštadienį vakare leidžiantis saulei lietuviško kino mėgėjai rinkosi Zyplių dvare, kur jau penktą kartą vyko festivalis “Sidabrinės gervės naktys“. Žiūrovams buvo parodyti „Sidabrinių gervių“ konkursinėje programoje dalyvavę trumpo ir ilgo metražo lietuviški filmai.
 
Nuotr. Šeštadienio vakaras Zypliuose buvo itin gražus ir netrukdė mėgautis filmais.
 
Į kiną po atviru dangumi susirinkę žmonės galėjo išvysti geriausius naujus Lietuvos kino filmus. Tarp jų – „Neeuklidinė geometrija“, „Anglijos karalienė pagrobė mano tėvus“ ir „Nesamasis laikas“. Pastarąjį filmą pristatė pats režisierius Mykolas Vildžiūnas. „Filmas kuklus, bet mums jis – didelis“,– kalbėjo jis. Visi parodyti filmai jau spėję pelnyti kritikos ir publikos simpatijas. Jie apdovanoti „Sidabrinių gervių“ prizais.

Šiltuoju metu laiku per Lietuvą keliaujantis renginys šiais metais švenčia mediumą. Prieš penkerius metus pirmą kartą suorganizuotos „Sidabrinės gervės naktys“ savo programą pradėjo būtent Zypliuose. Renginio kuratorė, Lietuvos kino akademijos direktorė Lina Buzelytė įsitikinusi, jog šią vietą gaubia ypatinga aura: „Net jei liktų vienas renginys, jis būtų Zypliuose. Kodėl ši vieta išskirtinė? Tai greičiausiai sutapimas, nes festivalio sumanytojas Rolandas Skaisgirys yra kilęs iš šito krašto.“ Ieškodamas tinkamos vietos pirmajam renginiui jis atkreipė dėmesį į čia esančią gražią dvaro sodybą. Be to, dvare visada buvo gausu kultūrinių renginių, kurie pritraukdavo lankytojų iš viso rajono. Tokio patrauklaus kultūrinio centro ir buvo ieškoma.

Tačiau tai – ne vienintelė priežastis, kodėl pirmojo kino vakaro sėkmė bėgant metams neišblėso. „Aš manau, reklama duoda savo. Informacija eina iš lūpų į lūpas, platinam plakatus, reklamuojam renginį laikraščiuose,– sakė L. Buzelytė.– Šitoje vietoje kiekvienais metais būna žiūrovų rekordai. Negaliu lyginti su dideliais miestais kaip Mažeikiai ar Marijampolė, nes rajonas nesurenka tiek žmonių kiek miestas, bet aš drąsiai galiu pasakyti, kad Zypliai papuola į trejetuką ar ketvertuką pagal susirenkančių žiūrovų skaičių.“

 „Mes orientuojamės į tokias vietas, kur nėra kino teatro. Jei jau žmonės neturi galimybės ateitį į kiną, tai mes atvežam kiną iki namų,– kalbėjo renginio kuratorė. – Stengiamės, kad tai būtų lauko renginys. Ne paslaptis, kad žmonės lauke kitaip jaučiasi, čia jie laisvesni, jų susirenka daugiau.“ Nors pasitaiko įvairių orų, didžioji dauguma renginių vyksta lauke. Šeštadienio vakaras Zypliuose buvo itin gražus ir netrukdė mėgautis filmais. Į dvaro sodybą susirinkę žiūrovai buvo vaišinami Šakių moterų veiklos klubo čia pat ant laužo išvirta sriuba, kuri neleido sušalti. Aplankęs Šakių rajoną, festivalis toliau keliauja per Lietuvos miestus ir miestelius. Paskutiniai kino po atviru dangumi seansai dar vyks rugsėjo mėnesį.

Šiais metais kartu su festivaliu per Lietuvą keliauja ir aplinkosauginis projektas „Mes rūšiuojam“, kuris skatina žmones atsakingai tvarkyti atliekas. Atidavę nenaudojamą buitinę techniką projekto vykdytojams žmonės turi galimybę laimėti prizus. Kino po atviru dangumi metu vykusioje loterijoje laimingiesiems buvo išdalinta daug vertingų projekto rėmėjų įsteigtų prizų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.