Janukiškių dienos centras minėjo pirmąjį veiklos dešimtmetį

Balandžio 22 dieną Šakių rajono žmonių su negalia Janukiškių dienos centro lankytojai paminėjo dešimtąsias įkūrimo metines. Prisimindami praeitį, jie nepamiršo ir dabarties. Skambėjo sveikinimų žodžiai ir padėkos rėmėjams.
 
Janukiškių dienos centras duris atvėrė 2005 metų vasario 7 dieną buvusiose pradinės mokyklos patalpose. Šio centro įkūrėja ir krikštamote tapo tuometinė Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Marija Mačaitienė. Prie centro kūrimosi ir tolimesnės veiklos daug prisidėjo pirmoji Dienos centro ir neįgaliųjų klubo vadovė, jau Anapilin iškeliavusi Roma Derenčienė.

Įsikūrus Janukiškių dienos centrui, čia savo veiklą pradėjo Neįgaliųjų klubas (anksčiau vadinosi Žvirgždaičių klubu), šiandien vienijantis 38 narius, ir bendruomenės centras bei prieš penkerius metus susibūręs senjorų klubas „Šešupės vingis“.

Janukiškių dienos centre įgyvendinami įvairūs projektai. Šiuo metu vykdomas Socialinės reabilitacijos paslaugų  bendruomenėje projektas, teikiamos savarankiško ugdymo, asmeninio asistento ir masažuotojo paslaugos. Centre veikia bendruomenės slaugytojos kabinetas, į kurį kiekvieną mėnesį konsultuoti ligonių atvyksta Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro gydytoja Dalia Grigaravičienė. Patarimų sveikos gyvensenos klausimais negaili ir vietinė bendruomenės slaugytoja Danutė Stačiulauskienė. Vieną kartą per mėnesį į Centrą atvyksta kirpėja ir UAB „Šakių vandenys“ darbuotojai.

Be to, Janukiškių dienos centre teikiamos interneto, spausdinimo ir kopijavimo paslaugos. Čia skaitomos paskaitos, vyksta įvairūs seminarai ir mokymai. Kartą per savaitę čia dirba seniūnijos žemės ūkio specialistas, kuris konsultuoja žmones, padeda deklaruoti pasėlius ir t.t. Į Dienos centrą žmonės užsuka ne tik šiaip pabendrauti ir pasikalbėti. Čia jie mielai lanko rankdarbių būrelį, kuriame mokosi vilnos vėlimo, dekupažo, modelino papuošalų gamybos, piešimo ant šilko paslapčių.

Janukiškių dienos centre virte verda kultūrinis gyvenimas: švenčiamos didžiosios šventės, vyksta popietės, įvairių meno kolektyvų koncertai. Taip pat čia susibūręs ir vietinių žmonių ansamblis, kuriam vadovauja seniūnijos kultūrinių renginių organizatorė Rimvydė Ralickienė.  Kai veiklos netrūksta, nėra kada verkti ir apie ligas kalbėti, o atjauta ir geras žodis gydo geriau nei bet kokie vaistai. Janukiškių dienos centro lankytojai dėkingi savo rėmėjams, be kurių neapsieitų nė viena jų šventė ar veikla. Nuoširdų ačiū jie tarė Laimutei ir Aleksandrui Stonkams, Ingridai ir Artūrui Dereškevičiams, Romutei ir Regimantui Pečkiams.

Su pirmuoju dešimtmečiu janukiškiečius sveikino šventėje dalyvavęs rajono meras Juozas Bertašius, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, savivaldybės socialinių paslaugų koordinatorė Virginija Ratkevičienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, nevyriausybinių organizacijų koordinacinės tarybos pirmininkė Janina Jokūbaitienė, Žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė, Visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas, Žvirgždaičių seniūnas Algimnantas Baubonis bei rajono žmonių su negalia klubų pirmininkai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.