Apie kariuomenę, kuri įkvepia jaunimą

zingeidziukai kariaiGegužės 27 d. Šakių viešosios bibliotekos Neformaliojo vaikų švietimo programos „Žingeidžiukai“ draugijos moksleiviai viešųjų ryšių kapitono Irmanto Genevičiaus kvietimu apsilankė Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalione Kaune. Tądien ten vyko tradicinė atvirų durų diena, skirta supažindinti visuomenę su daliniu ir Lietuvos kariuomene.

Nuotr. „Žingeidžiukai“, apsilankę Juozo Vitkaus batalione, susipažino su karių tarnybos sąlygomis, apžiūrėjo kovinę bataliono techniką, išminavimo įrangą, ginkluotę ir kt.

Batalione net 4 valandas trukusią ekskursiją „Žingeidžiukams“ vedė seržantas Maksimas Žarkovas. Moksleiviai susipažino su karių tarnybos sąlygomis, apžiūrėjo kovinę bataliono techniką, išminavimo įrangą, ginkluotę, karių ekipuotės ansamblį, taip pat išbandė maskuotę, matavosi neperšaunamas liemenes, šalmus, patikrino karių žygio kuprinės svorį.
 
„Žingeidžiukai“ įvertino kojų greitumą estafetėje, o rankų taiklumą – granatų mėtymo rungtyje. Vaikams daug emocijų sukėlė pasivaikščiojimas su storapadžiais išminuotojo batais ir darbas su metalo ieškikliais mokomajame minų paieškos lauke. Visus pradžiugino pasivažinėjimas visureigiu transporteriu.

Šiais metais atvirų durų dieną batalionui padėjo organizuoti ir Kauno įgulos Karo policijos būrys, kuris parodė savo turimą techniką ir įrangą. Krašto apsaugos savanorių pajėgos pristatė sunkiajai priešo technikai naikinti skirtus granatsvaidžius ir beatošliaužį prieštankinį pabūklą. „Žingeidžiukus“ sudomino ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus Antrojo pasaulinio karo bei Lietuvos rezistencinės kovos ginklų ekspozicijos.

 Moksleiviai įdėmiai klausėsi ir civilinės saugos pamokėlės. Sužinojo, kaip reikėtų elgtis atominio, biologinio ir cheminio pavojaus atvejais. Dalis net susimąstė apie civilinės saugos būklę savo mokykloje.

Ekskursijos pabaigoje moksleiviai prisėdo ant žolytės ir vaišinosi kareivišku sauso maisto daviniu. M. Žarkovas atsakė į moksleiviams iškilusius klausimus ir palinkėjo visiems būti atsargiems ir atsakingiems, o radus daiktą, panašų į sprogmenį, pranešti policijai ir jokiu būdu nerizikuoti savo gyvybe. Vaikai pripažino, kad tokius darbus reikia patikėti profesionaliems kariams, kurie ne tik turi tam skirtą įrangą, bet ir daug žinių bei praktikos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.