„Poezijos pavasaris“ atkeliavo į Šakius

poezijos pavasarisAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Kaip ir kasmet, šiemet Šakiuose vyko tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris 2016“. Šiemet Lietuvoje jis rengiamas penkiasdešimt antrąjį kartą.

Nuotr. Į Šakius atvykę „Poezijos pavasario“ dalyviai, skaitydami savo bei kitų poetų eiles, susirinkusius vertė ir susimąstyti, ir nusišypsoti.

Festivalio svečiai Šakiuose lankėsi praėjusį trečiadienį. Šiemet renginiai buvo skirti poeto Prano Vaičaičio 140-osioms gimimo metinėms paminėti. Į Šakius atvyko literatūrologas, kritikas, vadovėlių vidurinei mokyklai autorius bei dėstytojas dr. Regimantas Tamošaitis, poetas, žurnalistas, Rimvydas Stankevičius. Jam įteikta šiųmetinė literatūrinė Salomėjos Neries premija už eilėraščių rinkinį „Kertinis skiemuo“. Taip pat Šakiuose viešėjo rašytojai Vidas Morkūnas, Liudvikas Jakimavičius, poetas ir vertėjas Vladas Braziūnas, rašytoja, žurnalistė, poetė ir dramaturgė Laura Sintija Černiauskaitė ir poetė Nijolė Daujotytė.

Pirmiausiai svečiai apsilankė rajono savivaldybėje, kur susitiko su meru Juozu Bertašiumi, vicemeru Edgaru Pilypaičiu, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičiene bei kitais darbuotojais. Poetai su valdžios atstovais kalbėjosi apie mūsų kraštą, jo poetus, kitus garbius bei žinomus žmones.

Vėliau pilnut pilnutėlėje Šakių viešosios bibliotekos salėje vyko poezijos šventė „Šviesi žvaigždutė nusirito...“ Šventėje minėtieji poetai skaitė savo ir kitų poetų eiles.

R. Tamošaitis teigė, jog P. Vaičaitis yra šio krašto Maironis. Pasak jo, poezija ir literatūra rūpi ne tik vyresniems, bet ir jaunimui.

„Poezija, žodžių menas yra jausmo menas. Tai yra universalu ir visiems reikalinga. Mus būtent ir sutelkė žodis, kūryba, literatūra, poezija. Ši pavasario šventė yra ypatinga. Kaip ji sutelkia Lietuvą ir iš kitų šalių atvykstančius kūrėjus! Poetai po visą Lietuvą pasklinda tarsi pavasario žiedai. Sunkoka net įvertinti šio renginio reikšmę“, – kalbėjo R. Tamošaitis.

Prieš pradėdamas skaityti savo poeziją, L. Jakimavičius teigė, jog niekados nežino, ką skaitys. Visų pirma poetas turi pajusti, kokia publika jo eilių klausys. L. S. Černiauskaitė su klausytojais pasidalijo keliais, dar šį pavasarį parašytais eilėraščiais.

R. Stankevičius sveikindamasis su bibliotekoje susirinkusiais poezijos mylėtojais teigė besidžiaugiantis aplankęs Šakius, mat čia atvyko pirmą kartą.

„Turiu kai ką jums prisipažinti. Pirmoji mano pažintis su P. Vaičaičiu prasidėjo dvejetu iš lietuvių kalbos. Tokių dvejetų viso labo turėjau du – vienas už Vaičaitį, kitas už Aputį. Beje, abu mano labai mylimi autoriai. Kaip viskas buvo? Buvau išgrūstas iš klasės, nors nieko bendro tai neturėjo su literatūra. Tiesiog mano elgesys mokykloje niekada nebuvo pavyzdingas. Klasėje paraginau vieną klasioką kitam parodyti dvi špygas, šis sureagavo kaip tikras vyras – vožė pastarajam kumščiu. Lituanistės – išmintingos moterys, mokytoja iškart suprato, kas incidento autorius... Šiandien vaikščiodamas po P. Vaičaičio tėviškę su šypsena prisiminiau šį įvykį“, – linksmai nuteikdamas publiką kalbėjo R. Stankevičius.

Poetas ir toliau buvo nusiteikęs juokauti. Pastebėjęs, jog V. Braziūnas paskutinį savo eilėraštį skaitė mintinai, prisipažino, kad jį suėmė „sveikas profesinis pavydas“. Kadangi savo eilėraščių atmintinai nemokąs, taisydamas padėtį poetas nusprendė mintinai pasakyti Marcelijaus Martinaičio eilėraštį „Rauda“.

N. Daujotytė pradėdama skaityti savo poeziją pabrėžė, jog tikriausiai didžiausia poezija yra žmonės ir jų sukurta tyla.

Vakare poezijos skaitymai persikėlė į P. Vaičaičio Tėviškę Santakuose.

Per 15 festivalio dienų įvyks 146 renginiai Lietuvoje ir septyniose užsienio šalyse: Airijoje, Baltarusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Šveicarijoje. Dvidešimt penkios poetų, festivalio svečių, vertėjų, literatūros kritikų, aktorių, muzikų grupės susitiks su skaitytojais ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Šiais metais poetai su skaitytojais susitinka netikėčiausiose vietose: Geležinkelių muziejuje, Valstybės pažinimo centre, „Monte Pacis“ sveikatingumo komplekse Pažaislyje, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, ant Varšuvos universiteto bibliotekos stogo, Energetikos ir technikos muziejuje, lietuviškame knygyne Londone, šokolado kavinėje Kenterberyje, laive Kuršių mariose, prie Šv. Jono šaltinio, Lakštingalų slėnyje ir kitur.

Festivaliui išleistas tradicinis poezijos almanachas su kompaktine plokštele, jo pristatymas vyko gegužės 16 d. Rašytojų sąjungos Baltojoje salėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.