Ne veltui žemėje būta...

armonavicius kapinese
Nuotr. Pagerbti mokytojo Vytauto Armonavičiaus atminimo susirinko ne tik artimieji, bet ir moksleiviai, mokytojai bei jį pažinoję lukšiečiai.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą penktadienį Lukšiuose buvo prisimintas Jono Jablonskio premijos laureatas, mokytojas Vytautas Armonavičius. Prie mokytojo kapo susirinkę jo artimieji, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleiviai ir mokytojai, gausus būrys lukšiečių paminėjoV. Armonavičių 80-metį. Po minėjimo kapinėse Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje vyko prisiminimų popietė.

„Galbūt ne veltui žemėj šioj buvau…” – rašė lukšietė poetė Česlova Jakštytė. Ne veltui žemėje gyveno ir mokytojas V. Armonavičius“, – šiais žodžiais minėjimą pradėjo Lukšių kultūros centro darbuotoja Rima Bakienė. Nors mokytojas gimė Veliuonos valsčiaus Goniūnų kaime, didžiąją gyvenimo dalį atidavė Lukšiams bei tuometinei Vinco Grybo vidurinei mokyklai.

Virš keturiasdešimt metų jį pažinojusi buvusi auklėtinė, vėliau kolegė Vinco Grybo gimnazijos mokytoja Stasė Burkšaitienė prisiminė pirmąjį susitikimą su mokytoju dar 1966 m., kai jis atvyko dirbti į Lukšius ir buvo paskirtas penktokų auklėtoju.
„V. Armonavičius buvo labai geras auklėtojas, nesmulkmeniškas, jam rūpėjo, kad mes išmoktume rašyti, raiškiai reikšti mintis. Man svarbu buvo tai, kad jis manimi pasitikėjo, pavyzdžiui, kai leidau sienlaikraštį, jis tikėjo, kad aš sugebėsiu. Kai tapom kolegom, mielai dalindavosi savo patirtimi ir žiniomis. Niekas taip gerai neišmanė sintaksės, įvairių kalbos vartojimo subtilybių, kaip mokytojas V. Armonavičius. Dažnai jo klausdavome, ir jeigu mokytojas tą dieną nežinodavo atsakymo, kitą dieną ateidavo su knyga, atversdavo tinkamą puslapį ir viską išsiaiškindavome“, – pasakojo S. Burkšaitienė.

Mokytoją V. Armonavičių traukė mokslinė ir ypač kraštotyrinė veikla. Parašė knygelę „Lukšiai“ (1997), kuri šiandien yra dažno lukšiečio namuose. Jis rašė apie žymius krašto žmones – Antaną Grybiną, Antaną Tatarę, Vincą Korsaką. Organizavo ir „Lukšių kalendoriaus“ (2001) leidybą, išleido Lukšių parapijos istoriją bei kitus leidinius. V. Armonavičius buvo klubo „Žodžio tėviškė“ pirmininkas. Jis rajono ir respublikinei spaudai rašė kalbos kultūros, literatūrinio gyvenimo, pedagoginio darbo temomis. Parašė eilėraščių, skirtų įvairioms progoms.

„Džiaugiuosi, kad gyvenime sutikau mokytoją V. Armonavičių, kuris man yra didelis autoritetas“, – prisiminimais dalijosi S. Burkšaitienė. Tolerancija, meilė mokiniams ir šeimai, ypač žmonai Birutei – tokį V. Armonavičių šiandien prisimena lukšiečiai.
Lukšių seniūnas Vidas Cikana ne vieną valandą praleido besišnekučiuodamas su mokytoju V. Armonavičiumi. „Jis savyje nešė tik ramybę, gerumą, patarimus, žinias, gerbė kiekvieną, netgi išdykaujantį mokinį“, – prisiminė V. Cikana ir pridūrė, kad V. Armonavičius kartu su kitais lukšiečiais prisidėjo ir prie laisvės siekio Sąjūdžio metais.

Vinco Grybo gimnazijos bibliotekoje buvo galima aplankyti V. Armonavičiaus parašytų knygų, fotonuotraukų parodą, mokiniai ir per pamokas buvo trumpai supažindinti su svarbiausiais mokytojo gyvenimo faktais, o prisiminimų popietė parodė, kad mokytojo atminimas gyvas ne tik jo artimųjų, bet ir kolegų bei draugų širdyse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.