Šiuolaikinės skulptūros savitai įsikomponavo dvaro erdvėse

paroda vakarop
Nuotr. Gelgaudiškio dvaro rūmų erdvėse gerai žinomi šalies menininkai pristatė savitus, naujų išraiškos formų skulptūrinius objektus.

Gegužės 3 d. Gelgaudiškio dvaro rūmuose duris atvėrė mobili Lietuvos šiuolaikinės skulptūros kūrėjų paroda „Vakarop“, kurią organizavo galerija AV17, jau septintus metus aktyviai pristatanti išskirtinai šiuolaikinį skulptūros ir instaliacijos meną.
 
Šiuolaikinės skulptūros kūrėjų parodos atidarymą atlydėjo edukacinė paskaita „Šiuolaikinės skulptūros tendencijos“, kurią vedė menotyrininkė Raimonda Tamulevičiūtė. Deja, didelio rajono mokyklų dailės mokytojų, Šakių rajono meno mokyklos pedagogų bei jų auklėtinių dėmesio ji nesulaukė. O pasiklausyti ir pasižiūrėti tikrai buvo į ką.

Jungtinėje parodoje „Vakarop“ savo kūrinius pristato devyni gerai Lietuvoje žinomi šiuolaikiniai skulptoriai: Nerijus ir Andrius Erminai, Marija Šnipaitė, Algis Kasparavičius, Rimantas Milkintas, Juozas Laivys, Rafal Piesliak, Matas Janušonis ir Tauras Kensminas. Nors jie nėra bendraamžiai, Tauras Kensminas ar Matas Janušonis neseniai baigę Vilniaus dailės akademiją, o Rimantas Milkintas, Nerijus ir Andrius Erminai, Algis Kasparavičius bei kiti jau įsitvirtinę Lietuvos meno scenoje ir yra gerai žinomi menininkai, tačiau juos vienijantis tikslas – tai konceptuali, naujų išraiškos formų skulptūros mene ieškanti kūryba. Autorių pristatomi objektai apima platų temų lauką: nuo socialinio, politinio šiandienos konteksto iki subjektyvių, tarpžmogiškų, egzistencinių temų bei grynai formalių aspektų, susijusių su skulptūros kūrinio formos ir tūrių konstravimo problemomis. Parodoje pristatomi menininkų darbai lankytojus kviečia padiskutuoti apie šiuolaikinės Lietuvos skulptūros tendencijas ir skulptūrinio objekto galimybių įvairovę.

Pasak parodą organizavusios Gelgaudiškio kultūros centro direktorės Dianos Šležienės, šiuolaikinės skulptūros objektai savitai įsikomponavo dvaro rūmų erdvėse, kur įsivyravo istorinių ir šiuolaikinių meno ženklų dermė.

Surengti mobilią šiuolaikinės skulptūros parodą paskatino dabartinė Lietuvos kultūros centralizacija didžiuosiuose miestuose. Projektu siekiama mažinti kultūrinę atskirtį tarp Lietuvos sostinės ir regionų, skatinti šiuolaikinio meno pažinimą bei domėjimąsi juo mažesniuose Lietuvos miestuose, kuriuose pastebimas profesionaliojo meno renginių, pristatančių išskirtinai šiuolaikinį meną, trūkumas.

Šiuolaikinės skulptūros kūrėjų parodą „Vakarop“ Gelgaudiškio dvaro rūmuose bus galima apžiūrėti iki gegužės 24 dienos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.