Sintautiškiai savo dovanas įamžino laiko kapsulėje

kapsule sintautai
Praėjusį sekmadienį Pikžirnių kaime prie signataro Jono Vailokaičio paminklo buvo įkasta laiko kapsulė, kurioje sudėtos Sintautų krašte dirbančių ir šiam kraštui nusipelniusių žmonių dovanos ateities lietuviui, švęsiančiam 200 metų atkurtos Lietuvos jubiliejų (R. Plaušinaitytės-Šerkšnienės nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Švenčiant atkurtos Lietuvos šimtmetį, Sintautų seniūnijos Pikžirnių kaime buvo atidengtas paminklas signatarui Jonui Vailokaičiui. Šįmet, tęsiant gražią šimtmečio minėjimo renginių tradiciją, Vailokaičių sodyboje, prie signataro paminklo, įkasta laiko kapsulė, kuri skirta 200 metų jubiliejaus minėjimui ir vadinasi  „Dovanos ateities lietuviui Lietuvos 200-ojo gimtadienio proga“.

Dar pernai Vailokaičių  sodyboje Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai ir šios organizacijos Šakių atstovybės nariai bei jos prezidentas Arūnas Tarnauskas pastatė signatarui ir jo šeimai  paminklą. Šį sekmadienį per Šv. Baltramiejaus atlaidą Vailokaitynėje įkasta kapsulė, kurioje sudėti daiktai turės priminti ateities lietuviui apie prieš šimtą metų Sintautų miestelio istoriją kūrusius žmones. Idėja sukurti tokią kapsulę ir joje įamžinti dabar čia gyvenančius žmones kilo Sintautų kultūros centro direktorei Erikai Bingelienei dar prieš metus, minint atkurtos Valstybės šimtmetį. Prireikė šiek tiek laiko, kol idėja virto realybe.

„Ši idėja kilo galvojant, ką galėtume naudingo nuveikti dėl Sintautų, signatarų ir Lietuvos.  O kas gi geriau nei palikti žinutę ateities kartoms? Per šią laiko kapsulę mes tarsi sujungsime du laiko šimtmečius su ateities kartomis“, – sako E. Bingelienė.
Dovanos ateities lietuviui į kapsulę buvo sudėtos jau trečiadienį, o sekmadienį Sintautų miestelyje vykstant Šv. Baltramiejaus atlaidams  kapsulė buvo pašventinta Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje ir vėliau atvežta į Vailokaičių sodybą, kur po trumpos ceremonijos buvo įleista į žemę ir užbetonuota.

Į laiko kapsulę sugulė daug šiandien dirbančių ir Sintautus bei rajono gerovę puoselėjančių žmonių darbo simbolių, atributikos. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės nariai surašė laišką, kuriame sakoma, kad signataro J. Vailokaičio veiklos ir indėlio, kuriant Lietuvos gerovę, jie niekada nepamirš. Dešimt Šakių atstovybės narių, įmonių vadovų ir pirmininkas A. Tarnauskas ant simbolinio laiško-akto sudėjo parašus, pridėjo rašiklį bei ženkliuką ir viską sutalpino laiko kapsulėje. Be šio laiško-akto, į kapsulę įdėtas ir kitas laiškas, kuriame pasirašė kiti bendruomenės nariai, sudėję ateities lietuviui dovanas. Į kapsulę pateko Sintautų pagrindinės mokyklos mokinių laiškai bei Sintautų vaikų darželio „Vyturėlis“ piešinys, kuriame, anot darželio vedėjos Rūtos Galinskienės, vaikas nupiešė ateities darželį. Piešinys iš tiesų įdomus – darželio pastatas vaizduojamas dviejų aukštų, ant stogo yra baseinas, o viduje – dviaukštė sofa bei didelis televizorius, tačiau nė vieno žaislo... Paklaustas, o kur žaislai, darželinukas atsakė, kad žaislai yra lauke.

Tarp simbolinių dovanų pateko Sintautų miestelio herbo ženkliukas bei miestelio nuotraukos iš paukščio skrydžio, kurias į laiko kapsulę sudėjo Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas. Nuo Sintautų kultūros centro į kapsulę buvo įdėta Rūtos Bučinskaitės nuausta tautinė juostelė, Šakių viešosios bibliotekos kūrėjų grupė „Mėlynosios paukštės“ signatarui sukūrė eilėraštį. Į kapsulę buvo įdėta Lietuvos istorinė herbinė vėliava nuo Seimo narės Irenos Haase bei savivaldybės herbas ir stiklainiukas medaus nuo rajono mero Edgaro Pilypaičio. Prie šios akcijos prisidėjo parapijos klebonas kunigas Artūras Vaškevičius įdėdamas į laiko kapsulę Romos katalikų bažnyčios atminimui skirtą dovaną. Į kapsulę nuo „Laikraščio Valsčiaus“ redaktorės Giedrimės Didžiapetrienės įdėti paskutinieji laikraščio numeriai.  „Kario“ ir „Savanorio“ žurnalus, vėliavėlę, emblemą, užrašinę ir tušinuką ateities kartoms dovanojo ir KASP Šakių 205 pėstininkų kuopos vadė vyr. ltn. Elmyra Baljanaitė-Stanevičienė. Į laiko kapsulę sudėjo dovanas ir Sintautuose veikiančių įmonių vadovai – antspaudą su įmonės logotipu „Gulbelė“ direktorius A. Tarnauskas, biogranules „Medirestos“ gen. direktorius Juozas Medveckas  ir indelį saldaus sutirštinto pieno UAB „Sintautų pienas“ direktorius Alius Staugaitis.

Kapsulės įkasimo ceremonijoje dalyvavo kone visi, sudėję dovanas ateities lietuviui. Taip pat atvyko dvi J. Vailokaičio giminaičių šeimos. Julijus Bazevičius, vienas iš giminaičių, sveikindamas susirinkusius šios gražios šventės proga, trumpai papasakojo apie signataro J. Vailokaičio veiklą, jos esmę bei darbus stiprinant Lietuvos ūkį ir ekonomiką. Iškilmingą kapsulės įkasimo ceremoniją lydėjo ir dainos bei liaudies šokiai, kuriuos dovanojo Sintautų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“ (vadovė Jūratė Navickienė) bei vyresniųjų šokių kolektyvas „Sintuola“ (vadovė Vida Čeplevičienė). Kapsulė iškilmingai įleista į žemę prie signataro J. Vailokaičio paminklo ir užbetonuota aidint KASP Šakių 205 pėstininkų kuopos savanorių salvėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.