Bendruomenės ryžtingai pradėjo naujus metus

bca teviske
Veiklumu ir aktyvumu pernai išsiskyrė Liepalotų bendruomenės centras „Tėviškė“, jis išrinktas šauniausiu. Pirmininkė Alvyra Janavičienė (dešinėje) įkvepia kolegas ir bendražygius siekti pergalių įvairiose bendruomeniškose veiklose. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 31 d. „Tėviškės“ bendruomenės centre Liepalotuose vyko Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos ataskaitinis susirinkimas, kurio metu aptartos prabėgusių metų veiklos, nominuoti aktyviausi bendruomenininkai, gvildentos problemos, su kuriomis susiduriama.

Bendruomenes jungia Šakių bendruomenių centrų asociacija (BCA), kuriai vadovauja Grina Šnirpūnienė, pirmininkė ir apžvelgė pagrindinius 2019 m. BCA veiklos momentus: nemažai bendruomenių dalyvauja konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“, pernai birželio mėnesį gražus būrys bendruomeniečių dalyvavo XVII Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydyje Karklėje (Klaipėdos r.), o rudenį – fotografijų konkurse, kur fiksavo bendruomenių veiklų akimirkas. Bendruomenininkai, susitikę su aplinkinių rajonų bendruomenių atstovais, dalijosi gerąja patirtimi, aplankytas Karaliaučius, parašytas ne vienas projektas, už įsisavintas lėšas bendruomenės gražina viešąsias erdves.

Kalbėjusi BCA valdybos narė Irena Šakėnienė priminė, kad rajone yra per 40 bendruomenių, kurių dauguma aktyvios, dirba.

„Tačiau, skaitant bendruomenių centrų asociacijos svetainę, susidaro nuomonė, kad asociacija vienija tik 15 bendruomenių, nes tik tiek bendruomenių rašo apie savo veiklą. Tiesa feisbuko erdvėje dažniau dalinatės nuveiktais darbais. Kai kurios bendruomenės savo veiklas aprašo rajoniniuose laikraščiuose. Jei nepateikiame savo veiklų, vadinasi, nieko neveikiame?“, – samprotavo I.Šakėnienė.

2019 m. BCA finansinę ataskaitą pristačiusi finansininkė Nijolė Butkevičienė akcentavo, kad per 2019 m. iš savivaldybės gauta net 20 tūkst. eurų, tuo tarpu 2018 m. – 10 tūkst. Lėšos panaudotos bendruomenių centrų projektinei veiklai remti bei kitiems reikalams.

Rajono bendruomenių pirmininkai ir aktyvas dirba iš idėjos ir yra tikri savanoriai, telkiantys gyventojus bendroms veikloms, rašo projektus, juos įgyvendina. Nors visi bendruomeniečiai pilni idėjų, tačiau kasmet renkami patys aktyviausi. Šauniausios 2019 m. rajono kaimo bendruomenės nominacija iškeliavo „Tėviškei“, jos vadovė Alvyra Janavičienė akcentavo, kad bendruomenė, kuriai jau 17 metų, labiau koncentruojasi į kultūrinę veiklą.

„Didžiausias mūsų darbas – iš projektinių lėšų bei savivaldybės prisidėjimu atnaujinta krepšinio aikštelė, kurioje vyksta ir įvairūs renginiai“, – bendruomenės pasiekimais dalinosi A.Janavičienė.

Šauniausia 2019 m. kaimo bendruomenės vadove nominuota Slavikų seniūnijos bendruomenės centro pirmininkė Renata Baltrušaitienė, kuri pasakojo, kad jų bendruomenės centras projektus vykdo ne tik seniūnijos centre, bet ir kaimuose. Taip pernai iš projektinių lėšų buvo įrengtas Šilgalių k. pandusas ir aikštelė.

Paskatinamosios premijos skirtos Panovių kaimo bendruomenei (pirmininkas Bernardinas Petras Vainius) bei Griškabūdžio bendruomenei (pirmininkė Agnė Paškauskienė). Pristatydamas bendruomenės veiklą B.P. Vainius priminė, kad jų bendruomenė viena iš nedaugelio, kuri turi nuosavas patalpas, kuriose verda panoviečių gyvenimas, veikia amatų centras. Pirmininkas tik apgailestavo, kad prieš dešimt metų pradėtas teikti turizmo paslaugas – plaukiojimą baidarėmis Šešupe – teko prieš dvejus metus nutraukti dėl sugriežtintų pasienio reikalavimų. A. Paškauskienė pasidžiaugė įrengta nauja tinklinio aikštele, pernai griškabūdiečiai buvo įvertinti ir nacionaliniame seniūnijų konkurse „Valstybę kuriame mes“.

Renginyje aptartos ir bendruomenių problemos. Viena pagrindinių  – finansininko paslaugų reikalingumas. Šiuo klausimu pasisakiusi renginyje dalyvavusi Seimo narė Irena Haase akcentavo, kad finansininko klausimas turėtų būti sprendžiamas vietos savivaldos lygmenyje. Seimo narė padėkos raštą už aktyvią veiklą bei sugebėjimą sutelkti žmones, bendruomeniškumo stiprinimą įteikė Girėnų bendruomenės centro pirmininkei Irenai Sakalauskienei.

„Šakių krašto vietos veiklos grupė buvo sukurta, kad tenkintų ir bendruomenių poreikius, žiūriu, kad lėšos nueina daugiau į verslumą, mes, bendruomenės, tampame nebepajėgios ruošti, įgyvendinti projektus. Tie pinigai, kurie turėtų gerinti bendruomenių būtį, veiklą, ta VVG strategija nueina ne tuo keliu, man asmeniškai į tai žiūrėti skaudu“, – tokiomis mintimis dalijosi Kriūkų bendruomenės centro pirmininkė Lilija Liutvinienė, pasigedusi renginyje ir Šakių krašto VVG atstovo.

Pristatyti ir nauji bendruomenių vadovai: Andrius Zavistauskas (bendruomenė „Pagirys“), Gitana Kuncaitienė (Voniškių BC), Rasa Gabraitienė (bendruomenė „Atgaiva“), Eugenijus Žukauskas (Baltrušių BC).

Bendruomeniečiai neskubėjo skirstytis į namus, apžiūrėjo panovietės Meilutės Andriukaitienės karpinius, šnekučiavosi prie arbatos puodelio, aptardami naujas šių metų veiklas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px