Tik už kultūringus ir saugius šokius

skaizgirys puskunigis
Tiek tarybos narys Tomas Skaizgirys (kairėje), tiek jo kolega griškabūdietis Mantas Puskunigis pasisako už šokių atgaivinimą Griškabūdyje bei siūlo kalbėtis ir ieškoti kompromiso. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

„Tik už kultūringus ir saugius šokius“ – tokią poziciją išsakė sausio 21 d. posėdžiavę Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai ir Griškabūdžio kultūros centro vadovas Mindaugas Kriaučiūnas.

Paprašytas pristatyti Griškabūdžio kultūros centro viziją, įstaigos vadovas M.Kriaučiūnas pabrėžė, kad beveik 53 proc. padaugėjo organizuojamų renginių. Jo kaip vadovo vizijoje – kultūros centro atnaujinimas, Jablonskynės įveiklinimas. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau kritikos strėlių lekia Griškabūdžio kultūros centro vadovo pusėn, kad nesirūpinama jaunimo užimtumu. Bendruomenė parengė peticiją ir renka parašus, kad Griškabūdyje būtų atgaivinti šokiai. Šiuo metu peticiją „Atgaivinkim šokius Griškėje“ pasirašę 538 asmenys. Nors parašai dar renkami ir peticija savivaldybės administracijai nepristatyta, meras patikino: „Jeigu ji būtų pateikta, iškart būtų atmesta, nes neatitinka reikalavimų.“

M.Kriaučiūnas pripažino, kad yra puolamas iš visų pusių, kad prieš jį,prieš jo veiklą iš kelių žmonių vyksta tikslinis mobingas, įvardinant jį kaip asmenį, kuris nekompetentingas eiti direktoriaus pareigas.

„Mano pozicija dėl šokių jau ne kartą yra minėta – kol nebus galima juos padaryti kultūringus ir saugius, tol nesiruošiu juos organizuoti. Per tą laikotarpį nei bendruomenės pirmininkė, kuri yra pareiškusi, kad yra tos peticijos autorė, nei miestelio jaunimas nebuvo atėję su manimi pasitarti dėl tų šokių“, – svarstė M.Kriaučiūnas.

Jis priminė, kad prieš dešimtmetį vykusių šokių metu įvykdavo įvairių nusižengimų, kad Griškabūdis buvo įvardytas „karščiausiu tašku“. Rajono meras Edgaras Pilypaitis direktoriaus teiravosi, ko reikėtų, kad šokiai būtų saugūs ir jaunimui patrauklūs. Anot M.Kriaučiūno, vieno apsaugos darbuotojo paslaugos vakarui kainuotų apie 70 eurų, įstaigos darbuotojams savaitgalį reikėtų mokėti dvigubą algą, reikalinga kokybiška aparatūra, dabar turima pirkta kone prieš 20 metų.

„Organizuojant šokius gaunasi didelė finansinė našta įstaigai, iš šokių kultūros centras neturės jokio pelno“, – įsitikinęs direktorius.

Anot jo, paskutiniuose šokiuose dalyvavo vos 70 žmonių, įstaiga uždirbo 210 eurų. Iš jų reikia atiduoti dalį didžėjui, apsaugai, susimokėti už elektrą, vandenį.

„Dar pasvarstykim apie nusiaubtą miestelį, nulaužytus įstaigoje kranus, tik didžiulis minusas. Nesakau, kad šokių nereikia, bet tokio lygio – tikrai ne“, – įsitikinęs direktorius.

Kas būtų tie pagrindiniai šokėjai Griškabūdyje? Anot M.Kriaučiūno, greičiausiai nepilnamečiai, bet pagal įstatymus nuo 22 valandos jie turi būti namuose. M.Kriaučiūnas mano, kad šokiai 16–18 jaunuoliams turėtų vykti mokykloje. O vicemeras Darius Jakavičius siūlė peticijos iniciatoriams patiems rodyti iniciatyvą organizuojant šokius miestelyje, nenumesti biudžetinei įstaigai.

„Man gaila tų investicijų, kurias padariau per tuos du metus Griškabūdžio kultūros centre. Griškabūdyje yra ir daugiau erdvių, pavyzdžiui, dienos centras, seniūnas, bendruomenės pirmininkė pilnai gali išsiimti patentą, aš tą 20 metų aparatūrą galiu duoti, ir pilnai gali daryti šokius“, – siūlė direktorius.

Apie dar vieną pasilinksminimo rajone vietą jaunimui, anksčiau organizuotus šokius po „Iki“  parduotuve, prisiminė komiteto narė Margarita Liukaitienė, anot jos, jaunimas tokių šokių, kai šalia yra policija, nenori.

„Manau, kad laukinės kultūros toleruoti nereikia“, – reziumavo diskusiją Bernardinas Petras Vainius.

Prie šokių Griškabūdyje atgaivinimo klausimo dar kartą sugrįžta ir penktadienį vykusio tarybos posėdžio metu, ne kartą pasisakęs tarybos narys Tomas Skaizgirys tvirtino, kad bendruomenės pirmininkė Agnė Paškauskienė bandė susisiekti su M.Kriaučiūnu, bet susitikimas neįvyko.

„Rašomos feisbuke žinutės, manau, nėra susitikimas su direktoriumi spręsti tokius klausimus. Raštiškai į mane niekas nesikreipė“, – posėdžio metu patikslino M.Kriaučiūnas.

T. Skaizgirys neatlyžo ir siūlė abiem pusėms susitikti ir gražiai pasikalbėti, rasti kompromisą, kvietė nepamiršti jaunimo.

Griškabūdietis Mantas Puskunigis, kažkada prisidėjęs prie šokių vedimo, pagyrė direktorių dėl gausėjančių kokybiškų renginių, siūlė atsižvelgti į bendruomenės norą rengti šokius Griškabūdyje.

„Čia ne UAB-as, bet biudžetinė įstaiga, iš jūsų turi būti iniciatyva diskusijai. O dėl saugumo. Sako, kad dėl šokių Griškabūdyje nesaugu, pažiūrėkite, kas dabar darosi miestelyje, į visur, kur tik eina, lenda vagys“, – teigė M. Puskunigis.

Šokių klausimu diskutuoti su mokykla, bendruomene M.Kriaučiūnas neatsisakė.

„Griškabūdžio kultūros centras, tuo labiau direktorius, nėra atsakingas už viso rajono, Lietuvos jaunimo šokių organizavimą. Kol nebus galimybė padaryti šokius saugiai, kultūringai ir aukšto lygio, šiai dienai šokiai tikrai nevyks“, – tvirtą nuomonę išsakė M. Kriaučiūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.