Kartu ir darbe, ir meno erdvėje

ramoniene
Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana padėkojo Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos direktorei Margaritai Ramonienei (dešinėje), kad ir Zyplių dvaro lankytojai galės susipažinti su menininkų darbais, kurie pasižymi originalia tiek menine raiška, tiek atlikimo technika. D. Pavalkio nuotr.


Vasario 1 d. Zyplių dvaro centrinių rūmų erdves papuošė Kauno Antano Martinaičio dailės mokykloje dirbančių mokytojų tapybos, grafikos, skulptūros, keramikos, fotografijos, tekstilės darbai. Parodoje „Išeinu ieškoti gėlių sniegynuose“, skirtoje mokyklos 60-mečiui, eksponuojami 22-iejų kūrėjų darbai.
 
Praėjusį šeštadienį Zyplių dvare vyravo ypatinga atmosfera: vaikščiojo skrybėlėmis, ponių ir ponų aksesuarais pasipuošę kūrėjai. Tai Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos mokytojai.

Mokyklos direktorė Margarita Ramonienė pasidžiaugė visais mokykloje dirbančiais menininkais, kurie perduoda savo žinias jaunajai kartai.

Tapytojai Jovitai Glemžaitei-Matuzienei ir grafikei Aistei Ramūnaitei, kuri pernai apsilankė Zyplių dvare, kilo idėja čia surengti mokykloje dirbančių mokytojų darbų parodą.

„Vakar Anglija paliko Europos Sąjungą, o mes atradom zanavykus. Noriu pasveikinti visus su parodos atidarymu, linkiu pradėti švęsti gyvenimą ir turėti tokių nuostabių momentų kaip šitas“, – kalbėjo A. Ramūnaitė, viena iš parodos iniciatorių, pridurdama, kad tokia paroda patiems menininkams yra smagi proga pasidžiaugti bendradarbiavimu ne tik pedagoginiame darbe, bet ir meno erdvėje.

A. Martinaičio dailės mokyklą baigė ir Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana, kuris prisiminė, kad tuomet skulptūrą jam dėstė skulptorius Pranas Bartulis, tapybą – mokyklos įkūrėjas A. Martinaitis, kad besimokant mokykloje netrūko gerų emocijų. V. Cikana pasakojo, kad būtent Zyplių dvare šios mokyklos mokiniai suorganizavo plenerą, kurį pavadino „Taškeliu“, jau tuomet kūrėjai išvalė ne vieną apleistą dvaro kampelį.

„Ačiū mokyklai, jums, kad mane pastatėte ant kojų. Tai pajutau per akmenį, medį, metalą, o kai man buvo 60 metų, pradėjau dar tapyti. Nors mokytojas, dailininkas Alfonsas Vilpišauskas prieidavo prie manęs, uždėdavo ranką ant peties ir sakydavo: „Nu, muilini, muilyk.“ Man tai buvo irgi įvertinimas... bet aš turiu savo braižą“, – tokiais studijų šioje mokykloje prisiminimais dalijosi V. Cikana.

Dailės mokyklos pedagogai turi tradiciją – dieną mokytojų kambaryje pradeda nuo piešimo ant baltų lapų. Ir Zyplių dvare parodos atidarymo metu kiekvienas priėjęs ant tokių lapų galėjo palikti savo piešinį. Paroda „Išeinu ieškoti gėlių sniegynuose“ (pavadinime mokyklos įkūrėjo A.Martinaičio eilėraščio eilutė) Zyplių dvare veiks iki kovo 19 d.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.