Lekėčių bažnyčioje pašventintas naujasis altorius

A Balciuvienes nuotr
Sekmadienį Lekėčių Šv. Kazimiero parapijos bažnyčioje vyko iškilminga altoriaus konsekracijos ceremonija, kurios metu Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila kalbėjo, kad altorius bažnyčioje – ypatinga vieta. A. Balčiuvienės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lekėčių Šv. Kazimiero parapijos bažnyčia gali didžiuotis nauju altoriumi. Iš balinto medžio pagamintas baltai švytintis altorius sekmadienį iškilmingai pašventintas vyskupo Rimanto Norvilo.

Jau rašėme, kad Lekėčių maldos namai neseniai sušvito po kapitalinio remonto, kuris buvo atliktas iniciatyvaus parapijos klebono Ričardo Kmito ir rėmėjų solidarumo dėka. Parapijos klebonas sako, kad pagrindinis rėmėjas yra savo šaknis šioje parapijoje turinti Eduardo ir Irenos Monkevičių šeima, paaukojusi net 18 tūkst. eurų. Pamatęs po remonto atsinaujinusią bažnyčią, klebonas užsakė ir naująjį altorių, kurio gamybą fundavo Linos Dužinskienės vadovaujama UAB „Ekofrisa“. Altorių pagamino individualios įmonės Kybartuose savininkas Eugenijus Sabaliauskas. Ši įmonė yra pagaminusi įvairių interjero apdailos detalių ir kitoms Vilkaviškio vyskupijos bažnyčioms.

Į kapitališkai suremontuotą bažnyčią pats altorius buvo pastatyta prieš pat altoriaus konsekraciją, o spalio 25 d. atsinaujinusioje Lekėčių Šv. Kazimiero bažnyčioje vyko ypatinga iškilmė – naujojo altoriaus konsekracija. Atvyko daug garbių dvasininkų, parapijos rėmėjų. Tokių šventų bažnyčios vietų pašventinimas nėra dažnas reiškinys, mat konsekruoti galima tik su pastatu sujungtą altorių, o jei jį įmanoma pernešti iš vieno vietos į kitą vietą, tokio šventinti pagal doktriną neleistina.

Naujasis altorius buvo apšlakstytas švęstu vandeniu, pateptas krizmos aliejumi, smilkomas. Tik po to altorius buvo užtiestas baltu uždangalu, uždegtos žvakės. Ant altoriaus konsekracijos akto pasirašė iškilmėse dalyvavę dvasininkai – Vilkaviškio vyskupas R. Norvila, vyskupo generalvikaras monsinjoras Gintautas Kuliešius, Apaštalų Sosto garbės prelatas Vilkaviškio katedros kanauninkas Vytautas Gustaitis, Aleksoto šv. Kazimiero parapijos vikaras kunigas Aurimas Stiklakis, diakonas Egidijus Cibauskas bei Lekėčių parapijos klebonas R. Kmitas. Parašus padėjo ir parapijos rėmėjai.

Taigi Lekėčių Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapija dabar turi tikrą altorių ir jis šiandien smilkalais, patepimu bei maldomis pririštas prie bažnyčios.

Po šv. Mišių parapijos klebonas kun. A. Kmitas dėkojo parapijos rėmėjams: rajono savivaldybei, Lekėčių seniūnui Ričardui Krikštolaičiui, nuoširdžia pagalba atnaujinant bažnytėlę prisidėjo ir darbus atliko statybos ir projektavimo darbų įmonė UAB „Archis“, klebonas ypač dėkojo darbų vykdytojams Jonui Urbonui ir Rokui Urbonui bei architektui Viliui Urbonui. Ši įmonė kaip dovaną parapijai atliko daug bažnyčios vidaus apdailos darbų bei atnaujino šventoriuje esančius suolus. Pasak R. Kmito, kone du mėnesius trukęs bažnyčios vidaus kapitalinis remontas atsėjo beveik 39 tūkst. eurų.

„Džiaugiuosi, kad Dievo namai geradarių dėka atsinaujino. Džiugu, kad mūsų šventovėje apsilankė vyskupas ir kad iki iškilmių suspėjome atlikti visus darbus. Pagaliau, kad nebuvom uždaryti dėl pandemijos, kad galėjom švęsti“, – kalbėjo dvasininkas R. Kmitas.

Artimiausiu metu planuojama pagaminti vienodos stilistikos su altoriumi sakyklą ir kryžių, klebonas R. Kmitas planuoja remontuoti ir aptarnaujamą Žemosios Panemunės bažnyčią.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.