„Aukso paukštė“ nutūpė Lekėčių teatre

aukso paukste lekeciai
Šiais metais „Aukso paukštė“ nutūpė Lekėčių krašte – apdovanojimu džiaugiasi 25-uosius kūrybinio darbo metus skaičiuojantis Lekėčių mokyklos-daugiafunkcinio centro mėgėjų teatro kolektyvas ir vadovė bei įkūrėja Vaida Brazaitienė (ketvirta iš dešinės). D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Į Lekėčius gegužės 29 d. atskrido „Aukso paukštė“ – aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje. Jis Lekėčių teatrui įteiktas už spektaklį pagal Kazio Binkio poemą „Tamošius Bekepuris“. „Teatre yra svarbiausia aktorius. Tai yra tas pagrindinis variklis, be kurio teatras nepajudėtų iš vietos“, – sako kolektyvo vadovė ir režisierė Vaida Brazaitienė.

Jau aštuntas kartas, kai „Aukso paukštė“ atskrenda į mūsų rajoną. Šiais metais už 2020 m. veiklą apdovanojimas pasiekė Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro mėgėjų teatro kolektyvą ir jo vadovę V. Brazaitienę.

Šventė Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre prasidėjo Lekėčių teatro parengtu etiudu – į gydytojus kreipiasi besiskundžiantis pavasarine depresija Jautrys Ašarūnas (aktorius – Vaidas Vitkauskas).

„Nuo pandeminio liūdesio ir vienatvės jausmo yra tik vienas vaistas – teatras. Vartoti nors vieną kartą per mėnesį visą gyvenimą, nepertraukiant“, – tokį receptą visiems pasiūlė vienas iš spektaklio herojų – profesorius. Šis Lekėčių teatro pasirodymas buvo palydėtas aplodismentais.

aukso paukste lekeciai2
Režisierė Vaida Brazaitienė pripažino, kad teatro kolektyvui „Aukso paukštės“ apdovanojimas – didelis džiaugsmas, o kartu šis įvertinimas yra ir atsakomybė – aukšti pasiekimai įpareigoja viską daryti dar geriau. D. Pavalkio nuotr.


Lekėčių teatras įkurtas 1997 metais, teatrą įkūrė ir iki šiol jam vadovauja režisierė V. Brazaitienė. Per 24 kūrybos metus teatre vaidino 38 aktoriai, sukurti 24 spektakliai suaugusiems, 15 humoro programų, devyni spektakliai vaikams. Iš viso surengta per 500 pasirodymų, sukurti 289 vaidmenys. Ryškiausi teatro spektakliai – „Velnias ir mergos“, „Po mūsų nebebus mūsų“, „Naujieji kitaip“, „Kaip tu man, taip aš tau“ ir kiti. Lekėčių teatras aktyviai įsijungia į Lekėčių krašto kūrybines veiklas ir šventes, surengė ne vieną teatro festivalį Lekėčiuose, yra išleista teatro dešimtmečiui skirta knygelė.

Teatras pelnęs daugybę įvairiausių apdovanojimų: 11 kartų tapo rajoninių apžiūrų laureatais, penkis kartus regioninių „Atspindžių“ laureatais ir tiek pat respublikinių „Atspindžių“ diplomantais. 2018 m. Lekėčių teatrui suteikta pirma meninio lygio kategorija. Na, o naujausias jų spektaklis „Tamošius Bekepuris“ tapo respublikinių „Atspindžių“ laureatu ir pelnė aukščiausią meno mėgėjų kolektyvų apdovanojimą – „Aukso paukštę“.

Dar kartą audringomis ovacijomis Lekėčių teatro režisierė V. Brazaitienė ir aktoriai Aidas Vitkauskas, Vaidotas Kirkickas, Gintaras Urbonavičius, Erika Kumžienė, Julius Bačkaitis, Jolanta Brazaitienė, Narvydas Stankevičius, Vida Mikšienė bei Gabija Kirkickienė, kuri į renginį negalėjo atvykti, buvo pakviesti užlipti į sceną.

„Aukso paukštę“ į Šakių kraštą palydėjo Lietuvos Nacionalinio kultūros centro teatrų specialistė Irena Maciulevičienė.

„Vykau čia po ilgo laiko tarpo, kai nevyko renginiai, kai viskas persikėlė į nuotolinį gyvenimą. Šiandien proga yra ypatinga, nes ypatinga yra ši „Aukso paukštė“. Tai yra įvertinimo, garbės, pripažinimo simbolis, kurį 1991 metais įsteigė Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų švenčių fondas. <...> Manau, kad jūsų teatras esate jo verti, jau galbūt seniai verti. Lekėčių teatras – kolektyvas, turintis savo veidą, aktoriai turi puikų humorą jausmą“ – kalbėjo viešnia.

Toliau renginyje lyg aukso paukštės plunksnos pabiro Lekėčių teatro kolektyvui skirti sveikinimo žodžiai. Nuotolinį sveikinimą perdavė Lekėčių miestelio seniūnas Ričardas Krikštolaitis, džiaugdamasis vadove Vaida ir visu kolektyvu, kuris reprezentuoja Lekėčių kraštą.

Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pavaduotoja Rasa Kaukienė pasidžiaugė, kad mokyklos mokiniai nuo mažens gali lankyti dramos būrelį, jos nuomone, tai padeda žmonėms atrasti savo pašaukimą.

Šventėje netrūko ir daugiau sveikinimo žodžių – laimėtojus pasveikinti norėjo jų artimieji, bičiuliai, kolegos, bendraminčiai. Ne tik gėlių žiedai į aktorių ir režisierės V.Brazaitienės rankas keliavo, bet ir malonios staigmenos. Sveikinimo žodžius tarė meras Edgaras Pilypaitis ir paskelbė, kad Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro mėgėjų teatrui Šakių savivaldybės tarybos sprendimu paskirta vieno tūkstančio eurų premija.

Prie sveikinimų ir linkėjimų prisidėjo savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, linkėdamas, kad geros kolektyvo emocijos, režisūriniai sprendimai neužstrigtų jokiame, net ir auksiniame narvelyje, o pasklistų po pilnas žiūrovų sales.

V. Brazaitienė pabrėžė, kad 24-eri veiklos metai – tai ketvirtis amžiaus darbo, todėl jai sunku trumpai apžvelgti kolektyvo veiklą, mat būta visko – ir daug gero, ir klaidų, ir streso.

„Manau, kad teatre yra svarbiausia aktorius. Tai yra tas pagrindinis variklis, be kurio teatras nepajudėtų iš vietos. Tuo labiau mėgėjų teatras, kur aktoriai aukoja visą savo laisvalaikį, o kiek dar laiko skiria namuose kartodami žodžius. Už tai jie negauna jokios materialinės naudos. Kartais pagalvoju, kad tai yra vagystė iš savo šeimos, namų. Tai yra didelė savanorystė. Man įstrigo aktoriaus Meškausko pasakyti žodžiai, kad mes esame įdomūs žiūrovams tik tiek, kiek esame negailestingi sau. Manau, kad visi kolektyvo pelnyti apdovanojimai ir darbas ir yra negailestingumo sau įrodymas. O scena yra kaip operacinė, kurioje viską reikia padaryti gerai. Sakau patį nuoširdžiausią ačiū mano mieliesiems aktoriams, tik jų dėka Lekėčių teatras ir žygiuoja“, – kalbėjo teatro režisierė.

Išties V. Brazaitienė savyje talpina labai daug – ji šventės dalyvius pakvietė pasižvalgyti ir po savo tapybos darbų parodą.

„Aukso paukštė“ Šakių rajone pirmą kartą nutūpė 2005 metais į Edgaro Pilypaičio ir Neringos Navikauskaitės rankas, vėliau ją gavo moterų ansambliai „Gaudenė“ ir „Mozaika“, „Varpo“ dramos studija ir šokių kolektyvas „Pynė“, choras „Lituanica“, pernai – Mamų ir dukrų kvartetas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.