„Aukso paukštė“ nutūpė į krašto kultūros puoselėtojų – ansamblio „Nova“ – rankas

nova aukso paukste
Laikydama „Aukso paukštės” apdovanojimą Griškabūdžio kultūros centro folkloro ansamblio „Nova“ vadovė Nijolė Černevičienė pirmiausiai ištarė „ačiū“ – kiekvienam kolektyvo nariui ir salėje sėdėjusiam žiūrovui. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Su pavasariu atskridusi „Aukso paukštė“ tūpė Griškabūdžio kultūros centro folkloro ansamblio „Nova“ kolektyvo ir jo vadovės Nijolės Černevičienės rankose. Sveikinusieji kolektyvą ir jo vadovę linkėjo ir toliau gyvuoti, auginti kolektyvą bei būti etninės kultūros centru Griškabūdyje.

Šiemet jau 22-ą kartą Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigtų mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų apdovanojimų „Aukso paukštė“ nominacijomis buvo įvertinti labiausiai nusipelnę šalies chorai, teatrai, folkloro ir šokių ansambliai, liaudiškos muzikos kapelos, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrai. Geriausiu krašto folkloro kolektyvu ir vadovu pripažintas Griškabūdžio kultūros centro folkloro ansamblis „Nova“ ir vadovė N. Černevičienė. Tad praėjusį šeštadienį Griškabūdžio kultūros centre rinkosi „Novos“ gerbėjai, buvę kolektyvo dalyviai, svečiai, norintys kartu pasidžiaugti šiuo ansamblio laimėjimu.

„Folkloro ansamblis „Nova“ savo veiklą pradėjo 1996 m.

„Ansamblio pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – visus ansambliečius sieja Zanavykų krašto upės Novužės krantai. Kolektyvas puoselėja šio krašto tradicijas ir tautosaką. Ansamblio nariai muzikuoja įvairiais liaudies instrumentais – smuiku, armonika, būgnu, basedla, bandonija, kanklėmis. Repertuarą sudaro dainos, rateliai, pasakojamoji tautosaka, instrumentinė muzika, šokiai. Stengiamasi, kad kiekvienas kūrinys skambėtų ne tik autentiškai, bet ir nuoširdžiai“, – kolektyvą pristatė šventės vedėja, taip pat kolektyvo dalyvė, Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė.

nova kolektyvas
Geriausiu krašto folkloro kolektyvu ir vadovu pripažintas Griškabūdžio kultūros centro folkloro ansamblis „Nova“ ir vadovė Nijolė Černevičienė (stovi centre su apdovanojimu). D. Pavalkio nuotr.

„Nova“ yra parengusi įvairių programų: „Vestuvės“, „Lino kelias“, „Šienapjūtė Zanavykijoje“, „Žemės budinimas“, „Joninės“, „Zanavykija – knygnešių kraštas“, „Griškabūdžio krašto tautosaka“ ir kt. Nuo 1999 m. kolektyvas nuolat kviečiamas Zanavykų krašto tradicijas ir liaudies kūrybą pristatyti Lietuvos dainų šventės Folkloro dienos programose, įvairaus pobūdžio folkloro renginiuose, tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje, Lenkijoje, Estijoje, Slovakijoje. Kolektyvas ne tik noriai dalyvauja renginiuose, šventėse, bet ir jas organizuoja, nuolat dalyvauja ekspedicijose.

Ansambliečių dėka saugomos ir tęsiamos beišnykstančios tradicijos: dalyvaujama kryžių lankymo apeigose Griškabūdžio apylinkėse, Velykų rytmetį mušami velykiniai būgnai, patirtimi dalijamasi su jaunąja karta kasmetinėse jaunųjų kanklininkų stovyklose. Savitos Zanavykų krašto tradicijos pristatomos ir skleidžiamos sukurtuose edukaciniuose filmuose: „Vyturio daina“, „Šienapjūtės tradicijos Zanavykijoje“, „Arbatos rinkimo tradicijos“, „Pavasario darbų apeigos“.

„Aukso paukštės“ įteikimo iškilmių proga „Nova“ visus džiugino koncertine programa: pasakojo apie knygnešius ir kokia buvo lietuviškos knygos misija, priminė sėjos tradicijas, vestuvių bei įkurtuvių papročius.

Trankiai nuskambėjo ir audringais žiūrovų aplodismentais buvo palydėti noviečių atliekami „Padispanas“, „Šeštinis“, „Ūkininkas“.

Atėjo ir svarbiausias momentas – į sceną užlipo Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Jūratė Šemetaitė ir choreografinio folkloro specialistė Audronė Vakarinienė.

„Kiekvienas ansamblietis esate toks nepakartojamas, individualus. Negaliu atsistebėti „Novos“ vyrais. Jie tokie iškalbūs. Ansamblis „Nova“ jau toje eilutėje stovėjo, stovėjo, o šiemet folkloro žanrinė taryba nė kiek neabejodama nutarė, kad ta paukštė turėtų atitekti jums. Ir taip gražiai viskas sukrito: šiemet paskelbti Sūduvos metai, ir paukštė pas jus atskrenda. Kai pagalvoji, kokiame nelengvame laikmetyje gyvenam, manau, kad didžiausia atrama yra tas gėris, kurį paliko mūsų protėviai ir kuris teikia mums stiprybę. O jūs dainuodami, šokdami, pasakodami tuos paprotinius, pamatinius mūsų tautos dalykus ir vertybes mums atnešate“, –  kalbėjo J. Šemetaitė įteikdama „Aukso paukštės“ statulėlę kolektyvo vadovei N. Černevičienei, kuri „Novai“ vadovauja nuo pat ansamblio įsikūrimo.

„Dainų švenčių metu „Novos“ vadovė Nijolė kiekvieną kartą nustebina labai savitomis, įdomiomis programomis – visa, kas susieta su žmogaus gyvenimu. Tai čia jūsų ypatinga, stiprioji pusė“, – kalbėjo J. Šemetaitė.

Paėmusi į rankas „Aukso paukštės“ statulėlę N. Černevičienė paleido ją per noviečių rankas.

„Stoviu ir galvoju... Ar tikrai čia nesapnuojam? Apsičiupinėkim... – šmaikštavo N. Černevičienė po garbingo apdovanojimo. – Aš noriu pasakyti tik vieną žodį – „ačiū“ kiekvienam, kuris čia esate. O už ką? Visi žinote.“

Sveikintojai su gėlių puokštėmis plūdo į sceną pasveikinti noviečius. Rajono vicemero Dariaus Jakavičiaus pastebėjimu, net ir mažame miestelyje, turinčiame aštuoniakampę bažnyčią, galima sukurti didelę kultūrą. Griškabūdžio seniūnijos specialistė Valentina Liepuonienė seniūno vardu dėkojo kolektyvui ir vadovei už meilę liaudies dainai, šokiui bei muzikai. Į sceną lipo ir tie, kurie savo pėdas taip pat palikę kolektyve. Vienas jų – parapijos klebonas Vytautas Mazirskas. Bendryste su „Nova“ skiepijant jaunimui meilę kanklėms pasidžiaugė ir lietuvių tautosakos rinkėjas, kanklininkas Jaunius Vylius – N. Černevičienės kūrybinio darbo mokytojas.  

Noviečius, o ypač buvusius kolektyvo narius, apkabino ir ilgametė kultūros skyriaus vedėja Augenija Julė Kasparevičienė bei etnokultūros specialistė Aurelija Papievienė, kuri pasidžiaugė ir gražia N. Černevičienės pagalba, ir „Novos“ kolektyvo indėliu leidžiant knygą apie zanavykų kulinarinį paveldą.

Sveikinusieji ne tik atskubėjo su gėlėmis, bet ir su maloniomis dovanomis – tarp jų ir savivaldybės tarybos „Novos“ kolektyvui skiriama tūkstančio eurų premija. Kolektyvo vadovę  N. Černevičienę ypač pradžiugino „Užnoviečio“, dar vieno jos vadovaujamo kolektyvo sveikinimas. Sveikino ir draugai – Plokščių „Vaiguva“, Gelgaudiškio „Šilupė“, Kazlų Rūdos „Diemedis“ ir kiti.

Ne tik „Aukso paukštės“ statulėle N. Černevičienė dalinosi su ansambliečiais, bet ir gautomis gėlėmis: ji įteikė jas muzikantams Valdui Sinkevičiui, Viktorui Jasulevičiui, smuiku griežiančiai savo dukrai Raimondai, ansamblietei Vilmai Venckūnienei, Leonui ir Rimutei Galginaičiams bei kitiems.

Pernai „Nova“ minėjo kūrybinės veiklos 25-metį. Ta proga išleista kompaktinė plokštelė „Šalia kelužėlio“. Tad visiems sveikinusiems N. Černevičienė ir dovanojo po šią kompaktinę plokštelę, linkėdama, kad visi atrastų laiko dainai bei šokiui.

Bėgant laikui „Novoje“ dalyvauja vis nauji žmonės, šiuo metu ansamblyje 22 nariai, jie šeštadienį taip pat padėkojo savo vadovei N. Černevičienei, dovanodami rojaus obelį –  kad „Aukso paukštė“ turėtų kur nutūpti, neišskristų, kad trauktų paukščius bei naujus kolektyvo narius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.