Bibliotekos bus perkeltos į geresnes patalpas

Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė Panovių kaimo bendruomenės centro pirmininkui Bernardinui Petrui Vainiui rodė, kaip atrodo vagonėlio, kuriame planuojama įkurti biblioteką, vidus, kokie išmatavimai. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį pirmadienį vyko išvažiuojamasis pasitarimas dėl Panovių ir Kudirkos Naumiesčio bibliotekų sąlygų gerinimo. Rajono savivaldybės meras Raimondas Januševičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas bei Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė susitiko su bibliotekų darbuotojomis, įvertino vietas, kur artimiausiu metu bibliotekos galėtų persikelti.

„Ką daryti su bibliotekomis, buvo svarstymų visokių. Nuo 2018 m. rajone buvo uždaryti penki padaliniai. 

Nors Panovių ir Kudirkos Naumiesčio bibliotekos yra vienoje seniūnijoje, tačiau norėtųsi jas abi išsaugoti, – atviravo K. Lebedžinskienė. –  Visi klausia, iš kur tiek skaitytojų, jei Panoviuose tiek žmonių negyvena. Tačiau reikia nepamiršti, kad bibliotekos aptarnauja ir aplinkinių kaimų žmones, tad čia susidaro apie 400 gyventojų, todėl visai logiška, kad čia turėtų dirbti bibliotekininkas nors puse etato.“

Į patalpas, kuriose šiuo metu glaudžiasi biblioteka, pasak Šakių viešosios bibliotekos direktorės, sąmoningai nebuvo investuojama, nes pinigai būtų išleisti į orą. Meras sakė, kad, pamatęs bibliotekos patalpas, buvo pakraupęs. Jo nuomone, jei žmogus dirba, jam reikia sudaryti sąlygas, o kadangi „dėti savivaldybės lėšas į bibliotekos patalpas, kurios savivaldybei nepriklauso, būtų tas pats, kaip Šakiuose į turgaus aikštę“, nuspręsta ieškoti kito sprendimo. Ir jis buvo rastas – nupirktas vagonėlis, kainavęs apie 16 tūkst. eurų. Belieka jį pastatyti ir prijungti visas komunikacijas.

„Jei po penkių ar 10 metų jis bus nenugyventas ir matysim, kad nėra bibliotekos poreikio, jį bus galima paimti ir išvežti. Polius išsuki ir vėl pievutę užsėji“, – komentavo R. Januševičius. 

Prie pasitarimo prisijungę Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius, seniūnijos darbuotojas Aurimas Greičius, Panovių kaimo bendruomenės centro pirmininkas ir savivaldybės tarybos narys Bernardinas Petras Vainius, bibliotekininkė Galina Sniečkuvienė aprodė Panovių skverą ir porą vietų, kur galėtų būti pastatytas vagonėlis, į kurį ketinama perkelti biblioteką. Ir K. Lebedžinskienei, ir G. Sniečkuvienei patrauklesnė pasirodė vieta skvero centre. Joms pritarė ir kiti pasitarimo dalyviai.

„Čia prie vagonėlio dar įrengus terasą su stogeliu, padėjus sėdmaišius, pagyvėja visa infrastruktūra ir atsiranda traukos objektas“, – savo mintimis dalinosi meras.

Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytoja Audronė Račiūnienė apgailestavo, kad kol kas neturi kur perkelti stomatologijos kabineto, kuris labai reikalingas, todėl kol kas čia neina pradėti ir patalpų pritaikymo bibliotekai darbų. D. Pavalkio nuotr.

Kita stotelė – Kudirkos Naumiestis. Pasak K. Lebedžinskienės, dėti didelių investicijų į sename name įsikūrusios bibliotekos sienas, lubas ar grindis būtų nei ūkiška, nei praktiška, todėl jau senokai buvo dairomasi, kur būtų galima ją perkelti. Kadangi miestelyje tinkamas patalpas surasti sunku, iki šiol joks sprendimas nebuvo priimtas. Šakių viešosios bibliotekos direktorės manymu, biblioteka Kudirkos Naumiestyje, kuris, kaip Gelgaudiškis, yra vienas iš dviejų miestų po rajono centro, turi užimti deramą vietą. 

„Ten yra du etatai, ir čia yra du etatai. Panašus ir gyventojų bei skaitytojų skaičius ir aptarnaujamos teritorijos dydis. Gelgaudiškyje biblioteka įrengta seniūnijoje, o čia turime tai, ką turime“, – nusivylimo neslėpė K. Lebedžinskienė.

Ji pasidžiaugė sprendimu iškelti biblioteką į Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro patalpas, esančias viename pastate su seniūnija, nes yra pastebėjusi – „kur biblioteka įsikūrusi ne viena, ji turi ir didesnius lankytojų srautus, ir visai kitokį ūkį“. Apžiūrint patalpas, tiek prie pasitarimo prisijungusių bibliotekininkių Kristinos Tučinskaitės ir Ingos Matijevskienės, tiek jų vadovės neramino vienintelis dalykas, jog čia antras aukštas ir ne visiems skaitytojams bus patogu užlipti. Vis tik, K. Lebedžinskienės teigimu, iš dviejų blogybių reikia rinktis mažesnę, nes šios patalpos nepalyginamai geresnės už tas, kurias biblioteka turi šiuo metu. 

„Mintis perkelti čia biblioteką kilo rudenį, važinėjant po seniūnijas, nes gavome informaciją, kad dabartinės patalpos yra blogos“, – pasakojo R. Januševičius, patikindamas, kad mato galimybę čia įrengti ir keltuvą, kuris labai daug nekainuotų, gal apie 20 tūkst. eurų, bet juo tiek biblioteką, tiek ir seniūnijos darbuotojus būtų patogiau pasiekti vyresniems gyventojams ir žmonėms, turintiems negalią, tad būtų išspręstas ir jų patekimo į naujas bibliotekos patalpas klausimas.  

Viena problema, kurią aprodydama patalpas įvardino Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrui vadovaujanti vyr. gydytoja Audronė Račiūnienė, kad šiuo metu neina į kitą vietą perkelti stomatologijos kabineto. Tai užtruks, kol bus įrengtas naujas kabinetas, kuriam per sveikatos centro kūrimo projektą tikimasi gauti ir naują odontologinę įrangą. Tad kol jis nebus iškeltas, tol nebus galima pradėti patalpų pritaikymo bibliotekai darbų. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.