Vilniuje pagerbtas iš Šakių rajono kilęs šimtametis

Vasario 22 dieną Vilniuje įspūdingą gimtadienį pasitiko 1941 metų birželio 22 – 28 dienų sukilimo dalyvis, nusipelnęs Lietuvos aviatoriaus, dimisijos leitenantas Viktoras Ašmenskas, gimęs Šakių rajone.

Vilniaus rotušėje nuaidėjo iškilminga šventė, skirta 1912 metų vasario 19 dieną Šakių rajono Viliūšių kaime gimusiam ir garbingą 100-ąjį jubiliejų pasitikusiam V. Ašmenskui. Beveik visą gyvenimą Vilniuje pragyvenęs šimtametis šiomis dienomis sulaukė didelio respublikinės žiniasklaidos dėmesio. Puikią atmintį turintis V. Ašmenskas žurnalistams pasakojo savo gyvenimo istoriją bei linkėjo lietuviams būtų draugiškesniems vieni kitiems. Lietuvai nusipelniusį, elegantišką iš mūsų krašto kilusį sukaktuvininką sveikinimais pagerbė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Europos Parlamento narys, profesorius Vytautas Landsbergis, kariuomenės vadas, generolas leitenantas Arvydas Pocius, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas, generolas majoras Edvardas Mažeikis, Karinių oro pajėgų kariai.

V. Ašmenskas, 1924 metais baigęs Jankų pradžios mokyklą, įstojo į Šakių „Žiburio“ gimnaziją, 1925 -1927 metais mokėsi Kauno jėzuitų gimnazijoje, vėliau baigė Aukštesniąją technikos mokyklą, Nidos sklandymo mokyklą, Lietuvos aeroklubo lakūnų kursus. Tarpukario laikotarpiu - 1935-1936 metais jis atliko karo prievolę Lietuvos kariuomenės Inžinerijos batalione, vėliau – Ginklavimo valdybos artilerijos dirbtuvėse. 1939 metais V. Ašmenskas išvyko stažuotis į Karo aviaciją, kur įvaldė lėktuvus ANBO-III, ANBO-V, ANBO-VI, „Fokker D.VII“, „Ansaldo A.120“. 1969 metais jis buvo išrinktas Aukštojo pilotažo, po ketverių metų – Parašiutinio sporto federacijos pirmininku. 1989-1992 metais jis buvo paskirtas Lietuvos aeroklubo generaliniu sekretoriumi. Nuo 1992 metų V. Ašmenskas - Lietuvos aeroklubo garbės narys. Nuo 1994 iki 2000 metų jis buvo 1941 metų birželio 22 - 28 dienų sukilėlių sąjungos tarybos pirmininkas. Jis buvo Lietuvos kariuomenės dimisijos leitenantas, Lietuvos aviacijos pradininkas, kovotojas už Lietuvos laisvę.

Už nuopelnus šaliai V. Ašmenskas yra gavęs pačius įvairiausius apdovanojimus: S. Dariaus ir S. Girėno medalį, Gedimino ordino I laipsnio medalį, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalį, Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžių, Atsargos karininkų sąjungos medalį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.