Zanavykų krašto muziejuje – dzūkų amatai ir tradicijos

pledieneKovo 5 dieną Zanavykų krašto muziejuje buvo atidaryta Lazdijų krašto muziejaus paroda „Tarp tradicijos ir modernumo“, kurią atlydėjo Lazdijų kultūros centro folkloro kolektyvas „Riecimėlis“. Vaizdo siužetus, kuriuose užfiksuoti iki mūsų dienų nepamiršti senieji amatai ir buities darbai, pristatė Lazdijų krašto muziejaus direktorė Daina Plėdienė.
 
Nuotr. Lazdijų krašto muziejaus direktorė D.Plėdienė pristatė netradicinę parodą apie senuosius dzūkų amatus ir buities darbus.
 
Visi, kurie tradiciškai tikėjosi išvysti ekspozicijoje išdėliotus dzūkų amatų ir buities darbų rakandus, liko maloniai nustebinti. Parodoje buvo demonstruojami vaizdo siužetai su filmuotoje medžiagoje užfiksuotais senųjų Lazdijų rajono gyventojų dar nepamirštais amatais ir buities darbais, Dzūkijos krašte gyvavusiais iki XX amžiaus pirmosios pusės. Parodą pristačiusi Lazdijų krašto muziejaus direktorė teigė, kad joje susipynę senieji amatai ir modernus jų pateikimas pritraukia ir jaunus, ir senus, moko suprasti, kodėl rankų darbas yra toks brangus. Kelerius metus iš eilės Lazdijų krašto muziejaus darbuotojų kruopščiai rinkta medžiaga, kuria buvo siekiama išsiaiškinti, kokias tradicijas ir gebėjimus šio krašto žmonės yra išsaugoję ir puoselėja iki šių dienų, pristato plunksnų plėšymą, velykinių kiaušinių skutinėjimą, kalvystės darbus, avies kirpimą, pintinių pynimą, archaišką raugintos bandos kepimą, juostų audimą ir tinklų pynimą. D.Plėdienė prasitarė, kad buvo planuota ir daugiau buities darbų nufilmuoti, tačiau žmonės tiesiog nesutiko savo amatų rodyti prieš kameras.

Kadangi ši paroda – edukacinė programa yra skirta Tarmių metams, joje buvo galima ir dzūkiškos šnektos pasiklausyti, ir skambių dainų išgirsti. Folkloro kolektyvo „Riecimėlis“ vadovė Regina Kaveckienė gyrė spalvingus ir sudėtingus raštus ant Plokščių folkloro ansamblio „Vaiguva“ merginų prijuosčių, žavėjosi zanavykiškomis dainomis, kurios, užvedamos vadovės Astos Grigaitienės nei kiek nenusileido savo skambumu dzūkiškai šnektai. Paroda, prasidėjusi Vygriuose (Lenkija), jau apkeliavo beveik visą Lietuvą. Kaune savivaldybių muziejų parodų konkurse ji laimėjo pirmąją vietą kaip pati moderniausia ir muziejiškiausia paroda. Zanavykų muziejuje ji veiks iki balandžio vidurio, todėl visi norintys pamatyti senuosius dzūkų amatus gyvai dar gali ne vieną kartą joje apsilankyti.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.