Poezijos paukštė aplankė ir rajoną

poezijos pavasarisPer šalį nuvilnijo 49-asis Tarptautinis poezijos pavasaris. Šakius poezijos paukštė pasiekė ketvirtadienį. Čia „Poezijos pavasaris 2013“ buvo skirtas poetės Gražinos Tulauskaitės 105 - osioms gimimo metinėms paminėti.
 
Nuotr. Eiliuotą žodį dovanojo ir šiųmetinė Salomėjos Nėries premijos laureatė T. Marcinkevičiūtė.
 
Ketvirtadienį naujam gyvenimui prisikėlę Zyplių dvaro rūmai atgijo. Čia apsilankė Tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai, kurie dalijosi mintimis apie poeziją, skaitė tiek savo, tiek kolegų eiles. Eiliuotą žodį susirinkusiesiems dovanojo šiųmetinė Salomėjos Nėries premijos laureatė Tautvyda Marcinkevičiūtė, aktorius Petras Venclova, poetai Aivaras Veiknys, Ramunė Brundzaitė, Daiva Molytė - Lukauskienė, Sara Poisson ir grupei vadovavusi Gintarė Bernotienė. Ji dalijosi pastebėjimais, kad šiuolaikinė poezija nėra tokia, kaip anksčiau, nes praėjęs laikas skiriasi nuo dabartinio. „Svarbu žodį paskleisti girdinčioms ir suprantančioms ausims“, - kalbėjo ji Zyplių dvare susirinkusiai publikai. Šiuolaikinėje poezijoje, pasak specialistės, atsisakoma eiliškumo, kalba tampa vis labiau kasdieniška, proziška, kartais išsiskiria brandumu, mąslumu, reikalauja skaitytojo supratimo. Tai nėra blogai, svarbiausia poezijoje, G. Bernotienės žodžiais, parodyti savo santykį. „Kartais atrodo pasakojimas, o du žodžiai gali viską apversti. Ir to pakanka, kad proziškas tekstas apvirstų į poeziją“, - mintimis dalijosi grupės vadovė. S. Poisson, skaitydama eiles, nevengė tarmiškos šnektos, taip prisidėdama prie šalyje minimų Tarmių metų.

Po poezijos skaitymų Zyplių dvare vakarop visi rinkosi Šakių viešojoje bibliotekoje į poezijos šventę „Išdainuota laimė...“, skirtą poetės Gražinos Tulauskaitės atminimui. Šią kraštietę, palikusią penkias kūrybos knygas, kaip teigė renginio vedėja Lina Eringienė, galima laikyti krašto lakštingala, elegancijos, moteriškumo įsikūnijimą. Buvo skaitomos ne tik jos eilės, bet ir parodytos poetės veiklą atspindinčios skaidrės. Lekėtiškiai G. Tulauskaitę pagerbė nuvykdami į jos gimtinę, kur taip pat klausėsi jos kūrybos. Renginio metu pristatytas ir bibliotekos leidinys „Šaltinio srovė“, skirtas kraštietės poetės atminimui.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.