Kultūros darbuotojus mokė dirbti su jaunimu

rinkunieneTrečiadienį Šakių kultūros centre viešėjo Jaunimo reikalų departamento, Jaunimo politikos plėtros ir programų įgyvendinimo skyriaus vedėja Ramunė Rinkūnienė.
 
Nuotr. R. Rinkūnienė teigė, kad nereikia jaunimo lepinti dideliais renginiais, viešose erdvėse gyvenimas turi vykti natūraliai, pats jaunimas turi kelti poreikius ir juos įgyvendinti.
 
Iš sostinės atvykusi viešnia susirinkusiems kultūros darbuotojams pasakojo, kaip reikėtų kurti atviras jaunimo erdves ir pritraukti į jas jaunimą. Ji teigė, kad nereikia jaunimo lepinti dideliais renginiais, viešose erdvėse gyvenimas turi vykti natūraliai, pats jaunimas turi kelti poreikius ir juos įgyvendinti. Jaunimo centre dirbantis žmogus turėtų būti tik pagalbininkas ir prižiūrėtojas, o veiklos iniciatyvos turi kilti iš jaunuolių. „Kaip pasakojo vienas mano bičiulis, iš pradžių jis kokį mėnesį susirinkusiems jaunuoliams leido vien gerti arbatą ir gadinti orą. Paskui, kai jie priprato, savaime atsirado noras veikti. Viskas turi vykti natūraliai, be spaudimo. Jūs negalite iš anksto suplanuoti, žinoti jaunimo poreikių. Galbūt nupirksite brangios įrangos, o jiems tereikia vienos elektrinės gitaros, kuria vienas gros, o dešimt aplink sustoję dainuos“,- akcentavo viešnia.

R. Rinkūnienė kalbėjo ir apie patalpų pritaikymą. Jos turėtų būti ne per mažos, kad būtų galima vienu metu vykdyti kelias skirtingas veiklas. „Kažkas nori gerti arbatą, kažkas nori pagulėti, šaškėmis pažaisti, o kažkas filmą žiūrėti. Su jaunimu taip nebus, kad pasakysite: „Na, dabar visi darome tą ir tą“, - teigė R. Rinkūnienė.

Dažnai kyla klausimas, kaip pakviesti jaunimą į jiems skirtas erdves? „Pradėjau dirbti vasarą. Pasiėmiau stalo žaidimus ir išėjau vakare į gatvę, prijungėme muilo burbulų akciją. Informaciją apie būsimą renginį savanorių pagalba išplatinau spaudoje, mokyklose. Tiesiog kiemelyje porą valandų mes žaidėme, darėme tai, kas yra patrauklu, įdomu. Iš pradžių nesistengiau tiems jauniems žmonėms lįsti į dūšią, klausti,  kokie jų poreikiai. Po tų poros valandų susirinko mamos ieškoti savo vaikų. Tada mes visi ėjome į centrą. Aš juos pakviečiau į patalpas, mes gėrėme arbatą, kalbėjomės, vienas didžėjavo, grojo muzika. Papasakojau, kad čia galima ir žaisti, ir sportuoti, ir joga užsiimti. Eikit ir darykit, sakiau. Dabar renkasi čia ir jaunos mamos, kalba apie krikštynas, gimtadienius, užsiima dekupažu.Už tai, kad yra įleidžiamos, veda užsiėmimus jaunimui, jeigu jam įdomu. Įleidau žmogų, kuris moko groti gitara, už tai jis suteikia jaunimui pamokų. Vyksta mainai ir bendradarbiavimas“,- pasakojo R. Rinkūnienė. Ji teigė, kad per mainus galima gauti daug naudos. „Pavyzdžiui, jaunimas išnešioja skrajutes, o verslininkas už tai duoda baidares“,- dar vieną pavyzdį paminėjo viešnia.

Paskaitoje dalyvavęs meras Juozas Bertašius pasidžiaugė, kad rajone viskas taip ir vyksta. „Jūs priminėte, ką ir kaip reikėtų daryti, bet ką pasakėte, iš esmės mes viską jau ir darome. Beje, jaunimas kartais įnoringas ir nežino, ko nori, dėl to aš jums vieną pavyzdį pasakysiu. Suremontavę ir sutvarkę mes atidavėme buvusį kino teatrą „Jaunystė“ jaunimui. Patanciaviojo kurį laiką ir viskas, pasibaigė. Kai šias patalpas mes atidavėm cirko studijos „Šypsena“ vadovams, kurie nori dirbti ir sugeba uždegti jaunimą, dabar jie eina virtinėmis“,- akcentavo žmonių, kurie užsiima su jaunimu, vaidmenį meras.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.