Į Lietuvą ateina skandinaviška tvarka – vaiko paėmimą iš šeimos spręs teismas

vaikai2Asta GVILDIENĖ
 
Iki šiol, ar paimti vaiką iš jam nesaugios tėvų aplinkos, spręsdavo savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai, o laikinoji globa būdavo nustatoma savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti šią tvarką ir dėl vaiko paėmimo iš šeimos leisti spręsti teismui.
 
Nuotr. Visoje Lietuvoje per metus iš nesaugios tėvų aplinkos paimami maždaug 2 tūkst. vaikų. Tikimasi, kad naujoji tvarka, padės šį skaičių sumažinti.
 
Apie naujus vėjus vaikų globos sistemoje kalbėjomės su rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskiene. Jos teigimu, visa globos pertvarkos koncepcija, skirta vaikams ir šeimoms, remiasi kompleksinių paslaugų teikimu, kurių tikslas – „pagauti“ šeimos problemą laiku ir neleisti įsigalėti krizei, o vaikus iš šeimos paimti tik kraštutiniu atveju.

Pagal naująją tvarką visos pastangos bus dedamos tam , kad šeima būtų įgalinta pati rūpintis savo vaikais. Todėl, įžvelgus riziką šeimoje, jai 12 mėnesių bus teikiamos kompleksinės Vaiko teisių apsaugos, socialinių ir švietimo specialistų paslaugos. Į Lietuvą, galima sakyti, ateina skandinaviška tvarka – rizikos šeimas akylai stebės atitinkamų institucijų darbuotojai, vaikas bus mažiau traumuojamas, o tėvai turės galimybę keistis.

Be abejo, jei vaiko gyvybei grėstų pavojus ar situacija šeimoje pasirodytų kritiška, tuomet, kaip ir dabar, vaikas iš šeimos būtų paimamas iš karto. „Bet kuriuo atveju – planiniu ar skubiu vaiko paėmimu iš šeimos – savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyrių specialistai kreipsis į teismą, kuris ir spręs tolimesnį vaiko likimą, - teigė pašnekovė. – Duodamas leidimą globai teismas nagrinės kiekvieno konkretaus atvejo protokolą, sudarytą pagalbos šeimai planą ir jo vykdymą. Sprendimą teismas privalės priimti per tris darbo dienas.“

 Be to, teismas vertins ir tai, ar savivaldybės pagalba šeimai buvo pakankama, ar ne. Įstatymas suteiks teisę teisėjui ir neišduoti leidimo paimti vaiką, jeigu teismas matys, kad savivaldybė per mažai padėjo vaikui ir šeimai. Tuomet teisėjas galės įpareigoti savivaldybę tęsti pagalbos ir paslaugų teikimą vaikui ir šeimai, neatskiriant jo nuo tėvų.

Nors su rizikos šeimomis pakankamai dirbama ir dabar, tačiau, jei sprendimus paimti vaiką iš šeimos priims teismas, R.Lebedžinskienės manymu, visi jausis saugesni. Vaiko teisių apsaugos specialistai džiaugiasi, kad pagaliau atsiras bendra vaiko paėmimo iš šeimos tvarka, kurios iki šiol nebuvo. Be to, tvarką reikėjo keisti vien todėl, kad nemažėja ne tik į socialinės rizikos šeimų apskaitą įrašomų šeimų skaičius, bet ir smurto atvejų bei nelaimingų atsitikimų su vaikais dėl jų nepriežiūros.

Rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos teigimu, nustatytų problemų priežastys – savalaikės prevencinės pagalbos vaikui trūkumas, vieningos vaiko situacijos įvertinimo sistemos nebuvimas ir neefektyvus socialinis darbas su šeima. Todėl bus keičiama ir socialinio darbuotojo, dirbančio su rizikos šeimomis, darbo tvarka.

Rizikos šeimų skaičius rajone nuolat kinta. Šiuo metu apskaitoje - 173 šeimos. Pasak R.Lebedžinskienės, ši socialinės rizikos šeimų apskaita bus oficialiai naikinama. Mat paslaugos šeimai bus teikiamos ne pagal tai, ar tai rizikos šeima, ar ne, bet ar šeimai reikalinga pagalba, ar ne.

„Naujoji tvarka bus teisiškai teisingesnė, - įsitikinusi pašnekovė. - Didelių vaikų globos namų vietoje turėtų atsirasti ne tik šeimyniniai globos nameliai, bet ir savarankiško gyvenimo namai buvusiems globotiniams, krizių bei pagalbos globėjams ir šeimynoms centrai. Be to, numatyta nauja sąvoka – socialiniai globėjai, kurie galės globoti iki trijų vaikų, kol jiems bus nustatyta laikinoji globa. Už kiekvieną vaiką globėjui bus mokama 1 tūkst. litų alga ir 1 tūkst. 40 litų išmoka vaikui.“  

Per praėjusius metus iš rajone registruotų socialinės rizikos šeimų  buvo paimti 46 vaikai. Visoje Lietuvoje per metus iš nesaugios tėvų aplinkos paimami maždaug 2 tūkst. vaikų. Tikimasi, kad naujoji tvarka, padės šį skaičių sumažinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.