Per dešimtmečius susikaupusių bėdų užlopyti taip ir nepavyko

sienosVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakiuose Draugystės gatvės nr. 1  daugiabučio  namo gyventoja Ona Straigienė šiųmečio rudens, kaip ir daugelio ankstesniųjų, laukė su didžiuliu nerimu. Jos nerimas pasitvirtino. Kuomet praėjusią savaitę dangus apsitraukė lietaus debesimis, moters butas užtvino  tiesiogine šio žodžio prasme.
 
Nuotr. Šakietė O. Straigienė dejavo, jog dėl nuolat šlampančių sienų ji negali daryti buto remonto.
 
Penktajame namo aukšte, vieno kambario bute gyvenanti 65-erių metų moteris skundėsi, jog dėl nuolat lopomo ir nesulopomo kiauro stogo, po didesnio lietaus kambaryje kaipmat peršlampa sienos ir atsilupinėja tapetai, virtuvėje trupa tinkuota siena, o balkone, kurį buto šeimininkė norėtų įstiklinti, be sustojimo kapsi vandens lašai. „Taip vargstu jau apie penkiolika metų. Žinoma, kai kreipdavausi pagalbos, kiaurą stogą imdavo lopyti,- lopė ir savivaldybė, ir seniūnija, ir „Šakių vandenys“. Deja, per tiek metų niekas nepasikeitė,- stogas kaip buvo, taip ir liko kiauras“,- skundėsi antros grupės invalidumą turinti O. Straigienė. Anot moters, jai tenka išgyventi tik iš 616 litų pensijos, šiek tiek ją paremia negalią turintis sūnus, tad savomis lėšomis susitvarkyti stogą ji tikrai nepajėgi. „Kai tik pradeda per sienas ir balkone bėgti vanduo, tuoj skambinu į „Šakių vandenis“. Nieko negaliu sakyti, visada atvažiuoja, apžiūri, net ir darbininkus buvo kelis kartus atsiuntę. Atsivežė jie ruberoido, užlipo ant stogo, uždėjo lopą ir išvažiavo. Gaila, bet padėtis nepasikeitė,- kai tik palyja, pro tą patį lopą ir vėl pradeda bėgti vanduo“,- apie ilgus metus besitęsiančias negandas pasakojo moteris.
 
Lopas ant lopo negelbsti

Praėjusią savaitę, pradėjus smarkiai lyti ir per kambario lubas bei sienas veržtis vandeniui, buto šeimininkė vėl puolė skambinti „Šakių vandenims“. Pasak O. Straigienės, šįkart atvyko pats „Šakių vandenų“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Viltrakis. „Žmogus viską apžiūrėjo, taktiškai kalbėjo, tačiau sakė, jog šiuo metu nieko padėti negali, todėl pasiūlė laukti renovacijos. Tai kaip man gyventi iki tos renovacijos, kuri bus tik po metų ar vėliau? Vadinasi, ir toliau po lietaus teks „skęsti“?“,- kalbėjo šakietė Ona. Moteris sakė planavusi atlikti buto remontą, bet dėl kiauro stogo tai negali daryti.  Anot jos, pikta, kad darbininkai, ne vieną kartą taisę stogą, taip ir nesugebėjo savo darbo atlikti kokybiškai. „Jeigu tvarko stogą ir klijuoja lopus per lietų , tai kaip jie gali prilipt? Aš ir pačiam bendrovės vadovui V. Litinskui esu sakiusi, - jeigu darbininkai prarado regėjimą, tai jūs patys lipkite ant stogo ir pažiūrėkite, kaip jie ten dirba“,- piktinosi nevykusiu stogo lopymu Ona, vieną kartą net ketinusi kviestis į pagalbą televizijos laidos „Kakadu“ komandą.
 
Laiptinės gyventojai prie stogo kapitalinio remonto neprisidėjo

Draugystės gatvėje esantis daugiabutis penkių aukštų blokinis namas yra vienas iš seniausių ir bene prasčiausios būklės daugiabučių namų mieste. Visgi, šis namas, pastatytas daugiau nei prieš 40 metų, nėra įtrauktas į avarinių namų sąrašą. Akivaizdu, trupančiomis sienomis, apšepusiomis laiptinėmis ir kiauru stogu esančiam  pastatui būtinas kapitalinis remontas. Tad kaip gi O. Straigienei ir kitiems  namo gyventojams ketina pagelbėti daugiabutį administruojančios įmonės atsakingi pareigūnai?„Ankstesniais metais, maždaug prieš kokį dešimtmetį, kuomet buvo kapitališkai remontuojamas šio daugiabučio namo stogas, būtent šios laiptinės, kurioje gyvena O. Straigienė, gyventojai nepritarė remontui ir savo lėšomis neprisidėjo prie kapitalinio stogo sutvarkymo. Taigi, ši stogo dalis ir nebuvo atnaujinta. Per ilgesnį laiką stogo parapetų sandūrose atsirado plyšiai, pro juos lietaus metu ir patenka vanduo. Tai neišvengiama, nes net po kapitalinio stogo remonto duodama garantija tėra 5 metai. Šio senos statybos daugiabučio stogas nuolat buvo lopomas, tačiau tai problemų neišsprendė ir tikrai ateityje neišspręs. Temperatūros pokyčiai padaro neigiamą poveikį stogo dangai, todėl ir vėl lopų vietose atsiranda plyšiai.  Tik pakeitus visą stogą, baigtųsi problemos“,- taip susidariusią situaciją komentavo UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojas M. Viltrakis.
 
Išeitis vienintelė - laukti renovacijos

Daugiabučių namų priežiūrą vykdančios bendrovės atstovas  sutiko, jog moteris yra atsidūrusi savotiškame užburtame rate. Pasak M. Viltrakio, minėtos laiptinės stogo dalies kapitaliniam remontui atlikti lėšų nėra ir nebuvo, todėl  pagal turimas galimybes stogą tekdavo lopyti.„Iš tiesų, aš matau tik vieną realią išeitį. Kitais metais turėtų prasidėti šio namo renovacijos procesas. Pastatas yra įtrauktas į antrąjį renovacijos etapą, nes šį daugiabutį būtina atnaujinti. Tik po renovacijos gyventojai galės lengviau atsidusti ir išvengti nuolatinių nepatogumų“,- sakė M. Viltrakis. Anot jo, yra ir kita medalio pusė. Už daugiabučių namų administravimą surenkamos lėšos yra gana menkos, todėl jų pakanka tik einamiesiems darbams, bet ne kapitaliniam remontui. Žmonės turėtų suprasti, kad jų butai yra privati nuosavybė, o laiptinės ir stogas yra bendras visų gyventojų turtas, todėl jų priežiūra ir remontu privalo rūpintis visi, ne tik administruojanti įmonė. Jei reikia atlikti rimtesnius darbus, privačių butų šeimininkai ir bendrasavininkai, kuriems priklauso bendrosios erdvės, namo laiptinės ir stogas, turi prisidėti savo lėšomis. Tai numato ir galiojantys įstatymai. „Šis namas - vienas problemiškiausių mieste. Moteris turėtų turėti dar šiek tiek kantrybės ir palaukti, kol kitais metais namas bus pradėtas iš esmės remontuoti ir atnaujinti. Kitos išeities  kol kas tikrai nematau“,- atvirai kalbėjo M. Viltrakis, patikindamas, jog lopas ant lopo problemų neišsprendė ir neišspręs. Jo teigimu, stogą lopę darbininkai buvo pakankamai kontroliuojami ir savo darbą atliko tinkamai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.