Gyventojai atsisakė dalyvauti renovacijoje

renovacijaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Dar pernai prasidėjus antrajam daugiabučių namų renovacijos etapui, rajone ir vėl buvo pradėti organizuoti susitikimai su daugiabučių namų gyventojais. Iki šių metų sausio 31 dienos gyventojai turi pareikšti savo valią,- ar sutinka dalyvauti renovacijos procese, ar ne. Sausio 8 -ąją  Šakiuose vykusiame susirinkime dalyvavo dviejų sublokuotų daugiabučių namų, esančių Šakiuose,  V. Kudirkos g. 92 A ir 92 B, bendrijų nariai. Jiems teko užpildyti vardinio balsavimo biuletenius ir pasirinkti vieną iš dviejų teiginių – „pritariu“ arba „nepritariu“.
 
Nuotr. UAB „Šakių komunalinis“ ūkis direktorius D. Mikelionis gyventojus ragino pareikšti savo galutinę valią ir užpildyti balsavimo biuletenius.
 
UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis ir inžinierius Giedrius Pulokas, atsakingi už renovacijos vykdymą rajone, daugiabučių namų gyventojus informavo, jog atėjo laikas apsispręsti ir parengtą investicinį planą arba patvirtinti, arba atmesti. „Jokios prievartos nėra. Jūsų valioje vardinio balsavimo biuletenyje įrašyti savo apsisprendimą. Tačiau primygtinai rekomenduoju tiems gyventojams, kurie gauna kompensacijas už komunalinius patarnavimus, biuletenyje įrašyti žodį „pritariu“. Kiek žinau, dauguma gyventojų yra apsisprendę nedalyvauti renovacijoje. Tokį sprendimą daugumos valia jūs ir galėsite priimti, o socialiai remtini žmonės tokiu būdu išsaugos savo gaunamas kompensacijas“,- susirinkusiesiems aiškino D. Mikelionis.  Pagal galiojančius įstatymus, tiems daugiabučių namų gyventojams, kurie atsisako dalyvauti renovacijoje, 50 proc. yra mažinamos kompensacijų už komunalines paslaugas išmokos. Kai kuriems šiuo metu renovuojamų daugiabučių namų gyventojams, kurie pernai balsavimo biuleteniuose pareiškė nepritarimą renovacijai, kompensacijos jau yra sumažintos. Ateityje šie žmonės gali apskritai prarasti teisę gauti valstybės kompensacijas. „Tokią tvarką ne mes sugalvojome,- tokie įstatymai“,- pastebėjo bendrovės vadovas.
 
Nenori likti amžinais skolininkais

V.Kudirkos g. 92 A daugiabučio namo gyventojų bendrijos „Rasa-4“ pirmininkas Valentinas Rudokas neslėpė, kad beveik visi namo gyventojai yra griežtai nusistatę prieš renovaciją. Žmonės nebetiki, kad šis procesas bus skaidrus, be to, nenori iki mirties likti bankų skolininkais. „ Išanalizavome parengto investicinio plano pasiūlymus. Kiek ir kas konkrečiai kainuos, paaiškėtų tik parengus techninį projektą, tačiau jau ir dabar galima daryti tam tikras išvadas. Į gyventojų pusę nedaug kas krypsta. Akivaizdu, kad investiciniame plane siūlomos paslaugų kainos yra tris kartus aukštesnės negu rinkos kaina. Visi žinome, koks kilo triukšmas dėl šilumos kainų jau renovuotuose namuose. Akivaizdūs šildymo kainų neatitikimai konkrečiuose butuose,“- kalbėjo vienas iš daugiabučio namo gyventojų Bernardinas Vainius. Anot jo, pagal pateiktą investicinį planą V. Kudirkos g. daugiabučių namų renovacijos investicijos atsipirktų tik po 27 -erių metų. Tad dauguma gyventojų yra apsisprendę, kad savo būstų šildymo sistemą atnaujins ir pastatą apšiltins palaipsniui savomis pajėgomis. Jeigu reikės, pasiims paskolą iš banko.
 
Valstybės parama mažės

Toks daugiabučių namų gyventojų apsisprendimas „Šakių komunalinio ūkio“ atstovų nė kiek nenustebino.  Kaip žinia, renovacijos sąlygos nuo šių metų gyventojams nebus tokios palankios, kokios buvo anksčiau. Jeigu pernai daugiabučių renovacijai buvo skiriama bendra 40 proc. ir dokumentacijos parengimui 100 proc. valstybės kompensacija, tai nuo šių metų spalio bendra parama renovacijai mažės iki 30 proc., o parengiamiesiems darbams bus skiriama tik 50 proc. valstybės subsidija. „Jeigu patys apsispręsite vykdyti šildymo sistemos renovaciją, galite kreiptis ir į mūsų bendrovę, - mes jau turime tam tikrą patirtį šioje srityje, todėl tikrai padėsime, suteiksime konsultacijas. Galima vykdyti ir dalinę renovaciją“,- gyventojams nemokamas paslaugas siūlė bendrovės atstovas G. Pulokas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.