Susitikime – etatų ir padidėjusio mokesčio klausimai

neigaliejiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Praėjusį ketvirtadienį rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė bei savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės politikos komiteto narys Tomas Skaizgirys susitiko su Dienos užimtumo centro sutrikusio intelekto žmonių, įsikūrusių prie Šakių vaikų globos namų, artimaisiais.
 
Nuotr. Roma Dėdinienė (dešinėje) teigė, kad didinant Dienos užimtumo centro paslaugų kainą 5 proc., visų pirma reikėjo pasitarti su paslaugas gaunančių asmenų artimaisiais.
 
Nepatenkinti padidėjusiu mokesčiu
 
Vienas iš esminių klausimų, dėl kurio buvo suorganizuotas susitikimas, – padidėjęs mokestis už paslaugas, teikiamas Dienos užimtumo centre. Iki šiol sutrikusio intelekto asmenų artimieji už priežiūrą mokėdavo 10 proc. gaunamų asmens pajamų, o dabar šis mokestis padidintas iki 15 proc.

„Kaip žinote, yra vasario mėn. tarybos sprendimas, kuriuo nuspręsta mokestį pakelti 5 proc. Įstaiga sausio mėnesį gavo licenciją, pakilo visi kaštai“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja. L. Pocevičiūtė taip pat teigė, jog už tokių įstaigų teikiamas paslaugas yra mokama iki 50 proc. turimų asmens pajamų. „Iki šiol mokėjote 10 proc., nors aplinkiniuose rajonuose tikriausiai niekas mažiau nei 20 proc. už šias paslaugas nemoka“, – tęsė L. Pocevičiūtė.

Kaip pastebėjo E. Pilypaitis, už tą sumą, kurią moka centro lankytojų artimieji, padengiama tik dalis kaštų. „Kita dalis kaštų yra dengiama valstybės arba savivaldybės biudžeto lėšomis“, – sakė E. Pilypaitis. Dienos užimtumo centro direktorius Virginijus Kelertas teigė, kad tėvų mokamas 15 proc. mokestis už paslaugas dengia maitinimo kaštus ir nedidelę dalį transporto paslaugų.
 
Sužinojo ne iš savivaldybės

Artimieji išreiškė nepasitenkinimą, nes apie mokesčio pakėlimą sužinojo, kaip patys sakė, ne iš tų asmenų, iš kurių turėjo sužinoti, ir tik tada, kai buvo priimtas tarybos sprendimas.

„Neskaniai kvepia vienas aspektas:  jeigu kyla savivaldybėje klausimas, reikėtų tartis su klientų tėvais, derinti, paruošti juos, kad jie žinotų visą informaciją. O dabar? Gauni informaciją iš kitų šaltinių. Spręsdami tokį klausimą turėtume viską išanalizuoti, išsiaiškinti“, – sakė Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdinienė.

L. Pocevičiūtė atsakydama į nusiskundimus teigė, kad visuomet galima kreiptis į rajono tarybą dėl mokesčio sumažinimo. „Jeigu yra rimta priežastis, asmens ar jo globėjo prašymu mokestis, atsižvelgiant į materialinę padėtį, gali būti mažinamas 5 ar 10 proc.“, –pabrėžė  skyriaus vedėja.

Susitikime dalyvavęs E. Pilypaitis teigė, kad galbūt Dienos užimtumo centro lankytojų artimiesiems bei rajono savivaldybės atstovams reikėtų dažniau organizuoti susitikimus, kad nekiltų panašių problemų.

Prižiūrės 1 asmuo?

Dienos užimtumo centro lankytojų sąraše – 10 asmenų, o šiuo metu centrą lanko devyni sutrikusio intelekto asmenys, kuriuos prižiūri trys darbuotojai. Tiesa, iš minėtųjų trijų darbuotojų vienas – asmeninis asistentas, kuris prižiūri vieną centro lankytoją. Vadinasi, likusius prižiūri du darbuotojai, o vienai darbuotojai išėjus atostogauti, šiuos asmenis prižiūrės viena socialinė darbuotoja.

„Taupyti mūsų vaikų sąskaita kažkaip truputį sudėtinga. Galiu pasakyti kaip mokytoja: jei man reikėtų prižiūrėti devynis vaikus, turinčius sunkią negalią, aš nesutikčiau.  Juk kiekvienam iš jų reikia dėmesio, bet vienam asmeniui jį visiems paskirstyti būtų sunku. Automatiškai kyla klausimas, kodėl yra tiek mažai etatų šių vaikų priežiūrai?“ – svarstė R. Dėdinienė.

E. Pilypaitis kalbėdamas apie žmonių, prižiūrinčių sutrikusio intelekto asmenis, stygių svarstė, kad galbūt jiems galėtų pagelbėti savanoriai. „Juk vasaros metas. Manau, yra studentų, kuriems reikia atlikti praktiką, kodėl jie negalėtų darbuotis Dienos užimtumo centre?“ – retoriškai klausė mero pavaduotojas.

V. Kelertas susirinkusiesiems pasakojo, jog šį antradienį į Šakius atvyks savanorė iš Vokietijos prižiūrėti Vaikų globos namų auklėtinių, galbūt ji taip pat pagelbės ir cente.

R. Dėdinienė susitikime kalbėjo, jog nemato kitos išeities - Dienos užimtumo centre reikia dar vieno etato sutrikusio intelekto vaikų priežiūrai. „Kas neturi neįgalaus vaiko, niekuomet nesupras, kiek priežiūros jiems reikia. Dėmesys reikalingas kiekvieną sekundę“, – teigė moteris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.