L. Suodaitis: „Šiandien rajono savivaldybei labiausiai trūksta skaidrumo“

suodaitis laurynasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Jauniausiam rajono savivaldybės tarybos nariui – 25-eri. Kraštietis Laurynas Suodaitis šiuo metu gyvena Vilniuje ir dirba Jungtinės Karalystės ambasadoje. Su L. Suodaičiu kalbėjomės apie darbą, pomėgius bei rajono valdžią.
 
Nuotr. Rajono savivaldybės tarybos narys Laurynas Suodaitis pasakojo, kad į Šakius grįžti gera ir veikti čia yra ką.

Finansų analitiko pareigos – tikslas, kurio visuomet siekėte?
 
Niekada jokių pareigų nelaikiau tikslu. Manau, kad bet kuri veikla gyvenime visų pirma yra priemonė ugdyti asmenybę. Nors prieš tai dirbau versle, finansai ir ekonomika visada buvo tos sritys, kurios domino labiausiai. Tai šiuolaikinio pasaulio variklis. Šias pareigas vertinu kaip iššūkį ir galimybę išmokti begalę naujų dalykų bei įgytas teorines žinias panaudoti praktikoje. Mano darbo pagrindas – viešieji finansai, todėl manau, kad šias žinias galėsiu pritaikyti dirbdamas Šakiams.
 
Ar dažnai grįžtate į Šakius?

Į Šakius grįžtu beveik kiekvieną savaitgalį. Su tėvais iš Šakių išvažiavome 2003 m., todėl labai ilgai buvau atitrūkęs nuo šio rajono realijų. Visgi nelaikau to blogu dalyku, kadangi dabar daug ką atrandu iš naujo. Grįžti čia gera. Veikti čia taip pat yra ką. Jaučiuosi skolingas šiam kraštui.
 
Kokie jūsų pomėgiai? Jiems laiko pakanka ar pramogas dažniau tenka atidėti į šoną?

Esu medžiotojas, todėl džiaugiuosi, jog svečiuojantis pas bičiulius įvairiose vietose pavyksta dar ir apie rajono gyvenimą padiskutuoti. Stengiuosi pareigas ir laisvalaikį suderinti. Šiemet susidomėjau buriavimu. Tik gaila, kad Šakiuose tam sąlygų neturime. Turėti laiko ar neturėti yra subjektyvu. Manau, kai nori, gali viską suspėti.
 
Ar esate daug iš savęs reikalaujantis žmogus?

Manau, kad taip. Esu reiklus ir sau, ir kitiems. Mano įsitikinimu, žmogus, kuris nustoja iš savęs reikalauti daugiau, yra pasmerktas visą gyvenimą būti tuo, kas yra dabar, o tuo metu pasaulis eina į priekį.
 
Esate jauniausias rajono savivaldybės tarybos narys. Kodėl nusprendėte kandidatuoti?

Kaip jau minėjau, jaučiuosi skolingas šiam kraštui. Kandidatavimas į rajono tarybą tikrai nebuvo tuščių ambicijų tenkinimas, nepaisant jauno amžiaus. Įsivertinau potencialias laiko sąnaudas ir tai, ką gero savo gimtam kraštui galiu duoti. Džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie suprato, kodėl ryžausi šiam žingsniui, ir mane palaikė.
 
Ar daug dalykų kuriuos savivaldybėje derėtų pakeisti, įžvelgiate?

Lietuvai taip sparčiai tobulėjant visada yra ką keisti, nes kasdien procesų valdymo praktikos vystosi. Nežadu dėtis viską išmanančiu, tačiau manau, kad pirmiausia turėtume pakeisti požiūrį. Rajono politika neturėtų tapti našta gyventojams. Privalome stengtis, kad visa, kas vyksta įvairiuose savivaldybės sluoksniuose, būtų sukoncentruota į rajono gyventojų interesus ir gerovę. Visgi nuo mūsų sprendimų iš dalies priklauso dešimčių tūkstančių žmonių gyvenimo sąlygos. Privalome suprasti, kokią moralinę atsakomybę prisiimame.

Šiandien savivaldybei labiausiai trūksta skaidrumo. Nemaža dalis su šia institucija tiesiogiai susijusių žmonių bijo parodyti žmonėms, ką jie veikia. Kad ir kaip būtų bandoma įteigti kitaip, gyvendamas Vilniuje tiesiogiai tai jaučiu. Betgi atlyginimai mokami iš šakiečių sumokėtų mokesčių, tai jie yra visų mūsų darbdaviai. Verslo aplinkoje darbuotojų, kurie nuo savo akcininkų slepia informaciją, karjera dažniausiai greitai baigiasi. Privalome būti kiek įmanoma atviresni, o rajono gyventojai turi jausti, kad dalyvauja savivaldos veikloje.

Kai viskas atvira ir skaidru, nebelieka ką kaltinti nei politikavimu, nei interesų atstovavimu.
 
Kaip manote, ar kiti tarybos nariai atsakingai žiūri į šias pareigas?

Manau, kad visi tarybos nariai yra racionalūs ir protingi žmonės. Kai suvoki, jog atstovauji daugiau nei 1000 rajono gyventojų, neatsakingai į šias pareigas žiūrėti neįmanoma. Nuoširdžiai tikiu, kad taip ir yra.
 
Kokia jūsų nuomonė apie tarybos narius, kurie posėdžiuose retai prataria bent vieną žodį?

Tam, kad gerai atstovautum savo rinkėjams, nėra būtina reikštis per tarybos posėdžius. Į didelę dalį klausimų atsakymai gaunami komitetų posėdžiuose, tačiau jie kol kas visuomenei dar nematomi. Klausimai tarybos posėdžiuose, mano nuomone, yra sveika praktika norint stebintiems atskleisti vieno ar kito sprendimo projektą pateikusio asmens motyvus.
 
Naujoji rajono valdžia darbuojasi jau kelis mėnesius. Kaip dešimtbalėje skalėje vertinate atliktus darbus, priimtus sprendimus? Kodėl?

Nebūčiau linkęs vertinti veiklos pažymiu, kadangi nėra jokių objektyvių kriterijų tai padaryti.

Valdžios rajone yra dvi – sprendžiančioji ir vykdančioji.

Dėl pirmosios galiu pasidžiaugti, kad šioje kadencijoje kartu tenka dirbti su kritiškai mąstančiais kolegomis, kurie nebijo paprieštarauti kartais ne visai racionaliems tarybai teikiamiems sprendimų projektams. Tikrai malonu iš tokių žmonių mokytis.

Tačiau apie vykdančiosios valdžios klaidas tenka išgirsti vis dažniau. Bendraujame ir su savivaldybės administracijos darbuotojais, o jų nuotaikos, kaip žinia, po rinkimų nėra pačios geriausios. Visada teisingos lyderystės praktika laikiau komandos telkimą, o ne destrukciją. Ne griežtumas didina žmonių motyvaciją ir efektyvumą, o gebėjimas suprasti jų kasdienes problemas ir pastangos jų kompetencijas pakelti iki maksimumo. Esu įsitikinęs, jog geras vadovas, su kuo jis bedirbtų, visada ras bendrą kalbą.

Kritikos vertas ir lėtas procesų skaidrinimas. Kaip jau minėjau, kai visa informacija yra vieša ir skaidri, tada nėra pagrindo klijuoti interesų atstovavimo etikečių. Kai informaciją reikia „pešti“, susidaro galimybė įvairioms prielaidoms.
 
Ką manote apie Šakių jaunimą? Ar jis jums atrodo pakankamai motyvuotas?

Daugelis mano pažįstamų jaunų šakiečių tikrai verti pagarbos už motyvaciją ir nuveiktus darbus. Politikų pagrindinis darbas yra tą motyvaciją išlaikyti ir skatinti. Tikiu, kad nauja politikų karta atneš naujų vėjų į Šakių kraštą.
 
Dažnai jaunuoliai teigia, jog Šakiuose nėra galimybių įsitvirtinti, kokia jūsų nuomonė?

Tenka pripažinti, kad Šakiuose dar nėra tiek galimybių, kiek didžiuosiuose miestuose. Tačiau, mano galva, įsitvirtinti galimybių yra visur, tik reikia tiksliai žinoti, kur nori nueiti, ir pasukti galvą, kokiu keliu geriau tą padaryti. Reikia suprasti, kad niekas niekada nieko nepaduos ant lėkštutės. Ypač šiais laikais. Tam, kad sąlygos jaunimo įsitvirtinimui pagerėtų, reikia dar ir politinės valios, bet ar visi tarybos nariai yra suinteresuoti, kad taip būtų, man vis dar klausimas.
 
Kaip manote, ko šiuo metu Šakiuose trūksta labiausiai?

Vis dar trūksta palankių sąlygų vidutiniam ir stambiam verslui kurtis. Smulkiam verslui sąlygos tikrai palankios, tačiau Šakiai vis dar neturi strategijos, kaip atsivesti didelius verslo ir gamybos subjektus. Galime teisintis, kad esame nepalankūs logistine prasme, tačiau manau, kad per mažai tam skiriame dėmesio. Savivaldybė daug lėšų išleidžia socialinėms paskatoms, tačiau mažai galvojame, ar ateityje turėsime, kas jomis naudosis. Manau, kad tikrai galėtume sau leisti samdyti pasaulio mačiusį ir bent porą užsienio kalbų mokantį žmogų, kad jis sukurtų tokią strategiją ir Šakių rajoną investuotojams įsiūlytų. Negana to, tas žmogus tiksliai žinotų, ko investuotojui reikia, o savivaldybės administracijai teliktų greitai sureaguoti ir paruošti palankias sąlygas. Mano galva, tai raktas į rajono ekonominę gerovę.
 
Neseniai atšventėte 25-ąjį gimtadienį. Kokie jūsų ateities planai? Ar jaučiate, jog esate pasiekęs užsibrėžtų tikslų?

Vargu, ar kada nors sau pasakysiu, jog pasiekiau viską. Džiaugiuosi, jog gyvenimas dinamiškas: vienai veiklai pasibaigus, dažnai iškart būnu įtrauktas kitur. Manau, kad tai tik kelio pradžia. Turiu ambicijų tiek profesinėje srityje, tiek politikoje. O dabar džiaugiuosi tuo, kur esu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.