Laidė kritikos strėles, kainos nepatvirtino

poceviciute tarybojeGintarė MARTINAITIENĖ

Keletą mėnesių buvo tampomasi, kol pagaliau praėjusiame tarybos posėdyje buvo patvirtinta Šakių socialinių paslaugų centro dienos socialinės globos namuose kaina. Ne kartą buvo akcentuota, kad kai bus tvirtinama ši, kartu reikia tvirtinti ir globos kainą Kukarskės globos namuose. Tai ir buvo bandoma padaryti, bet po kilusių diskusijų bei nuomonių išsiskyrimo šis klausimas, tarybos narių sprendimu, išvis neįtrauktas į darbotvarkę.

Nuotr. Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė teigė, kad jai užtenka tokio pagrįstumo, kokį pateikė Kukarskės globos namai, tačiau kai kurie nariai abejojo ne tik kaina, bet ir vedėjos kompetencija.

Tiesa, kai kuriuose komitetų posėdžiuose buvo svarstomi abu klausimai – ir Šakių socialinių paslaugų centro, ir Kukarskės. Abu klausimai buvo pristatyti ir prieš tarybos posėdį, bet prieš tvirtinant darbotvarkę klausimas dėl Kukarskės siūlytas išimti. Pasak mero Juozo Bertašiaus, argumentas, kad auditorė Dalija Rakauskienė tam nepritaria. Ji buvo iškviesta motyvus išdėstyti ir į tribūną.

„Pritariu, kad klausimas svarbus, bet ar kaina pagrįsta, atsakyti negaliu. Tam turi būti atlikti skaičiavimai, reikia įsigilinti“, – tarybos nariams aiškino auditorė.

Opozicijos tokie aiškinimai neįtikino. Bernardinas Petras Vainius teiravosi, ar visų niuansų negalima iki galo išsiaiškinti iki posėdžio. Romas Pukinskas piktinosi, kad tokiais veiksmais „demonstruojamas visiškas neįgalumas“. Abu jie pasisakė, kad abiejų įstaigų kainos turi būti tvirtinamos, „nes įstaigos prie esamo įkainio neišgyvena“.

Tačiau Violeta Simonavičienė priminė, kad Švietimo, kultūros ir sporto komitete šio klausimo išvis nebuvo ir ji išvis nežino, apie ką kalbama. Irena Haase siūlė neskubėti, viską išsiaiškinti iki galo, nes yra įsitikinusi: kol bus aiškinamasi, Kukarskės globos namai nebankrutuos. Be to, ji priminė, kad pati opozicija ne kartą pasisakė už tai, kad „klausimai iš vakaro“ darbotvarkėje neatsirastų.

Visgi daugelio kritikos strėlės smigo į Socialinės paramos skyriaus vedėją Leonorą Pocevičiūtę, nes būtent šis skyrius rengė sprendimų projektus. Vieni svarstė, ar kaltas skyriaus aplaidumas, R. Pukinskas ragino kelti kvalifikaciją, ar net imtis drastiškų priemonių, jei nesugebama išsiaiškinti tokio lygio klausimų.

„Jei tai būtų verslo įmonė, išrūktų pro kaminą“, – įžvalgomis dalijosi tarybos narys.

Situaciją iš tribūnos aiškino ir L. Pocevičiūtė. Ji pabrėžė, kad sprendimo projektas buvo parengtas laiku. Kadangi gauta neigiama auditorės išvada, administracijos direktorius Evaldas Sniečkus ant dokumento nesirašė, bet patikino, kad tai padarys, jei kainą paaiškins Kukarskės globos namai. Jie prašo, kad asmenims su sunkia negalia kaina būtų 665 eurai (buvo 593,72), senyvo amžiaus bei asmenims su negalia – 480 eurai (buvo 440,22 eurai). Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos, globos namai paaiškino ir jai to pakanka, dėl to ir teikė sprendimo projektą tarybai. Auditorė dėl kainos pagrįstumo nori išsamesnės analizės ir jai tam reikia laiko. Be to, R. Pukinskas tikino, kad kaina netgi turi būti didesnė, nes ji apskaičiuota „kuklinantis ir taupant rajono biudžetą“. Tad nerimstant klausimams bei diskusijoms į tribūną stojo pats administracijos direktorius ir pareiškė, kad tarybos narių apsisprendimo reikalas, kaip jie balsuos. Tiesiog jis dar kartą paaiškino, kad, auditorei nustačius trūkumus, išvakarėse jie buvo pašalinti. Dėl to su klausimu susipažino ne visi tarybos nariai, o išsamesnis pagrįstumas bus pateiktas vėliau.

Arvydas Šlėderis apskritai kritikavo patį kainos tvirtinimo principą ir siūlė jį keisti. Tarybos narys įsitikinęs, kad pirmiausia turi būti nustatyta kaina, o tik po to žiūrima, ar ją įrodžius, pagrindus ir suderinus reikia keisti ar ne.

„Dabar pirmiau yra išlaidos, o paskui kaina“, – kalbėjo jis.

Diskusijas nutraukė Kęstutis Smirnovas, raginęs balsuoti, kaip elgtis, nes kalbos tuo pačiu klausimu užsitęsė 45 min., nors nebuvo net patvirtinta darbotvarkė. Kaip tarė, taip padarė. Penkiems balsavus už, penkiems susilaikius ir 11 balsavus prieš, klausimas dėl Kukarskės globos kainos tvirtinimo nebuvo įtraukas į darbotvarkę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.