Vidury miesto – nelegalios elevatorių statybos?!

elevatoriai statybaGintarė MARTINAITIENĖ

Papartynų gatvėje 1, Šakiuose, kyla nauji grūdų supirkimo elevatoriai. Sukrutus kai kuriems tarybos nariams paaiškėjo, kad UAB „Litagra“ statybas vykdo be leidimo. Ne vienas iš jų teiravosi ir stebėjosi, kodėl mieste statomi tokie įrenginiai, kurių vieta užmiestyje. Kodėl nesusimąstyta apie kelių gadinimą, poveikį aplinkai ir kitus dalykus. Į tarybos posėdį atsakyti į klausimus buvo pakviesti ir įmonės atstovai. Sutapimas ar ne, bet darbai tą pačią dieną sustojo.

Nuotr. Nors statybos leidimas negautas, Papartynų gatvėje jau kyla grūdų supirkimo elevatoriai. Tiesa, darbai po tarybos posėdžio, kai įmonės atstovas buvo statomas ant blakstienų, sustojo.

Kieno „pavelijimu“?

Pirmieji šį klausimą komitetų posėdžiuose iškėlė Romas Pukinskas ir Bernardinas Petras Vainius. Jie teiravosi, kieno „pavelijimu miesto centre statomas dar vienas triukšmo šaltinis“, kai vieni elevatoriai jau stovi toje pačioje Papartynų gatvėje. B. P. Vainius klausė, koks tikslas ir logika iš visų rajono kampų į miesto centrą suvežti grūdus, o paskui juos vėl išvežti. Meras Juozas Bertašius, remdamasis asmenine patirtimi, aiškino, kad nuo tokių įrenginių sklinda didžiulis triukšmas, tad jis Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Vitos Valaitienės klausė, ar atliktas poveikio aplinkai tyrimas.

„Jei paleidžiamas vienas ventiliatorius, girdisi kitam kaimo gale. Tos technikos į kilimą neįvilksi. Ką aš besipiktinantiems žmonėms pasakysiu? Jei jau meras nežino, kad tokios statybos vykta, tai apie ką mes kalbam?! Ten visą gatvę sugriaus ir uždusins!“ – Finansų komiteto posėdyje piktinosi rajono vadovas.

Jis akcentavo, kad Papartynų gatvėje jau dabar pakanka triukšmo ir sunkiasvorės technikos, nes gatvės gale UAB „Scandagra“ superka grūdus, o apie naują statybą jis net girdėti nenori.

„Toj vietoj ir taip blogos gyvenimo sąlygos, o bus dar blogiau“, – sakė J. Bertašius.

Panašios nuomonės buvo ir kai kurie kiti tarybos nariai aiškinę, kad verslo atėjimą į rajoną reikia skatinti, bet proto ribose. Ne vienas nurodė UAB „Dojus agro“ pavyzdį, kai triukšmo nekelianti įmonė priėmė sprendimą kurtis už miesto. Kodėl esą negali to daryti ir kiti? Kylant daugiau klausimų nei yra atsakymų buvo nuspręsta į tarybos posėdį pasikviesti statybas vykdančios UAB „Litagra“ atstovus ir išgirsti atsakymus.

Leidimo neturi

Tiesa, dar prieš posėdį V. Valaitienė patikino, kad kol kas statybos leidimas neišduotas. Be tokio dokumento negali būti pradėti jokie statybos darbai, o apie darbų pradžią prieš 3 d. turi būti informuota Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Kiek žinoma, šios procedūros neatliktos, tik Architektūros ir urbanistikos skyriuje gegužės pabaigoje gautas prašymas dėl nesudėtingo, antrai grupei priskiriamo statinio statybos. Po tarybos posėdžio į tribūną stojęs UAB „Litagra“ technikos vadovas Gediminas Lanauskas aiškino, kad yra projektas, dokumentacija bei pritarimas (tačiau koks ir kieno – pasakyti negalėjo), tad esą vyksta paruošiamieji darbai. Čia tarybos nariai nenorėjo sutikti, nes svarstė, ar paruošiamaisiais darbais galima vadinti jau bekylančius elevatorius, išlietus pamatus. Tiesa, po praėjusį ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio „paruošiamieji darbai“ sustojo ir darbininkų nebematyti.

Nenori išskirtinių sąlygų

G. Lanauskas po tarybos posėdžio likusiems tarybos nariams aiškino, kad Papartynų gatvėje nebus didžiulį triukšmą keliančių džiovyklų, tik grūdų priėmimas ir atkrovimas, pastatytos specialios talpos. Jis tikino, kad objektas bus pritaikytas ne didiesiems, bet smulkiesiems ūkininkams, norintiems greičiau atlaisvinti savo transportą. Be to, kaip sakė UAB „Litagra“ technikos vadovas, įvažiavimas į objektą bus ne iš Papartynų, o iš Sodų gatvės. Tačiau meras teiravosi, ar sunkiasvorės technikos važiavimo galimybės yra suderintos su Automobilių kelių direkcija ir ar apskritai galvota apie kelių gadinimą.

„Ar mąstėt, kaip tuos grūdus išvešit? Transporto srauto per miestą tikrai neleisim. Ar skaičiavot, kad nenusidriektų eilės į pagrindinę Kęstučio gatvę? Išvis ar turit patirties? Kur tas transportas stovės? Kai būna darbymetis, paralyžiuojamas eismas. Būdavo, kad ir po parą stovi, kad išsipiltų“, – klausimą po klausimo žėrė J. Bertašius, sunkiai leisdamas įsiterpti ir kitiems.

„Planas yra apie 10 tūkst. tonų. Mes irgi rizikuojam ir nežinom, kaip pavyks. Tai priklausys nuo klientų“, – sakė G. Lanauskas.

Eglės Dragūnaitytės skaičiavimu, tai reikštų, jog į miestą turės įvažiuoti apie 400 krovininių automobilių. Suprantama, tiek pat ir išvažiuoti.

Įmonės atstovas teigė, jog bendrovė nenori jokių išskirtinių sąlygų, kaip esą ir neturi jokio tikslo varginti gyventojų.

„Manome, kad galėsime naudotis keliu Pilviškių link “, – nuomonę dėstė svečias.

„Nejau nėra apleistų teritorijų, buvusių fermų ar kitų vietų, tik miesto centras?“ – teiravosi tarybos narė.

UAB „Litagra“ atstovas tikino, kad ir ši teritorija buvo gana apleista, jo atstovaujama bendrovė valstybinę žemę išsinuomojo ilgalaike sutartimi iš AB „Šiaulių bankas“. Čia E. Dragūnaitytė nesnaudė ir iškart paviešino faktą, kad UAB „Litagra“ vadovas yra Gintaras Kateiva, kuriam priklauso ir dalis „Šiaulių banko“ akcijų. Tad tarybos narė svarstė, kad čia tikriausiai bus ne „policijos pašiūrės“ atvejis, o kur kas didesnis ryklys, ir kėlė klausimą, ar nebus susidurta su dideliu spaudimu, kad užsibrėžti tikslai būtų įgyvendinti.

Į šį klausimą svečias neatsakė, tik replikavo, kad galimas atvejis, jog, jei nebus leidimo, gali nebūti ir statybų.

Visgi aistroms, diskusijoms ir klausimams nerimstant Kęstutis Smirnovas, Raminta Bastytė ragino šį klausimą palikti atsakingoms institucijoms ir tarybai nesikišti. Meras aiškino, kad „taryba reikalinga ne tik trintukams nurašinėti“ ir ragino balsuoti už protokolinį sprendimą, kad įmonė pateiktų poveikio aplinkai vertinimą, kitus dokumentus. Tiesa, salėje tuo metu buvo belikę 13 tarybos narių, iš kurių dviem nebalsavus, o vienam susilaikius, sprendimas dėl protokolinio sprendimo visgi priimtas buvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.