Po visureigių varžybų – gyventojų pyktis dėl suniokotų kelių

kelias bunikiai
Nuotr. Taip po visureigių automobilių turizmo varžybų atrodė į Vilijos Tervainienės sodybą vedantis kelias.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Spalio 22 d. rajone vyko autosporto klubo „4x4 Šakiai“ suorganizuotos visureigių automobilių turizmo varžybos. Deja, jos nepraėjo be incidentų – Kidulių seniūnijos gyventojai bei seniūnas Mindaugas Mykolaitis kreipėsi į policiją dėl žalos atlyginimo, nes buvo suniokoti keliai. Nusiskundimų būta ir kitose seniūnijose.

Žala už 12 tūkst. eurų

Varžybose dalyvavę visureigiai, važiuodami pagal žemėlapyje nurodytas koordinates, turėjo pasiekti kontrolinius punktus, kurie buvo išdėstyti įvairiose seniūnijų vietose. Kaip pasakojo M. Mykolaitis, lietingą šeštadienio popietę jis sulaukė Jokeliškių kaimo gyventojos (Kidulių sen.) Vilijos Tervainienės skambučio, ji teigė, jog prie jos sodybos važinėjantys visureigiai gadina jau ir taip ne itin geros būklės kelią. Seniūnas nieko nelaukęs sėdo į automobilį ir vyko žiūrėti situacijos.

„Atvažiavęs bandžiau juos susistabdyti, bet tik gavau atsakymą, kad viskas suderinta su seniūnu, o aš juk nieko apie tas varžybas nežinojau. Kai pasakiau, kad aš ir esu seniūnas, buvo pasakyta, kad varžybos suderintos su rajono meru. Kiti visureigiai net nesiteikė sustoti, vienas iš dalyvių parodė vidurinį pirštą ir nuvažiavo toliau. Mūsų seniūnijoje važinėjo apie dešimt visureigių. Jie važinėjo per žmonių kiemus, kitus kelius. Kadangi dalyviai nereagavo į prašymus sustoti, iškviečiau policiją, kuriai atvykus, jie išsiskirstė. Parašiau pareiškimą dėl padarytos žalos keliams atlyginimo, kuri įvertinta 12 tūkst. eurų. Atvykę policininkai bandė važiuoti keliais, kuriais važiavo varžybų dalyviai, tačiau patys užklimpo“, – kalbėjo M. Mykolaitis.

Terminas – lapkričio 15 d.

Tiesa, visureigių gaudynės turėjo būti panašios į veiksmo filmą, mat juos buvo bandoma stabdyti automobiliais blokuojant kelią. Tačiau, kaip pasakojo M. Mykolaitis, tai irgi negelbėjo – dalyviai važiavo šlaitu, mat jiems žūtbūt reikėjo pasiekti vieną iš kontrolinių punktų.

Po kiek laiko su seniūnu susisiekė klubo „4x4 Šakiai“ pirmininkas ir renginio organizatorius Arūnas Švelnys, kuris siūlė susiklosčiusią situaciją išspręsti taikiai. Kidulių seniūnas leidosi į kompromisą ir davė terminą – iki lapkričio 15 d. atstatyti sugadintų kelių būklę.

Kidulių seniūnijai kelių priežiūrai metams laiko skiriami 6 tūkst. eurų. Už šias lėšas įprastai nugreideriuojama 50 km iš 80 km seniūnijoje esančių kelių, o už likusias lėšas perkamas žvyras.

„Už 4 tūkst. eurų vidutiniškai nuperkama apie 20 mašinų žvyro, o norint atstatyti šią žalą žvyro reikės apie 40–50 priekabų. O kur dar greideriavimas ir darbas... Pikčiausia tai, jog apie vyksiančias varžybas niekas neinformavo. Visureigiai važiavo per pačią Bunikių kaimo gyvenvietę gan dideliu greičiu, jei į gatvę būtų išbėgęs vaikas, neaišku, kaip būtų pasibaigę“, – toliau kalbėjo seniūnas.

Gyventojai pasipiktinę

V. Tervainienė bei gretimo Gečių kaimo gyventojas Gintas Alijošaitis taip pat kreipėsi į policiją ir parašė pareiškimus dėl žalos atlyginimo – V. Tervainienė padarytą žalą įvertino 1 tūkst. eurų, G. Alijošaitis – 500 eurų suma. Moteris pasakojo, kad jos dvylikametė dukra laikinai apsistojo pas Kiduliuose gyvenančią močiutę, nes mergaitė tuo keliu eidavo iki autobuso ir vykdavo į mokyklą. Dabar čia sudėtinga ir važiuoti, ir eiti pėsčiomis.

„Buvau kambaryje, ruošiau maistą ir išgirdau keistą garsą. Iš pradžių galvojau, kad ūkininkas su traktorium atvažiuoja. Išėjus į kiemą, netekau amo – matau, kaip atvažiuoja 12 džipų. Vieną stabdau, kitą, galų gale vienas sustojo ir pareiškė, kad turi leidimus“, – pasakojo V. Tervainienė.

Moteris pasakojo, kad patys namiškiai automobilį dažnai pasilieka pakelėje, juo nevažiuoja, kai mato, jog kelio būklė prastesnė. V. Tervainienė buvo nuvykusi ir pas rajono savivaldybės merą, kuris teigė apie vykusias varžybas nieko nežinąs. G. Alijošaitis pro jo kiemą einančiu keliu, kuriuo važiavo visureigiai, nors ir sunkiai, tačiau pravažiuoja. Tiesa, vyriškis pasakojo, kad varžybų dalyvių neaplenktas keliukas yra jo nuosava teritorija, nepriklausanti seniūnijai, tvarkoma iš nuosavų lėšų.

Daugiau nusiskundimų

Klubo pirmininkas A. Švelnys patvirtino, jog situacija su Kidulių seniūnu jau aptarta ir kelius sutvarkyti planuojama iki lapkričio 15 d. Kelių remontą planuojama atlikti iš klubo lėšų. Tiesa, A. Švelnio teigimu, minėtieji keliai prieš varžybas atrodė ne ką geriau nei po jų. Klubo pirmininko pasiteiravus, ar buvo apie varžybas informuoti rajono seniūnai, šis atsakė, jog įspėtas buvo tik Šakių seniūnas Dalius Jasevičius.

„Draugo“ žiniomis, nukentėjo ir Kidulių girininkijos, ir Slavikų seniūnijos keliai. Kaip patikslino Kidulių girininkijos girininkas Virgilijus Martinkevičius, žala yra minimali, tad į policiją nesikreipta. Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis teigė, jog nors ir Slavikų seniūnijai priklausantys keliai nenukentėjo, teko girdėti ne vieno Slavikų apylinkėse žemes turinčio ūkininko nusiskundimą dėl „nuvelniotų“ kelių. Tiesa, į policiją dėl to kreiptasi taip pat nebuvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.