Administracijos direktorių vaduos už solidų darbo užmokestį

snieckus cibulskiene
Nuotr. Iš pareigų pasitraukus administracijos direktoriui Evaldui Sniečkui jį vaduos jo pavaduotoja Inga Cibulskienė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Spalio 28-oji savivaldybės administracijos direktoriui Evaldui Sniečkui buvo paskutinė darbo diena savivaldybėje. Pasitraukimui iš užimamų pareigų pritarė savivaldybės taryba. Kol bus rastas naujas administracijos vadovas, jį vaduos administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė. Tiesa, ji už tai pasiprašė 60 proc. priemokos prie algos.

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius pripažino: kaip prieš pusantrų metų jis negalėjo balsuoti už administracijos direktoriaus atėjimą, nes „pateikimo forma, atėjimo kelias buvo gana neaiškus ir miglotas“, taip dabar jo ranka nekilo balsuoti už jo atleidimą.

„Galbūt šis klausimas šiandien sąmoningai paženklintas tryliktu numeriu ir jis tikai nėra mūsų savivaldybei labai geras“, – kalbėjo B. P. Vainius.

Jis akcentavo, kad tiek seniūnai, tiek administracijos darbuotojai džiaugiasi pajutę tvirtą E. Sniečkaus stuburą, kokio savivaldybei reikėjo seniai. Nors pradėjus dirbti administracijos direktoriui, kaip kalbėjo tarybos narys, buvo ir susikaustymo, ir nerimo, savo darbu jis privertė pakeisti nuomonę. Vaido Balčiūno įsitikinimu, kitam administracijos direktoriui stipriai kilstelėjo kartelę. Nors buvo klausimų, ar ne per mažai administracijos direktorių palaikė savivaldybės taryba, galbūt nebuvo jaučiama mero pagalba, tačiau administracijos direktorius nuo oficialaus pareiškimo spalio 11 d. laikėsi savo – jis traukiasi dėl to, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kreipėsi į teismą, o šis du kartus konstatavo, kad administracijos direktorius padarė administracinės teisės pažeidimą ir skyrė baudą.

„Tokiomis sąlygomis, kai negaliu vadovautis įstatymais, o jais besivadovaudamas esu pripažįstamas kaltu, nenoriu ir negaliu dirbti“, – kartojo E. Sniečkus.

Nors ir komitetų posėdžių metu buvo besiteiraujančių, ar nėra kitokių pasitraukimo priežasčių, administracijos direktorius situacijos nedetalizavo.

Irena Haase ragino nesureikšminti skirtos nuobaudos, kuri galioja tik metus, ir netgi siūlė šalių susitarimu pasirašyti susitarimą, kad E. Sniečkus pareigas eitų tol, kol būtų rastas kitas direktorius. Tačiau administracijos direktorius nesileido į kalbas, nes nuo lapkričio jo laukė kitas darbas, kitos pareigos.

„Noriu visų atsiprašyti, kad negaliu vykdyti pareigų“, – sakė E. Sniečkus.

Jis tarybos posėdžio metu sulaukė didelio palaikymo, o po patvirtinto atleidimo meras Juozas Bertašius visų vardu padėkojo už darbą, įteikė rožių, o tarybos nariai išlydėjo plojimais.

Kaip ir priklauso pagal įstatymą, administracijos direktorių vaduos jo pavaduotoja I. Cibulskienė. Tiesa, jos prašymą dėl sutikimo eiti minėtas pareigas B. P. Vainius vertino kaip atvirą šantažą. Sutikime I. Cibulskienė rašo, kad ji sutinka eiti administracijos direktoriaus pareigas, jeigu jai bus mokama 60 proc. pareiginės algos dydžio priemoka (681,21 Eur per mėnesį). Raminta Bastytė posėdžio metu teiravosi, kodėl prašoma „tik“ tokios priemokos. Tačiau I. Cibulskienė tikino, jog ji noro eiti administracijos direktoriaus pareigas neturi ir tai yra jos sąlyga. Be to, didesnė nei 60 proc. priemoka negalėtų būti pagal įstatymą.

„Direktoriaus pavaduotojo pareigybė tam ir yra, kad vaduotų visais atvejais“, – mąstė Finansų komiteto posėdžio metu B. P. Vainius.

Matyt, pati administracijos direktoriaus pavaduotoja mano kitaip. Kai kurių komitetų posėdžių metu ji pareiškė, jog jei nebus mokamas priedas, ji išeis iš darbo ir tai savivaldybei bus didelis netektis.

Meras Juozas Bertašius tarybos posėdžio metu aiškino, kad I. Cibulskienės alga bus „žymiai mažesnė“ nei administracijos direktoriaus, tačiau Finansų komiteto pirmininkė Aušrelė Pukinskienė apskaičiavo, kad skirtumas tarp administracijos direktoriaus algos ir I. Cibulskienės darbo užmokesčio su priemoka yra tik apie 10 eurų. „Popieriuje“ administracijos direktorius gauna 1937 eurus („į rankas“ – 1481 euras), jo pavaduotoja 1123 eurus („į rankas“ – 853 eurai).

„Jeigu jūs gausite 60 proc., tai jūsų alga beveik tokia pati kaip administracijos direktoriaus, nors šiaip jau vaduojant skirtumas turėtų būti“, – sakė A. Pukinskienė.

I. Cibulskienė po šio argumento pripažino, jog iš tiesų algų skirtumas yra tik „šiek tiek“.

Tiesa, kai I. Cibulskienė bus „mamadieniuose“, ją vaduos Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, kuriai numatyta 20 proc. priemoka. Niekas nedrįso garsiai svarstyti, kas būtų, jeigu I. Cibulskienė sunegaluotų ar pasiimtų nedarbingumo pažymėjimą, kurie jos darbo praktikoje nebuvo itin reti. E. Grigaitienė pripažino, kad metų pabaiga jai ypač darbinga, nes reikia dėlioti būsimą biudžetą ir ji savivaldybėje beveik apsigyvena, tad vadavimas nebuvo nei jos noras, nei siekiamybė. Tad kas šias pareigas eis ne laikinai, o nuolat? Meras viliasi, kad tinkamą žmogų ras per mėnesį. Kaip bus, parodys laikas. Gal nepasitvirtins posakis, kad nėra nieko ilgaamžiškesnio už laikina. Tiesa, apie tai, kad E. Sniečkus trauksis iš užimamų pareigų, jau kalbama nuo vasaros, tad ar nebuvo galima tinkamo žmogaus dairytis anksčiau – kitas klausimas. J. Bertašius ne kartą patikino, kad nėra taip lengva rasti žmogų, ir norintį, ir galintį dirbti administracijos direktoriumi. Šios pareigos, kaip pripažino rajono vadovas, buvo siūlytos ir Biudžeto ir turto skyriaus vedėjai E. Grigaitienei, ir A. Pukinskienei. Akivaizdu tai, kad savivaldybėje metų pabaiga nebus iš lengvųjų.

Visgi savaitės pradžia savivaldybėje buvo itin rami. Administracijos direktoriaus nėra, jo pavaduotoja „mamadieniuose“, meras pirmadienį dalyvavo teisme dėl šmeižto „Valsčiaus“ laikraštyje, o likusios savaitės skelbiama darbotvarkė mažiau nei minimali. Tiesa, dėl vykstančio remonto vienoje koridoriaus pusėje darbai taip pat buvo nelabai įmanomi. Tad viskas senąja vaga...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.