Tikisi sklandaus bendravimo ir bendradarbiavimo

koordinacine taryba
Nuotr. Tradiciškai į posėdžius susirenkanti neįgaliųjų koordinacinė taryba norėjo iš arčiau susipažinti su naująja valdžia, aptarė ir einamuosius klausimus.

Trečiadienį į posėdį rinkosi rajono neįgaliųjų koordinacinė taryba, norėjusi iš arčiau susipažinti su naująja rajono valdžia. Susitikimo metu aptarti einamieji klausimai, apie pagalbą turintiems priklausomybių kalbėjo alkoholikas Arūnas.
 
Pirmiausiai prie bendro stalo susėdusiems įvairių neįgaliųjų organizacijų atstovams esamą rajono situaciją apžvelgė meras Edgaras Pilypaitis, susitikime dalyvavo ir jo pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius. Abiem koordinacinės tarybos pirmininkė Janina Jokūbaitienė pirmojo susitikimo proga įteikė po rožę ir vylėsi, kad bendradarbiavimas tarp valdžios ir neįgaliųjų organizacijų bus sklandus. Meras trumpai papasakojo apie komitetus, jų sudėtį bei pabrėžė, kad klausiantiems, besidomintiems visuomet buvo, yra ir bus atsakyta į klausimus bei pateikta rūpima informacija. B. P. Vainius patikino, kad visas kylančias problemas bus stengiamasi išspręsti kuo operatyviau, o neieškoma būdų, kaip pasiteisinti prieš visuomenę.

Alkoholio ketverius metus nevartojantis Arūnas pasakojo apie Anoniminių alkoholikų (AA) draugijų veiklą, jos pradžią. Vyriškis trumpai pasidalijo ir savo patirtimi bei sakė besididžiuojantis savo apsisprendimu pradėti naują gyvenimą be alkoholio. Taip pat jis išdalijo lankstinukus su informacija, kur norintys galėtų gauti pagalbą. Pasak Arūno, jei žmonės neišdrįsta eiti į vietines draugijas, durys atviros ir Marijampolėje. O Šakių AA grupę jis apibūdino kaip itin stiprią.

„Reikalingas nuolatinis bendravimas su kitais, norinčiais negerti. Tai labai svarbu“, – sakė Arūnas.

Jis pasakojo, kad vienas geriantis žmogus priverčia vargti, kentėti apie 30 savo aplinkos žmonių. Tad dažnai pagalba reikalinga ne tik alkoholikui, bet ir jo žmonai, vaikams, artimiesiems. Tačiau jei pats žmogus nenorės pakeisti savo gyvenimo, visos pastangos jam padėti bus bevaisės. Kadangi Lietuvoje AA veikla skaičiuoja trisdešimtmetį, ta proga marijampoliečiai rengia ir specialią knygą.

Apie savo veiklą susirinkusiems pasakojo ir Pagyvenusių žmonių organizacijos vadovė Ona Valaitienė. Ji džiaugėsi, kad organizacijai priklauso 86 nariai, kurių vyriausiam 92-eji, o jauniausia moteris net ne pensinio amžiaus, bet labai noriai dalyvauja organizacijos veikloje. Be to, nuspręsta orientuotis ne tik į šakiečių veiklą, tad įsteigtos ir septynios grupės seniūnijose ir pradėti organizuoti išvažiuojamieji posėdžiai. Beje, ypač pasiteisinę.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė iškėlė mintį, kad pirmiausiai kylančias problemas reikėtų spręsti vietoje – organizacijose, savivaldybėje.

„Būna atvejų, kad pirmiau jūsų organizacijų žmonės kreipiasi į respublikines organizacijas, ministerijas, kontrolierius, tai kyla klausimas, kaip tada atstovaujami žmonių interesai. Gal galima pirmiau vietoje išspręsti?“ – klausimą kėlė L. Pocevičiūtė.

Kadangi ji užsiminė, jog tai liečia „Šakių vilties“ bendriją, pirmininkė Roma Dėdynienė iškart atsakė, kad šiais laikais žmonės raštingi ir laisvai gali naudotis visomis technologijomis bei siekti savo ar savo neįgalių vaikų interesų tinkamo atstovavimo. Tuo labiau, kai ne vienerius metus problemos nesprendžiamos, žmonės tai išgyvena gana skaudžiai.

„Gal kaip tik tokie raštai, atsakymai ir atveria akis bei ragina problemas spręsti operatyviau ir greičiau“, – kalbėjo R. Dėdynienė, omeny turėdama, kad ilgai sprendėsi neįgaliųjų dienos užimtumo centro steigimas Paluobiuose.

L. Pocevičiūtė patikino, kad centras veiklą turėtų pradėti nuo liepos pradžios.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.