Naumiestiečiai susėdo prie bendro stalo – problemos pabiro lyg iš kiauro maišo

naumiestis vadovai
Nuotr. Kudirkos Naumiesčio seniūnijos įmonių, organizacijų ir bendruomenių aktyvas susėdo prie bendro stalo atvirai diskusijai.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ  

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis birželio 20-osios popietę kartu su ką tik tarybos posėdyje patvirtintu vicemeru Bernardinu Petru Vainiumi nuskubėjo į Kudirkos Naumiesčio seniūniją. Čia surengtas rajono vadovų susitikimas su seniūnijos bendruomene.

Prie bendro stalo buvo pakviesti susėsti seniūnijos įstaigų, organizacijų, verslo įmonių, dviejų miesto bendruomenių vadovai, seniūnaičiai. Pasak mero E. Pilypaičio, tokio formato susitikimus, kai bus siekiama „visus pasiūlymus ir problemas identifikuoti ir užfiksuoti, o tada pradėti jas spręsti“, šiais metais numatyta surengti visose rajono seniūnijose.

Aptarė akciją

Susitikimo dalyviai pirmiausia aptarė ateinantį šeštadienį, birželio 24-ąją, Kudirkos Naumiestyje vyksiančios akcijos „Įkvėpk“ organizacinius klausimus. Šios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ akcijos „Įkvėpk“ partneriai yra Lietuvos radijas ir televizija, Lietuvos verslo moterų tinklas bei Vilniaus krizių centras. Projekto iniciatoriai nusprendė dešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių, tarp jų ir Kudirkos Naumiestyje, paskleisti žinią, kad pagalbos sulaukti įmanoma kiekvienam – reikia tik ryžto ir drąsos jos paprašyti. Kiekvienas renginio dalyvis galės gauti socialinių darbuotojų, psichologų konsultacijas, bendruomenės problemas galės aptarti su policijos atstovais. Savivaldybės meras E. Pilypaitis paragino naumiestiečius kuo aktyviau dalyvauti akcijoje „Įkvėpk“. Pasak jo, šio renginio metu bus stengiamasi parodyti konkrečius gerosios praktikos pavyzdžius ir realiai pagelbėti socialinių problemų turinčioms šeimoms ar pavieniams asmenims.

Pabiro bėdos

Antrasis ir svarbiausias rajono vadovų susitikimo su naumiestiečiais darbotvarkės klausimas – išklausyti prie bendro diskusijų stalo sukviestų naumiestiečių. Po įžanginio mero žodžio ir patikinimo, kad naujoji rajono valdžia tikrai dirbs ne už uždarų durų, o stengsis išgirsti paprasto žmogaus balsą, apie seniūnijos ir naumiestiečių pečius slegiančius kasdieninius rūpesčius atvirai prakalbo ne tik seniūnas Algirdas Stankevičius, sulaukęs bendruomenės narių pagyrimo žodžių už nuoširdų darbą, bet ir jam talkinantys seniūnaičiai. Žmonės drąsiai vardino bėdas – prasti seniūnijos keliai, trūksta šaligatvių, duobėtos gatvės, apleisti, griūvantys pastatai, keliantys grėsmę tiek vaikų, tiek suaugusiųjų gyvybei ir kt. Kaip pastebėjo seniūnas A. Stankevičius, seniūnijos teritorijoje esantys apleisti pastatai yra didžiulis galvos skausmas.

„Jau seniai seniūnija bando spręsti šią problemą, tačiau paaiškėjus, kad apleisto būsto savininkai yra užsienio, tiksliau, Baltarusijos piliečiai, rankos nusviro. Be šeimininkų žinios, nors tai ir yra fiktyvūs butų pirkimai dėl palankesnių sąlygų Lietuvos vizoms gauti, seniūnija neturi teisės kišti pirštų prie šių pastatų“, – sakė seniūnas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į itin menką seniūnijai skiriamą finansavimą kelių priežiūrai vykdyti – lėšų užtenka tik du kartus per sezoną nugreideriuoti žvyrkelius ir užpilti žvyru kelias duobes.

„Norėtume matyti investicijas ne tik į Šakius, bet ir į kitas rajono vietoves, bent jau į seniūnijų centrus. Kudirkos Naumiestyje pastaruoju metu lankosi nemažai turistų, tačiau jiems jokių paslaugų pasiūlyti negalime. Turime seniūnijoje net dvi bendruomenes, tačiau nelabai randame bendrą kalbą“, – kalbėjo seniūnijos vadovas.

Anot jo, didžiausia gėda – apleistas dr. Vinco Kudirkos paminklas ir aikštė. Pasak A. Stankevičiaus, V. Kudirkos paminklo sutvarkymas turi rūpėti visai Lietuvai, o ne tik Kudirkos Naumiesčiui. Rajono savivaldybę jau yra pasiekusi informacija, kad šiemet iš šalies biudžeto dr. V. Kudirkos paminklui restauruoti turėtų būti skirta lėšų, tačiau aikštės sutvarkyti ir vėl nežadama.

Trūksta supratimo ir susikalbėjimo

Anot seniūnaičio Vaido Bagdanavičiaus, seniūnijoje gausu problemų dėl jaunimo užimtumo, tačiau vietos verslininkų ir bendruomenės gerų idėjų dėl tam tikrų ambicijų niekaip nepavyksta įgyvendinti.

„Buvo siūloma mieste jaunimui įrengti sporto aikštelę, o ūkininkas Mindaugas Valaitis net pasiūlė dengti pusę šio projekto išlaidų, tačiau palaikymo nesulaukėme. Ir kas gi tam paprieštaravo?“ – seniūnaičio žvilgsnis nukrypo į Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorės Laimos Mockevičienės pusę.

Kultūros centro vadovė neslėpė savo nuomonės, jog sporto aikštynui įrengti siūlyta vieta nėra tinkamai pasirinkta.

„Čia kultūros centras nuolat organizuoja įvairius kultūrinius renginius, na, o patrauklių vietų būtų galima surasti ir kitur, ne vien kalbėti apie utopines svajones. Galėtų, pavyzdžiui, verslininkai imtis įrengti pliažą. Įvairių darbų yra užtektinai“, – kalbėjo L. Mockevičienė.

Naumiestietis verslininkas Vaidas Morkevičius apgailestavo, kad vietos verslui apskritai skiriama per mažai dėmesio, nepalaikomos naujos idėjos. Atvirkščiai, kartais net daromos kliūtys.

„Verslas pas mus nustumtas į šoną. Kudirkos Naumiestis neturi kavinukės, nėra apgyvendinimo paslaugų, nors turistų srautai nuolat didėja. Neturi kur susirinkti ir leisti laisvalaikį jaunimas. Gal dėl to ir bėga žmonės iš kaimo, kad į juos nekreipiamas dėmesys“, – kalbėjo naumiestietis verslininkas.

Atvirai savo nuomonę išsakė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vida Venciuvienė.

„Pati didžiausia mūsų miesto problema yra mūsų nesusikalbėjimas. Pas mus veikia net dvi bendruomenės. Kiekvienas dirba, stengiasi, bet kiekvienas stengiasi sau, todėl ir naudos miestui mažai. O juk visi turėtume dirbti dėl bendro tikslo – dėl mūsų Kudirkos Naumiesčio“, – kalbėjo pedagogė.

„Nesame blogesni negu visa Lietuva...“

Naumiestiečių atvira diskusija parodė, kad bendruomenės nariai išties pilietiški ir nuoširdžiai nerimauja dėl savo miesto bei čia gyvenančių žmonių ateities. Ne vienas diskusijos dalyvis pripažino, kad seniai reikėjo susėsti prie bendro stalo ir atvirai išsikalbėti, nes bendruomenėje vyraujantis priešiškumas ir susiskaldymas lyg pritvinkęs pūlinys kada nors turi pratrūkti. Ir, žinoma, ne viskas taip blogai, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Naumiestiečiai turi ir kuo pasidžiaugti ar net pasigirti. Vinco Kudirkos muziejaus vedėja Irena Zinkevičienė pasidžiaugė, jog po patalpų rekonstrukcijos ir ekspozicijų atnaujinimo padaugėjo muziejaus lankytojų. Kubilėlių kaimo žmonės patenkinti, kad pagaliau tvarkomas kelias ir tiesiamas asfaltas. Vyksta įdomūs kultūros renginiai, o gražios ir prasmingos iniciatyvos sulaukia seniūnijos ir vietos verslininkų paramos. Pasak Kudirkos Naumiesčio parapijos klebono, dekano kanauninko Donato Jasulaičio, naujieji rajono vadovai po šio „karštoko susitikimo“ neturėtų susidaryti blogos nuomonės apie naumiestiečius.

„Mes nesame blogesni negu visa Lietuva ir nesame labiau susiskaldę negu visa Lietuva. Tiesiog yra tas didelis suvalkietiškas noras lyderiauti, sutelkiant darbus ir dėmesį pirmiausia į save. Nors didesnio judesio mieste ir trūksta, tačiau iš tiesų visi dirba tikrai nuoširdžiai“, – baigiantis diskusijai pabrėžė aktyviai naumiestiečių bendruomenės veikloje dalyvaujantis klebonas D. Jasulaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.