Aiškinosi automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo galimybes

aiksteles komisija
Nuotr. Svarstant automobilių aikštelių išplėtimo galimybes V. Kudirkos gatvėje sulaukta pasiūlymų tiek iš gyventojų, tiek iš savivaldybės atstovų. Priimtas bendras sprendimas praplėsti esamas aikšteles patenkino visų lūkesčius.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gyventojams pasistatyti automobilį prie daugiabučių namų Šakių mieste tampa vis sudėtingiau. Pirmieji šią problemą iškėlė ir į kovą stojo V. Kudirkos gatvės 92A namo gyventojai. Jie kreipėsi į savivaldybės administraciją prašydami leisti įsigyti namui priskirtą žemės sklypą ir tvarkytis automobilių aikštelėje patiems. V. Kudirkos g. 82-ojo namo gyventojai nesutinka, kad kaimynai apsitvertų ar užsirakintų automobilių stovėjimo aikštelę. Šias problemas aiškintis ėmėsi savivaldybėje sudaryta komisija.

Išsiskyrė nuomonės

Jau prieš trejus metus V. Kudirkos gatvės 92 A gyventojai pradėjo minti valdininkų slenksčius su prašymu spręsti automobilių statymo problemą prie šio namo. Dvidešimt šio namo gyventojų bendra aikštele dalinasi dar su dviejų namų bendrijomis, todėl jų daugiabučio namo gyventojams kartais nelieka vietos mašinoms pastatyti. Pasak šio namo bendrijos pirmininko Valentino Rudoko, aikštele naudojasi ir kiti rajono gyventojai, atvažiavę į Šakius savo automobiliais. Todėl minėto namo gyventojai nutarė įsigyti namui priskirtą žemės sklypą. Su tokiu prašymu jie kreipėsi į rajono vadovus ir nori patys pasirūpinti tinkama automobiliams skirtų vietų priežiūra.

Greta esančio V. Kudirkos g. 82 numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventojai, sužinoję apie kaimynų planus, taip pat kreipėsi į savivaldybę su prašymu nepanaikinti servituto sklype, esančiame prie gretimo namo, nes ir jiems reikalingas privažiavimas ir priėjimas per šį sklypą į jiems priklausančią aikštelės dalį.

„Gyventojai praradę kantrybę problemas sprendžia subjektyviu keliu – išsiperka sklypą, siekia panaikinti jame esančius servitutus, o po to tikriausiai apsitvers ar užsirakins automobilių stovėjimo aikštelę. Argi „užsirakinę“ stovėjimo vietas aikštelėse išspręsime problemą ?.. Manome, kad vietos stovėjimui nuo to tik sumažės, nes užrakintos vietos dažnai bus laisvos išvažiavus jų „savininkams“, o kiti negalėsime ten pastatyti savo automobilio“, – tokią nuomonę savo rašte pareiškė V. Kudirkos g. 82 namo gyventojai.

Prie stalo

Rugpjūčio 22 d. prie vieno stalo susėdo abiejų daugiabučių namų atstovai, savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus sudaryta komisija ir svarstė klausimą dėl automobilių aikštelių išplėtimo galimybių prie minėtų daugiabučių. Susitikimą pradėjęs vicemeras Bernardinas Petras Vainius patikino, kad jis nuolat išgirsta šakiečių klausimus – kaip bus sprendžiama automobilių stovėjimo aikštelių problema Šakiuose.

„Turi komisija pasiūlyti racionalių sprendimo būdų, galbūt neardyti esamų žaliųjų zonų apie pastatus, bet, manau, yra galimybė prie daugiabučių namų praplėsti esančias aikšteles arba įrengti naujas. Daugiabučiai namai renovuojami ir savivaldybės paskata gyventojams aktyviau renovuotis namus būtų, kad savivaldybė skirtų lėšų ir įrengtų aikštelę, sutvarkytų žaliąsias erdves ir panašiai“, – svarstė vicemeras.

Komisijos pirmininkė, savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Laima Savukaitienė įsitikinusi, kad tiek vieno, tiek kito namo gyventojų interesai yra persipynę dėl pačios teritorijos naudojimosi. Anot pirmininkės, priimant bet kokius sprendimus, reikalingas visų gyventojų geranoriškas sutikimas.

„Mes ne apie sklypo ribas susirinkome kalbėtis, o apie aikštelių didinimą. Jei kuris namas išsipirks žemę, tai tik tvoras užsitvers. Manau, kad tvarką mieste turėtų nustatyti savivaldybė, o ne gyventojai. Mes prieštarausime bet kokiam ribų perskirstymui“, – nepasitenkinimo neslėpė V. Kudirkos g. 82 namo bendrijos „Klevas“ pirmininkas Vytas Bilskis.

Susirinkusieji pritarė, kad apskritai yra prasta šio daugiabučių kvartalo infrastruktūra, kai kurie daugiabučiai likę be stovėjimo aikštelių, greta įsikūrusios įmonės taip pat nepagalvojo apie automobilių aikšteles klientams. Vicemeras B. P. Vainius prisiminė apie ankstesnius sumanymus nugriauti arčiau V. Kudirkos gatvės įsikūrusius medinius namus, tada automobilių parkavimo problemos būtų buvę išspręstos. Toliau susitikime diskutuota, kad miesto gyventojams dar trūksta sąmoningumo ir prie daugiabučių namų jie automobilius stato kur papuola, netgi ant pievos.

Ateityje – atsiras aikštelės

„Skatindami 92 A namo renovaciją ir spręsdami 82 namo parkavimo klausimą projektuojam stovėjimo aikšteles prie šių pastatų“, – tokias išvadas padarė vicemeras B. P. Vainius.

Kaip tai realiai būtų galima įgyvendinti, susitikimo dalyviai nuėjo apžiūrėti prie daugiabučių namų. Priėję prie V. Kudirkos 80 numeriu pažymėto namo, komisijos nariai svarstė, kad galbūt šiame gyvenamųjų namų kvartale automobilių eismas ratu išspręstų automobilių parkavimo problemas. Į pokalbį įsiterpęs Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis pateikė pasiūlymą, kad ateityje prie daugiabučių namų turėtų nelikti asfalto dangos, o atsirastų trinkelės, jis patarė pasižvalgyti po kaimyninį Jurbarko rajoną, pasižiūrėti, kaip naujai renovuotame kvartale sutvarkyta aplinka.

K. Kuncaitis, apžiūrėdamas teritorijas prie minėtų daugiabučių, rodė vietas, kur ateityje galima praplėsti jau esamas automobilių stovėjimo aikšteles. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Grigaitis pastebėjo, kad įrengiant aikšteles gali iškilti problemų dėl nutiesto dujotiekio, šilumos tinklų. Pasak jo, reikėtų pagalvoti, ar projekto įgyvendinimui netrukdys prie daugiabučių esantis šlaitas. V. Bilskis siūlė praplėsti aikšteles, galbūt išrovus menkaverčius krūmus ar medžius, kiti siūlė padaryti pravažiavimą tarp V. Kudirkos 82 ir 92 namų. Pasižvalgius po šią teritoriją matyti, kad prie pat V. Kudirkos gatvės gyvenantys gyventojai taip pat automobilius stato, kaip kas išmano. Pasak K. Kuncaičio, iš jų taip pat norėtųsi geranoriško bendradarbiavimo sprendžiant viso kvartalo automobilių parkavimo problemą.

Gyventojams žymiai sunkiau rasti vietą pastatyti automobilį vakarais ir savaitgaliais. Kyla klausimas, kodėl V. Kudirkos 102 namo gyventojai automobilių nestato turgelio vietoje įruoštoje aikštelėje. Pasirodo, čia stovi ženklas, ribojantis automobilių stovėjimą nuo 22 iki 6 val.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.