Pertvarkos viražai su kaip kurią dieną pareigose matomais specialistais

girdauskas lrt
Nuotr. Kai kuriems kraštiečiams pro akis nepraslydo reportažas iš Vilniaus knygų mugės, kuriame turėdamas nedarbingumo pažymėjimą knygos pristatymo klausėsi Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas (antras iš kairės). Administracijos vadovai sudvejojo, ar sirgdamas jis gali dalyvauti viešuose renginiuose.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės administracijos struktūrai tarybos nariai pritarė sausio 26 d. Nors ne kartą buvo akcentuota, kad iki vasario 15 d. bus įteikti įspėjimo ar atleidimo lapeliai tų skyrių ar padalinių (seniūnijų) darbuotojams, kuriuos pertvarka palies, tačiau iki šiol nė vienas darbuotojas jų negavęs. Pasirodo, juos gaus tik tie žmonės, kurių administracija nemato naujojoje komandoje, kai kurie turi nedarbingumo pažymėjimus.

Pareigybių naikins vienetais

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius spaudos konferencijos metu informavo, kad šiuo metu savivaldybės Darbo tarybai pateikti skyrių nuostatai ir pareigybiniai aprašymai. Pranešimus apie tai, kad naikinama pareigybė, gaus tik konkretūs žmonės ir jų, kaip sakė D. Grincevičius, bus vienetai. Kiti pasirašytinai gaus pranešimus apie struktūrinius pertvarkymus, nors esą žodžiu, kas į kurį skyrių pereis ir kas keisis po balandžio 1 d., žino visi.

Kalbėdamas apie naikinamas pareigybes administracijos direktorius informavo, kad viena iš jų bus naikinama Žemės ūkio skyriuje, nes esamos tiesiog dubliuojasi.

„Kai pradėjome aiškintis, tos pareigybės kaip Siamo dvynės“, – sakė D. Grincevičius, įvardijęs, kad šiuo metu jas užima Rimantas Valiukas ir Vaida Skaizgirienė.

Kuris specialistas liks be darbo, neįvardyta, tik užsiminta, kad jis turi nedarbingumo pažymėjimą, tad galima daryti prielaidą, kad R. Valiukas, kuris šiuo metu ir turi nedarbingumą.

Taip pat iš seniūnijų Žemės ūkio skyriaus žinion pereis žemės ūkio specialistai. Be to, jų mažės ir liks 6,5 etato, tai atleidimų nebus išvengta ir šioje srityje. Toks siūlymas esą gimė pačios Žemės ūkio skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės iniciatyva.
Bendrajame skyriuje nebeliks archyvaro pareigybės bei inžinieriaus-informatiko.

Nenori būti vedėjais

Tačiau, kaip sakė D. Grincevičius, pats sunkiausias darbas, kuris šiuo metu ir vyksta, tai pokalbiai su kandidatais į skyrių vedėjus.

„Pokalbiai vyksta su keletu žmonių. Iš vieno gavau atsakymą – neigiamą. Dėl to labai gailiuosi. Nenoriu pavardėmis įvardyti, kad nebūtų spaudimo, žmonės patys savarankiškai galėtų apsispręsti, priimti sprendimus“, – tikino administracijos direktorius, vėliau atskleidęs, kad kandidatas atsisakė naujojo Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pareigų.

Būtent tokių aplinkybių, kad specialistai atsisakys pareigų, D. Grincevičius sako ir nebuvo numatęs, tad lyg ir bando atsiimti anksčiau sakytus žodžius, kad iš šono tikrai niekas nebus priimta. Jei siūlomų pareigų atsisakys ir kiti galimi kandidatai, gali susiklostyti taip, kad tiesiog nebus kam vadovauti skyriams. Tada situacija galėtų būti sprendžiama tarnybinio kaitumo būdu, tai reiškia, jog kandidatą tiesiog pasiūlytų Valstybės tarnybos departamentas iš savo rezervo. Čia jau administracijos direktorius, pats formuojantis komandą, faktiškai neturėtų jokios valios, nes specialistas galėtų atvykti iš Kauno, Jurbarko ar bet kurio kito krašto.

Dėl to D. Grincevičius apgailestauja, nes sako, jog savivaldybės administracijoje yra daug puikių žmonių, tačiau jie kažkodėl nenori imtis iniciatyvos, galbūt gąsdina atsakomybė.

Visgi ir meras Edgaras Pilypaitis, ir administracijos direktorius ne kartą pabrėžė, kad pertvarkos tikslas ne atleidinėti žmones, bet efektyvinti darbą, pokalbiai galimi su visais specialistais.

Gailisi nepaskyręs anksčiau

Galima suprasti, kad nemažai ką efektyvinti reikia dažnai linksniuojamame Regioninės plėtros skyriuje, tačiau neįvardijama, kokie konkretūs pareigybiniai pakeitimai čia įvyks.

„Projektų vykdymas – labai atsakingas laikotarpis ne tik dėl pinigų, bet ir dėl terminų. Yra projektų paraiškų pateikimai. Pavyzdžiui, vieno projekto paraišką turime pateikti jau rytoj (kovo 1 d.) ir tik prieš savaitę sužinome, kad faktiškai niekas nebuvo daryta nuo pernai lapkričio“, – sakė meras, pabrėžęs, kad ir jam pačiam tenka derinti, aiškintis techninius niuansus.

Administracijos vadovai gerų žodžių negaili neseniai tris projektus perėmusiam Ūkio skyriaus specialistui Aurimui Staugaičiui.

„Labai džiaugiuosi šiuo specialistu“, – įvardijo administracijos direktorius, apgailestavęs, kad anksčiau jo nepaskyrė atsakingu už kai kurių projektų įgyvendinimą.

Kaip didžiausius A. Staugaičio pliusus administracijos vadovai įvardijo atsakingumą, techninį mąstymą, tad šiam specialistui šiuo metu košės, privirtos bei užmaišytos visai ne jo, tenka srėbti nemažai...

Nedarbingumo viražai

Nuo vasario 21 d. nedarbingumo pažymėjimą turi ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, tad teiraujuosi administracijos direktoriaus, ar šį žmogų jis mato savo komandoje.

„Kaip kurią dieną“, – sako jis.

Vadovai svarsto, ar tikrai skyriaus vedėjas stipriai negaluoja, ar čia yra ir tam tikro sabotažo.

„Datos labai įdomiai sukrenta, nes iki kovo 1 d. turime pateikti pataisytą paraišką, o nedarbingumą turi nuo vasario 21 d.“, – svarstė meras.

Be to, kai kuriems kraštiečiams pro akis nepraslydo ir televizijoje matytas reportažas iš Knygų mugės, kuriame turėdamas nedarbingumą įdėmiai knygos pristatymo apie Just. Marcinkevičių klausėsi būtent V. Girdauskas. Tad ir administracijos vadovai svarstė, ar jis pats galėjo iki Vilniaus nuvairuoti, ar sveikata pagerėjo, tačiau išsamiau vertinti savo pavaldinio veiksmų nenorėjo.  

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus specialistas Saulius Jarmalis aiškina, kad dalyvavimas tam tikruose renginiuose turint nedarbingumo pažymėjimą turi remtis sveiko proto kriterijais.

„Esmė, kad jeigu tu turi nedarbingumą, tu turi tausoti sveikatą ir stengtis greičiau pasveikti. Negali lankytis ten, kur kyla rizika ilgiau sirgti, bet, aišku, jei nueisi į vaistinę vaistų, nieko tokio“, – komentavo specialistas, pridūręs, kad pramoginiai renginiai, ko gero, būtų traktuojami kaip pažeidimas.

Kiekvieno atvejo galimas individualus nagrinėjamas, tačiau čia, kaip kalbėjo specialistas, nuošalyje neturėtų būti ir pats darbdavys, kuriam irgi turėtų rūpėti, ar jo darbuotojas tikrai gydosi ir siekia grįžti į darbą. Tiek darbdavys, tiek bet kas kitas gali „Sodrai“ pranešti apie galimą pažeidimą, geriausiai su tam tikrais įrodymais, kad būtų priimtas sprendimas, galimas net nedarbingumo stabdymas, pinigų išieškojimas, paties gydytojo, išdavusio pažymėjimą, patikrinimas.

Ne iš blogiausių

Pertvarka nepalies Švietimo ir sporto skyriaus, nors jame yra tam tikrų nerašytų taisyklių, kad štai galbūt negalima naikinti kažkurio skyriaus ar pan., nes „direktoriui iki pensijos dveji metai“.

Meras pripažįsta, kad šiame skyriuje būta nemažai stagnacijos, kai kurie struktūriniai pertvarkymai, pavyzdžiui, jungtinės mokyklos, o ne skyriai, galėjo būtų įgyvendinti seniai. Tačiau situacija yra, kokia yra, kai kurių neišvengiamų žingsnių, kaip Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro pertvarkos, imamasi dabar.

„Šis vedėjas tikrai ne iš blogiausių vedėjų. Dabar stengiasi. Galbūt neturėjęs anksčiau iniciatyvos ar laisvių, daug teisių, bet dabar mes suteikiame, tik gal ne taip greitai viskas vyksta“, – sakė administracijos direktorius.

„Kai mes saugom funkciją ne dėl to, kam ji yra teikiama, o kas ją teikia, negerai“, – mintimis dalijosi rajono vadovas.

Pertvarka turėtų būti įvykdyta iki balandžio 1d. D. Grincevičius tikisi, kad į terminus tikrai tilps.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.