Opozicija siekia būti ir su vardais, ir su veidais

opozicija rauktiene
Nuotr. Zanavykų frakcijos seniūnė Rima Rauktienė, kaip ir kiti frakcijos nariai, apgailestavo, kad opozicija negirdima, netgi menkinama, tad ir inicijavo spaudos konferenciją, kurioje išsakė savo nuomones.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį antradienį į spaudos konferenciją pakvietė opozicinės Zanavykų frakcijos nariai. Pasak frakcijos seniūnės Rimos Rauktienės, mintis surengti konferenciją kilo iš noro išsakyti susikaupusį nesmagumą ir noro žmonėms išdėstyti savo poziciją. Tad visi frakcijos nariai, pasirinkę skirtingas sritis, išsakė savo nuomonę vienais ar kitais rajonui opiais klausimais, nepraleisdami progos įkąsti valdančiajai daugumai bei savivaldybės administracijai.

Pirmiausiai R. Rauktienė priminė, kaip išsiskyrus nuomonėms bei vertybių suvokimui rajono taryboje prieš metus susiformavo Zanavykų frakcija, ir pridūrė, kad atsiskyrimas nuo valdančiosios daugumos buvo sąmoningas ir apgalvotas žingsnis. Opozicija, pasak frakcijos seniūnės, yra reiškinys, nuomonių išsakymas, diskusijų iškėlimas ar netgi kritika, kurioje irgi gali gimti pati tikriausia tiesa. Tik, deja, frakcijos narių nuomone, žvelgiant į mūsų rajoną, matyti, kad tiesa sunkiai gimsta, nes opozicija esą sunkiai ar visai negirdima.

„Galėtume duoti daug naudos, jei būtume girdimi“, – tikino frakcijos seniūnė.

Beje, opozicijoje esantys nariai sakė jaučiasi ne tik negirdimi, bet netgi menkinami.

„Be to, esant net devyniems nariams opozicijoje kažkaip nesinori galvoti, kad neturime mums pritariančių žmonių, kad neturime jokių žinių, kad neturime patirties, kad neturime protingų pasiūlymų ir kad tiesiog neturime vardų ar savo veidų <...> Savo atžvilgiu jaučiame labai dažnai įvairių kaltinimų, menkinimo, žeminimo, todėl ir panorome šiandien išsisakyti“, – susitikimo tikslą įvardijo R. Rauktienė, kitus frakcijos narius raginusi pasisakyti pagal skirtingas sritis.

Beje, pasakymas apie beveidžius ar bevardžius yra iš mero Edgaro Pilypaičio praėjusių metų rugsėjo mėnesio interviu „Savivaldybių žinioms“. Nors tai nebuvo pasakyta tiesiogiai apie opoziciją, jie šį pasakymą prisiėmė sau.

Ramūnas Kaunas ir Juozas Puodžiukaitis kalbėjo žemės ūkio, tiksliau, žemės mokesčio klausimais ir apgailestavo, kad į jų skaičiavimus ir siūlymus šį mokestį mažinti nebuvo atsižvelgta.

„Kategoriškai priešinosi, kad nereikia to mokesčio mažinti, o šiemet iškilo klausimas, kad jau vis vien šitą mokestį reikės mažinti“, – sakė J. Puodžiukaitis.

Aušrelė Pukinskienė į rajono valdžios sprendimus bandė pažiūrėti ne tik per finansinę prizmę. Ji sakė, kad, žiūrint iš šalies, atėjus naujajam merui susiformavo tikrai nebloga komanda tarp tų, kurie turi darbinę patirtį ir tų, kurie jauni, ambicingi ir nori kažką padaryti. Esą subalansuoti tokios komandos veiksmai duotų gerą rezultatą, bet apgailestavo, kad dažnai viršų ima jaunatviškas karštakošiškumas, „kai norima per dieną ar porą mėnesių nuversti kalnus“.

„Rajono reikalus tvarkyti – tai ne pavardę ant mero kabineto rinkimų naktį pakeisti“, – rėžė A. Pukinskienė, ėmusi konkrečiais pavyzdžiais vardinti, jos nuomone, entuziastingus administracijos vadovų veiksmus ir projektus.

Pirmasis – nepavykusi seniūnijų pertvarka, kai tik po kelių mėnesių blaškymosi buvo nuspręsta ją atidėti, nors J. Puodžiukaitis nuo pradžių aiškino, kad pertvarka nepavyks, nes tiesiog nėra teisinės bazės tai pasiekti. Antrasis toks projektas, A. Pukinskienės nuomone, savivaldybės administracijos pertvarka. Ji pasigedo ir naujųjų skyrių funkcijų, ir specialistų pareigybinių aprašymų. Taip pat savo pasisakyme tarybos narė nemažai dėmesio skyrė vasarį patvirtintam savivaldybės biudžetui, mat opozicija šiuo klausimu susilaikė, tad svarbiausias metų dokumentas patvirtintas už balsavus 11 tarybos narių iš 19. Vienas iš opozicijos argumentų, kad nebuvo balsuota už atskiras programas, o kartu už visą biudžetą, nors Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) savivaldybėms raštu dar vasario 9 d. buvo priminusi apie tarybos narių pareigą šiuo klausimu vengti interesų konflikto. Tačiau, opozicijos įsitikinimu, biudžeto nesiūlyta skaidyti programomis ir balsuoti už jas atskirai, ko gero, tik todėl, kad joms būtų nepritarta.

„Meras žinojo, ką daro, bet tai nėra sąžininga“, – sakė A. Pukinskienė, pridūrusi, kad stipriai sumaišytas ir sumaltas buvo klausimas ir dėl žemės mokesčio, tad ji svarstė, ar tikrai visi tarybos nariai suprato, už ką konkrečiai balsuoja.

Tautvydas Šukys trumpai aptarė savivaldybės administracijos vykdomus projektus ir džiaugėsi, kad jie juda, nors esą daug informacijos nutylima ir jau sužinomas tik faktas. Būtent informacijos trūkumas, kaip vėliau pripažino jis, kartais apriboja ir darbo kokybę. Tiesa, jam kliuvo ir tai, kad skyriuje, kuris atsakingas už investicijas ir projektų įgyvendinimą, užsienio kalba tegali dirbti ir susikalbėti tik du žmonės.

Arūnas Tarnauskas kalbėjo apie verslo reikalus, džiaugėsi patvirtinta strategija, tik apgailestavo, kad iki šiol neaišku, kas už ją atsakingas, tad „ir šitas geras planas gali užsivelt“. Džiugu, pasak jo, kad verslininkai tampa aktyvesni, nes kur kas didesnė negrąžintinos paramos paklausa. Gražių žodžių jis negailėjo ir Turizmo ir informacijos centrui, kuris pripažintas kaip vienas sėkmingiausių, o tai kaimiškai vietovei tikrai išskirtinis įvertinimas. Be to, jo žodžiais, centro direktorė Ieva Bernotaitė sugeba apjungti tiek paslaugų tiekėjus, tiek savivaldą, siekdama viešų ir privačių resursų tinkamo išnaudojimo.

„Per šią įstaigą rajonas gali geriau atrodyti“, – mano A. Tarnauskas.

Mindaugas Tarnauskas savo dėmesį skyrė savivaldybės valdomoms įmonėms ir dalijosi nuomone, esą valdymas kai kuriose nėra efektyvus. Čia jis paminėjo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ ir pridūrė, kad savivaldybės administracija tik po gero pusmečio sugebėjo paskelbti konkursą vadovo pareigoms užimti. Jis sakė, jog apskritai turėtų vykti glaudesnė diskusija ir su pačia bendruomene, ir administracija, kad „matytume, kur eina rajonas ir savivaldybės valdomos įmonės“.

Pirmą kartą Zanavykų frakcijos inicijuota spaudos konferencija, kaip ir tarybos posėdžiai, transliuota „youtube“ kanalu, tiesiogiai savo „Facebook“ paskyroje ją transliavo ir M. Tarnauskas. Ar tokio pobūdžio konferencijos taps tradicija, ar tai vienkartinis susikaupusių nesmagumų išsakymas, R. Rauktienė sakė kol kas pasakyti negalinti. Tiesa, gegužės 7 d. frakcijos nariai, ieškodami atsakymų į jiems rūpimus klausimus, inicijavo susitikimą su administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi, tad tai ne pirmas jų aktyvumo proveržis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.