Į savivaldybės gydytojos darbą – kritikos strėlės

pukinskienes
Nuotr. Tarybos narė Aušrelė Pukinskienė pažėrė daug kritikos dėl savivaldybės gydytojos Evelinos Domeikaitės-Dovydaitienės paruoštų sprendimo projektų ir prašė pasižiūrėti rajono vadovų, kaip dirba administracijos specialistai.
Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusią savaitę prieš rajono savivaldybės tarybos posėdį komitetai, kaip įprastai, aptarė darbotvarkės klausimus. Daug diskusijų kilo dėl viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų 2018 m. veiklos užduočių, kurias parengė savivaldybės gydytoja Evelina Domeikaitė-Dovydaitienė, nustatymo.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje tarybos narė Aušrelė Pukinskienė E. Domeikaitei-Dovydaitienei turėjo daug klausimų dėl sveikatos priežiūros įstaigų veiklos užduočių parengimo – kas jas surašė, ką surašė ir kokiu pagrindu buvo remtasi?

Savivaldybės gydytoja patikino, jog rėmėsi sveikatos apsaugos ministro 2018 m. gegužės 9 d. įsakymu, tačiau tarybos narė pateikė keletą argumentų, kodėl dėl to abejoja.

„Ar jūs tikrai žiūrėjote, ką sveikatos įmonės įsirašė? Kodėl Gelgaudiškio ambulatorija įsirašiusi 11 proc. valdymo išlaidų, kai pagal ministro įsakymą negali viršyti 10,33 proc.? Kas yra viršiau – ministro įsakymas ar ambulatorijos sprendimas? Jūs privalote kontroliuoti ar neprivalote? Jūs žiūrėjote ar nežiūrėjote, kas čia yra parašyta? Ar jūs žiūrėjote, kas yra Gelgaudiškio ambulatorijos užduotyse? Apskritai, ką jūs žiūrėjote? Dėl informacinių technologijų įdiegimo, ką šita ambulatorija pateikė? Turi būti 50 proc. kompensuojamų vaistų receptų išrašoma internetu. Kur šita pozicija?“ – klausinėjo ji E. Domeikaitės-Dovydaitienės.

Savivaldybės gydytoja teigė, kad kompiuterinės technologijos atsinaujins tik tada, kai pagal ES finansuojamą projektą bus gauta kompiuterinė įranga, be to, kartais ministro įsakymas gali prasilenkti su realybe. Tačiau A. Pukinskienė įsitikinusi, kad tokiu atveju tarybos nariai turi būti informuojami, jog čia tvirtinamos veiklos užduotys ne tokios, kokios numatytos ministro įsakyme, nes ten yra labai aiškiai nurodyta, kas kategoriškai turi būti išpildoma, kas nekategoriškai.

„Dar vienas dalykas – Šakių ligoninė. Ką galite pakomentuoti dėl lovadienių?“ – toliau aiškinosi tarybos narė.

E. Domeikaitė-Dovydaitienė atsakė, kad lovadienių skaičius turi būti nurodytas pagal ministro įsakymą.

„Tai ką jūs teikiate tarybai? Su kuo tai suderinta? Kas dėjo parašus? Kas atsako už sprendimo projektą?“ – neatlyžo A. Pukinskienė.

Savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis pritarė tarybos narei teigdamas, kad savivaldybės gydytoja yra pirminė grandis, pro kurią turi praeiti visa informacija tiek merui, tiek ir administracijos direktoriui dedant parašus ant pateikto sprendimo projekto.

A. Pukinskienė sakė, kad turinti ir daugiau klausimų E. Domeikaitei-Dovydaitienei, tačiau mato, kad ji absoliučiai nepasiruošusi į juos atsakyti, tad prašė atidžiai pasižiūrėti, kokias veiklos užduotis jai pateikė rajono sveikatos priežiūros įstaigos ir jas pagal poreikį koreguoti.

„Kai buvo tvirtinamos rajono sveikatos priežiūros įstaigų ataskaitos, buvome informuoti, jog rodiklių negalima pridėti, nes nėra sveikatos apsaugos ministro įsakymo. Jis buvo pasirašytas gegužės 9 d., o mes susirinkome birželio 20 d., tad laiko viską suderinti buvo tiek ir tiek. Aš prisipažinsiu, man žiauriai pikta, kad tarybos nariams teikiamas šitoks šiukšlynas. Jei negalite pasakyti elementarių dalykų, tai apie ką čia šnekame...“ – pyko A. Pukinskienė, prašydama vadovų pasižiūrėti, kaip dirba savivaldybės administracijos specialistai.

Tarybos narys Arūnas Tarnauskas pritarė A. Pukinskienei, kad iki posėdžio viskas turi būti pataisyta taip, jog neprieštarautų naujai pasirašytam sveikatos apsaugos ministro įsakymui, o jei būtų kokių neatitikimų, pateikti perspėjimą. Tam pritarė E. Pilypaitis, Irena Haase ir kiti nariai.

E. Domeikaitė-Dovydaitienė teisinosi, kad laiko paruošti sprendimų projektams buvo ne tiek ir daug. Be to, rajono sveikatos priežiūros įstaigos mėtėsi tarp abiejų ministro įsakymų – vieni rėmėsi naujuoju, kiti senuoju įsakymu ir gavosi painiava.

Iš vakaro prieš posėdį tarybos nariams buvo išsiuntinėti pataisyti sprendimų projektai dėl viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų 2018m. veiklos užduočių nustatymo. Posėdžio metu A. Pukinskienė pasiteiravo E. Domeikaitės-Dovydaitienės, kas trukdė jai teisingai sprendimus pateikti iš pat pradžių.  

„Ne tik aš, bet ir kitų šalies savivaldybių specialistai buvo suklaidinti, nes vienu metu galiojo du įsakymai – ir senasis, pasirašytas 2011 m., ir naujasis. Senasis įsakymas nustojo galioti tik šių metų gegužės 30 d.“, – patikino savivaldybės gydytoja.
Už pakoreguotus sprendimų projektus dėl viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų 2018m. veiklos užduočių nustatymo tarybos nariai balsavo vienbalsiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.