Šakius aplankė tausoti aplinką skatinantis namas

darnus namai
Nuotr. Į autobusą-namą ant ratų užėję šakiečiai galėjo apžiūrėti interjerą, kuris sukurtas iš senų, antram gyvenimui prikeltų daiktų.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Tris mėnesius per Lietuvą keliaujantis autobusas-namas ant ratų antradienį ryte apsilankė Šakiuose J. Lingio parke, o po pietų ir Gelgaudiškyje Turgaus aikštėje. Autobuso interjeras sukurtas iš senų daiktų, kurie prikelti antram gyvenimui – užėjus į namą gali išvysti iš senų arbatinukų pagamintus šviestuvus, prisėsti ant iš krovinių padėklų sumeistrautos sofos ar savo atvaizdą pamatyti iš lėkščių pagamintame veidrodėlyje.

Projekto „Darnūs namai“ koordinatorė Karolina Derbutaitė pasakojo, kad Aplinkos ministerija inicijavo atsakingą vartojimą skatinantį projektą, kurio metu bus surengta 120 renginių-socialinių akcijų, o kelionė į Šakius – 87-oji.

Pirmiausiai kiekvienas norintis galėjo užeiti į unikalų namą ant ratų, kuriame kiekvienas daiktas sukurtas iš įvairių nebenaudojamų, bet perdarytų ir atnaujintų daiktų. Išties sunku patikėti, kad stilingas, šalia iš krovinių padėklų sukonstruotos sofos stovintis šviestuvas pagamintas iš ričių nuo siūlų, o stalinė lempa – iš senos tarkos, staliukas – iš žurnalų, iš ritinėlių ar seno lagamino, o veidrodis ir rūbų kabykla sumeistrauta iš senų durų, sieną puošia „ragai“ iš senos dviračio sėdynės ir rankenų... Pasak K. Derbutaitės, kuriant interjerą nemažai prisidėjo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentai, o daugelį daiktų tiesiog padovanojo žmonės. Projekto koordinatorė tikino, kad projektu siekiama atsakingai vartoti ir galvoti tiek prieš perkant, tiek prieš išmetant daiktus. Ji sakė, kad dažnai žmonės net nežino, ką būtų galima padaryti iš vieno ar kito seno daikto, tačiau prikėlimo antram gyvenimui idėjų išties nemažai. Patarimų buvo pasirengusios duoti ir pačios koordinatorės, idėjų pasisemti galima apžiūrėjus namą. Dažnas namą aplankęs smalsuolis, pasak pašnekovės, bent jau koordinatorėms žada, kad grįžęs namo irgi kažką gamins.

„Kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir sukauptas senienas paversti naujais, vertingais daiktais“, – įsitikinusi pašnekovė.

Ji sakė, kad kiekviename mieste namą aplanko apie 100 smalsuolių.

Savo žinias aplinkosaugos srityje buvo galima pasitikrinti viktorinoje, ypač jaunimą traukė interaktyvios veiklos, kur reikia išrūšiuoti atliekas į atitinkamus konteinerius, taip pat siūlyta pasidomėti receptais, ką skanaus galima pasigaminti iš maisto likučių.

Būtent išmetamas maistas, tiksliau, jo kiekis – dar viena opi problema. Pasak K. Derbutaitės, apskaičiuota, kad kiekvienas per metus išmetame apie 33 kg maisto, tad prie autobuso buvo pastatytas pilnas maisto pirkinių vežimėlis, kad vizualiai galėtume įvertinti, kiek tai yra.

„Galbūt rajonų gyventojai dar gyvūnėliams atiduoda, bet mieste tikrai daug maisto išmeta“, – konstatavo projekto koordinatorė.

Šalia keliaujančio namo veikė ir specialios kūrybinės dirbtuvės, kur buvo ne tik aiškinama, kaip ir ką iš senų daiktų pagaminti, bet siūlė gaminti patiems, mokė pinti apyrankes, rodė, kaip pagaminti pirkinių maišelį ir pan.

Pasak K. Derbutaitės, norėdami turėti švarią aplinką, turime ko pasimokyti, bet visgi ji mano, kad judame atsakingo vartojimo link.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.