Voveriuose slūgsta nesantaikos vėjai

voveriai simokaityte
Nuotr. Voverių bendruomenės centro „Jotija“ pirmininkei Andželikai Simokaitytei (stovi) antrąkart organizuotame ataskaitiniame susirinkime pagaliau pavyko pristatyti metines veiklos ir finansinę ataskaitas.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Voverių bendruomenės centre „Jotija“ po truputį rimsta įsisiūbavę nesantaikos vėjai. Praėjusį penktadienį vykusiame pakartotiniame ataskaitiniame susirinkime pagaliau patvirtinta naujosios bendruomenės pirmininkės Andželikos Simokaitytės metinės veiklos ir finansinė ataskaitos, priimta į bendruomenę ir valdybą naujų narių, sutarta su buvusia pirmininke Elena Pocevičiene, kad iki liepos 1 d. naujai pirmininkei bus perduotas turtas ir dokumentai.

Patvirtinta ataskaita
Kurį laiką buvo galima viešai stebėti, kaip nesutaria Voverių bendruomenės „Jotija“ naujai išrinkta pirmininkė A. Simokaitytė ir nauja valdyba su buvusia vadovybe. Praeituose bendruomenės susirinkimuose skambėdavo tik kaltinimai ir drabstymaisi purvais dėl bendruomenei priklausančio turto. Tačiau paskutiniame ataskaitiniame bendruomenės susirinkime, vykusiame Joninių išvakarėse, atrodė, kad žmonės pagaliau suprato, jog reikia paisyti ne savo interesų ir ambicijų, o dirbti bendruomenės labui. Susirinkimui vadovavusi Jurgita Gabraitienė visą vakarą stengėsi, kad nebūtų nukrypta nuo darbotvarkės klausimų ir kilusios susirinkusiųjų emocijos čia pat būtų apmalšintos. Pagaliau pavyko pristatyti bendruomenės pirmininkės metines veiklos ir finansinę ataskaitas, kurios apima laikotarpį nuo 2017 m. rugpjūčio 4 d. iki 2017 m. gruodžio 31 d. Iš 33 bendruomenės narių tąkart į susirinkimą atėjo 15, tačiau pabaigoje buvo gauti ir vienbalsiai patvirtinti 30-ties naujų narių prašymai priimti į bendruomenės gretas. Po kelių dienų bendruomenės pirmininkė gavo du prašymus iš Silverijaus Čižeikos ir jo žmonos, kad šie nori palikti bendruomenės centrą. Ilgus metus už bendruomenės baidarių nuomą atsakingas S. Čižeika susirinkime pabrėžė, kad kuo greičiau nori perduoti inventorių ir atsakomybę kažkam kitam, nes jis nenori ir negali dėl sveikatos būklės daugiau atlikti šio darbo.

Susirinkimo metu taip pat patvirtintas ir valdybos nario Juliaus Stakės prašymas išeiti iš valdybos, tačiau likti bendruomenės nariu. Vietoj jo į valdybą priimta nauja narė – Inga Rankauskienė.

Tarp savo per trumpą vadovavimo laiką nuveiktų bendruomenės labui darbų A. Simokaitytė pristatė bendruomenės „Jotija“ pagalbą organizuojant vasaros stovyklą „Drąsios voverės“, kurią jų seniūnijoje rengė Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras ir Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. Pasak pirmininkės, bendruomenė stovyklautojams leido naudotis visu bendruomenės inventoriumi ir patalpomis, beje, užimtumo vasarą turėjo ir prisidėjęs prie stovyklautojų Voverių jaunimas.

Taip pat praėjusiais metais bendruomenė organizavo kalėdinę vakaronę, į kurią galėjo ateiti visi, net ir ne bendruomenės nariai su šeimomis.

Apžvelgti finansai
Pristatydama finansinę ataskaitą pirmininkė A. Simokaitytė sakė, kad bendruomenė turi dvi sąskaitas – vienoje yra pinigai, gauti įgyvendinant įvairius projektus, o kita sąskaita yra einamoji, kur įnešamos už įvairias vykdomas veiklas gautos pajamos.

Metų pradžioje projektinėje sąskaitoje buvo 355 eurų likutis ir tais pačiais metais dar gauta parama žaidimų aikštelei įrengti. Metų gale šioje sąskaitoje pinigų neliko.

Einamojoje bendruomenės sąskaitoje metų pradžioje buvo 235 eurai, vėliau prie šios sumos prisidėjo pajamos už bendruomenės inventoriaus nuomą, fizinių asmenų aukos, surinktas nario mokestis ir paaukoti 60 eurų nuo 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Bendra suma susidarė 760 eurų. Anot bendruomenės pirmininkės, didžioji šių pinigų dalis teko mokesčiui už elektrą ir transporto išlaikymui (traktoriukui žolei pjauti). Metų gale einamojoje sąskaitoje ir kasoje bendruomenė turėjo 73 eurus. Kaip sako „Jotijos“ vadovė, ateityje ji žada taip pat išsamiai nariams teikti ataskaitas apie gautas ir išleistas bendruomenės pajamas. Išklausiusiems pirmininkės finansinės veiklos ataskaitą bendruomeniečiams kilo klausimas, kodėl į bendruomenės sąskaitą įnešta labai maža suma už vandens valčių nuomą – tik 20 eurų. Salėje buvęs už šią veiklą atsakingas S. Čižeika sakė, kad 80 proc. pajamų, gautų už šį darbą, pagal su buvusia bendruomenės pirmininke pasirašytą sutartį atitenka jam kaip užmokestis. Taip pat plaukiojimas valtimis yra gan sezoniškas dalykas, pajamos iš šios veiklos negaunamos ištisus metus.

Išsiaiškinę  pajamų už valčių nuomą klausimą, bendruomenės nariai metinei pirmininkės veiklos ir finansinei ataskaitoms pritarė vienbalsiai.

Kalbėdami apie bendruomenės ateitį valdybos nariai ir pirmininkė sakė, jog svarbiausia yra šiuo metu jų bendruomenei išlaikyti paramos gavėjo statusą. Šią privilegiją bendruomenė rizikuoja prarasti, jeigu artimiausiu metu nebus pateiktos bendruomenės ataskaitos Nacionalinei mokėjimo agentūrai už 2015 ir 2016 metus. Kaip teigia A. Simokaitytė, tai buvusios pirmininkės E. Pocevičienės pareiga, nes ji tuo laikotarpiu bendruomenei vadovavo. Susirinkimo pabaigoje buvusi ir dabartinė pirmininkės galų gale sutarė, kad artimiausiu metu E. Pocevičienė pateiks ataskaitas už 2015 ir 2016 metus Nacionalinei mokėjimo agentūrai, taip pat birželio 29 d. perduos naujai valdybai bendruomenei priklausantį turtą ir dokumentus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.