Rajone numatoma plėsti socialines paslaugas

poceviciute susitikimas
Nuotr. Šakių savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė (trečia iš kairės) rajono gyventojams, auginantiems\ asmenis su nedidele proto ar psichikos negalia, pristatė naujai startuosiantį projektą, pagal kurį rajone turi būti pastatyti penki savarankiško gyvenimo namai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė informavo, kad rajono savivaldybė planuoja ateinančiais metais socialinių paslaugų plėtrą. Šiuo metu savivaldybė dalyvauja institucinės globos įstaigų pertvarkos procese ir numato savivaldybės teritorijoje iki 2023 m. įsteigti keletą atskirų savarankiško gyvenamų namų asmenims su nedidele proto ar psichikos negalia.

Manoma, kad mūsų rajone būtų galima nupirkti arba pastatyti penkis namus, kuriuose galėtų gyventi iki 10 asmenų su nedidele proto ar psichikos negalia, kuriems būtų teikiama reikalinga socialinė priežiūra. Numatoma, kad naujai atidarytuose savarankiško gyvenimo namuose neįgalūs asmenys būstuose gyvens savarankiškai – tvarkysis buitį, planuos išlaidas, atliks namų ruošos darbus, gamins maistą ir turiningai leis laisvalaikį. Socialiniai darbuotojai padės jiems ugdytis savarankiško gyvenimo ir socialinius įgūdžius, kad šie žmonės taptų visaverčiai visuomenės nariai. Šių paslaugų teikimas mažina asmenų su negalia patekimo į stacionarių paslaugų įstaigas riziką, prisideda prie neįgalių žmonių ir jų artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo. Trumpalaikės globos paslaugos nedidelę proto negalią turintiems asmenis užtikrins profesionalią, jų poreikius atitinkančią pagalbą, kai jais negali pasirūpinti šeima arba jie jau neturi artimųjų. Šiuose savarankiško gyvenimo namuose galės gyventi asmenys, kuriems nereikia nuolatinės intensyvios priežiūros – jiems bus čia sudarytos sąlygos savarankiškai tvarkytis savo asmeninį gyvenimą. Anot L. Pocevičiūtės, gyventi šiems žmonėms tokiuose namuose, vadinasi, prisiimti atsakomybę už save, dalyvaujant savo gyvenimo sprendimuose, turint galimybę mokytis ir dirbti su visais, būti bendruomenėje. Kad tai būtų įmanoma, žmonėms su negalia reikia tikslingos pagalbos – kokybiškų paslaugų, pritaikytos aplinkos – visko, kas įgalintų gyventi taip, kaip visi kiti. Numatoma, kad du tokie namai turėtų atsirasti Šakiuose, po vieną Gelgaudiškio, Kidulių ir Griškabūdžio ar Kudirkos Naumiesčio seniūnijose. Numatyta, kad savarankiško gyvenimo namus administruotų Ilguvoje ir Kukarskėje esantys globos namai, todėl savivaldybei juos kuriant nereikėtų steigti atskirų biudžetinių įstaigų. Taip pat manoma, kad tokius namus mūsų rajone reikėtų pirkti netoli nuo jau esančių dienos užimtumo centrų, miesto centre, kad būtų geras susisiekimas, maisto prekių parduotuvės ir kitos reikalingos įstaigos. Šiuo projektu numatoma lėšų ir pačių dienos centrų, kurie išsivystytų iš vadinamųjų dienos centrų į socialinių dirbtuvių centrus, plėtrai, juose būtų daugiau užimtumo.

Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdinienė susitikimo metu sakė, kad ši naujiena jai nėra nauja, mat ji yra girdėjusi apie tokias įstaigas, jau kelinti metai veikiančias mūsų šalyje. Tačiau pirmininkė kalbėdama apie šį dalyką iškėlė kitą klausimą – kaip priims tokią žinią patys neįgalūs asmenys, ar jie norės gyventi kažkur kitur, atskirai nuo savo gimdytojų (jeigu tokius dar turi), tačiau, netekus artimųjų, jiems tai būtų geresnė išeitis, negu keliauti į globos įstaigas. Kol kas sunku prognozuoti, kiek mūsų rajone būtų asmenų, kurie turėtų norą ir poreikį gyventi savarankiško gyvenimo namuose, nes jų skaičius nuolat kinta. Tą antrina ir Šakių dienos užimtumo centro direktorius Virginijus Kelertas, kuris teigia, kad šiuo metu dar ir jų centras galėtų priimti penkis asmenis dienos užimtumui.

Pirmieji tokie savarankiško gyvenimo namai buvo įsteigti Vilniuje dar 2013 m., o dabar Lietuvoje jau keletas rajonų gali didžiuotis įsteigę tokius namus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.